Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 7. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA hiigelkelmuse kriminaalasi lõppes kokkuleppega

Ettevõtja Aren Põder mõisteti ainsana reaalselt süüdi soodustuskelmuses.
Foto: Äripäev AS
Algsest 14 süüdistatavast – üheksast inimesest ja viiest ettevõttest – mõisteti täna Tartu maakohtus kokkuleppemenetluses reaalselt süüdi ainult üks mees ehk Aren Põder ja kaks ettevõtet: OÜ Agriland ja OÜ Kaavere Agro.

Mitu aastat kestnud ja hiljem pealtkuulamislubade vaidluse tõttu kohtus veninud kriminaalasjas kogutud materjalid viitasid 19-le soodustuskelmuse episoodile, kirjutab Delfi. Algse süüdistuse järgi saadi pettuse teel põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametilt (PRIA) kokku üle 4,4 miljoni euro investeeringutoetusi, mis on suurim teadaolev PRIA pettus..

Täna Tartu maakohtus sõlmitud kokkuleppe järgi karistatakse Põtra 118 483 eurose, Agrilandi 180 550 eurose ja Kaavere Agrot 50 000 eurose karistusega.Prokuratuuri süüdistuse järgi esitasid asjaosalised PRIA-le investeeringutoetuse saamiseks valeandmeid nii oma majandustegevuse kui ka investeeringuobjektidele tehtud hinnapakkumiste kohta. Pikemalt saab lugeda Delfist

PRIA kommenteerib teemat järgmiselt:

PRIA teatas, et nad tegid kriminaalasjaga seotud toetuste tagasinõudmiseks 27. septembril 2018 kokku seitse otsust summas ligi 1,1 miljoni euro eest. "Kriminaalasja kokkuleppe saavutamise käigus jõudsid kõik nende toetuste saajad (neli ettevõtet) PRIAga kokkuleppele, et ettevõtted maksavad toetused tagasi," selgitas PRIA nõunik Rando Undrus. "Tagasinõude otsuseid nad ei vaidlustanud, praeguseks on need jõustunud ja tänase, 6. detsembri seisuga on laekunud 289 745 eurot. Tasumata on kolm tagasinõutavat summat, mis on lubatud ära maksta siis, kui oportuniteedi-kokkulepe on ära toimunud."

PRIA esindaja sõnul on kaks tagasinõuet kogusummas üle 1,96 miljoni euro olnud lahendamisel haldusasjadena halduskohtus. Neist üks tagasimakse, ligi 100 000 eurot, on ettevõtjal tasutud ja PRIAsse prokuratuuri vahendusel laekumisel. Teise tagasinõude (ligi 1,86 miljonit eurot) üle oli haldusvaidlus peatatud kuni sama toetusega seotud kriminaalasjas otsuse jõustumiseni – PRIA teatel saab nüüd see haldusasi jätkuda.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960