Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 10. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas kuusk, mänd ja kask üldse kasvavad tulevikus Eestis?

Paavo Kaimre andis konverentsil ülevaate uue metsanduse arengukava alusuuringust.
Foto: MAaülikool
7. detsembril toimunud metsanduskonverentsil "Metsateaduselt praktikale" andsid metsateadlased ülevaate oma värskematest uurimistulemustest. Konverentsi korraldas Eesti Maaülikool.

Muuhulgas oli juttu metsade võimest siduda süsinikku, surnud puidu vajalikkusest metsas, metsakahjustuste vältimisest ning sellestki, kas metsaistutusmaterjali ikka tasub tuua sisse Lätist või veelgi kaugemalt. Tõsiselt mõtlema pani aga paarisadat kuulajat tõdemus, et muutuva kliima tõttu me tegelikult ei tea, millised puuliigid kasvavad meil mitmekümne aasta pärast.

Metsakasvatuse ja metsaökoloogia õppetooli teadur Tiit Maaten tutvustas männi ja kuuse istutusmaterjali uurimis- ning arendustöö seisu Eestis. “Metsateadus on osalt paraku tagantjärele tarkus, ehk hinnata saame minevikus tehtut. Aga et oleks, mida tulevikus hinnata, peaksime katsetama ja uurima rohkem”, tõdes ta. Illustreeriva näitena tõi ta aastakümned tagasi loodud katsealad, kus lõunapoolse päritoluga okaspuud on küll kiirema kasvuga, kuid okslikud, lõhedega või muidu kehva kvaliteediga.

"Elame teadmatuses tuleviku suhtes," nentis Maaten. Et olla tulevikuks paremini valmis, peame tegema oluliselt rohkem katsetööd erinevate puuliikide, kaasa arvatud võõrpuuliikidega. Tema sõnul peavad meil olema teada need puuliigid, mis saavad meie metsades kasvada ka uutes, muutunud kliimatingimustes.

Metsapatoloogia dotsent Rein Drenkhan tõi ohtudena välja aina suurenevad kaubavood ja kliimamuutused, mis soodustavad uute ja ohtlike haigustekitajate levikut meie looduses. Lõunapoolse päritoluga patogeenide elutingimused Eestis muutuvad soojeneva kliima tingimustes üha paremaks. Seetõttu tuleks olla äärmiselt hoolikas ning vältida tundmata päritoluga taimede toomisel Eesti loodusesse. “Iga metsaomanik ja aiapidaja võiks eelistada kodumaiseid puuistikuid. Importkaup on oht aias olevatele puudele ja loodusele laiemalt,” manitses ta. Drenkhan tõi näite, et koos rododendronitega on hiljuti Eestisse jõudnud munasseened. “See haigus levib kergesti kõigile Eesti puuliikidele.”

Muutuv kliima võib lihtsamaks muuta ka peamiste okaspuukultuuride putukkahjurite - männikärsakate - elu. Dendroloogia ja metsaentomoloogia dotsent Ivar Sibul tutvustas konverentsil keskkonnasõbralikke võimalusi kärsakakahjustuste vähendamiseks.

Kliimamuutuste leevendamisel nähakse olulist rolli metsade süsiniku sidumises. Professor Veiko Uri teadustööde teemaks on üle 10 aasta olnud metsade süsinikuringe. “Arvamus, et pärast lageraiet läheb aastakümneid aega, kuni mets uuesti süsinikku hakkab siduma, sai uurimistööga kummutatud,” rääkis tulemustest Uri. Uuritud männikute süsinikubilanss oli positiivne juba seitse aastat pärast lageraiet. Puistute süsiniku sidumine sõltub otseselt metsade kiirest uuenemisest ja puude kasvukiirusest, mistõttu on oluline pöörata tähelepanu metsade uuendamisele.

Metsandusdoktorant Teele Paluots tutvustas puistu struktuuriuuringuid ja rakendusi metsaökosüsteemide kaitseks. Tema sõnum kuulajatele oli, et metsatöid planeerides peaks vaatama suuremat pilti. Olukorra hindamine algab sellest, mida metsakorraldaja metsas näeb ja kirja paneb, selle alusel saame teha otsuseid. "Metsamajandamiskava lähtub majanduslikest aspektidest, kuid võiks arvestada ka looduslike ja sotsiaalsete väärtustega."

Kokkusaamise lõpetas dotsent Paavo Kaimre ülevaatega uue metsanduse arengukava alusuuringust. Mets on Kaimre sõnul kompleksne keskkond, kus põimuvad erinevad väärtused ja huvid. "Samas, poliitikad ja majandamisvõtted peavad olema teadmis-, mitte emotsioonipõhised," lisas ta. Ühiskonnas on soov vähendada lageraieid ja suurendada püsimetsanduse osa. Teadlaste ülesanne on seega püsimetsanduse võimalusi põhjalikult uurida.

Maaülikooli vanemteaduri Jürgen Aosaare sõnul pakkus konverents võimaluse arutleda metsanduse eri tahkude üle. “Konverentsil kuulsime, kui erinevate teemadega tegelevad Maaülikooli metsateadlased. Metsas ei pruugi alati olla ainuõigeid ja lihtsaid lahendusi, kuid teadustööde tulemused annavad meile võimaluse paremate otsuste tegemiseks,” ütles Aosaar konverentsi kokku võttes ja tundis heameelt, et saal oli täis praktikuid, kes soovivad uusi teadmisi ka metsas rakendada..

Videokokkuvõtet konverentsist saab vaadata SIIT

Allikas: Eesti Maaülikool

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960