Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 10. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ETKI-l uus odrasort 'Tuuli' ja lamba-aruhein 'Kihnu'

Oder 'Tuuli'
Foto: ETKI
Eesti sordilehes on kaks uut Eesti Taimekasvatuse Instituudis (ETKI) aretatud sorti. Oder 'Tuuli' võeti sordilehte 27. novembril ja lamba-aruhein 'Kihnu' 8. novembril.

Uus odrasort 'Tuuli' on hilisepoolne söödaoder, millel on hea saagistabiilsus ja saagipotentsiaal. ’Tuulil’ on suur ja hea ühtlikkusega tera, kõrge mahumass ning väga hea seisukindlus. Uus suviodra sort on pika peaga, 'Annist' veidi pikema kõrrega ja hea vastupidavusega lehelaiksuste suhtes. Sobib kasvatamiseks nii tava- kui ka maheviljelusse. Sordi aretajad on Hans Küüts, Ülle Tamm, Ilmar Tamm ja Pille Sooväli.

Lamba-aruheina uus sort 'Kihnu' on aretatud looduslikust lähtematerjalist, mis koguti Kihnu saarelt. Aretustöö on toimunud üksiktaimede tasandil ristamistega ja järgnenud korduvate valikutega madalale kasvule, dekoratiivsusele ja seemnesaagi rohkusele. Sort 'Kihnu' sobib ühe segukomponendina murude rajamiseks toitainetevaesele kuivemapoolsele kasvukohale. Talub poolvarju, võib kasvada ka hõreda männimetsa all. Võrsumislaadilt tihedapuhmikuline ega levi võsunditega. Madala kasvu tõttu vajab teiste murukõrrelistega võrreldes vähem niitmist. Taimehaigustesse nakatumist ei ole täheldatud.

Sordi aretaja on Ants Bender. Lamba-aruheina sordi 'Kihnu' aretus jõudis lõpule 2015. aastal. Sort esitati EÜP katsetusse 2016. a kevadel. Katsed toimusid Sloveenias ja jõudsid lõpule 2018. a sügisel. Esitatud materjal läbis katsetused edukalt ja sellele väljastati sorditunnistus Nr 17-5/206. Sort 'Kihnu' lülitati Eesti sordilehte 8. novembril 2018.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960