Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 11. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estover investeeris Selja laudakompleksi

Estover investeeris Selja laudakompleksi
Foto: Estover OÜ
Pärnumaal sai valmis Selja laudakompleks, kuhu Estoveriga seotud omanikud investeerisid 1,8 miljonit eurot. Uuendatud farmis on kohti 1200 lüpsilehmale. Laudakompleksi ehitas Mapri Ehitus, projekteerija oli Pekko Projekt.

Estover OÜ tegevjuht Hannes Prits ütleb, et 2017. aastal soetatud Selja ja Piistaoja farmid lasevad Estoveril oma tootmist laiendada ja tagada tooraine kvaliteet. “Me valmistame oma toodangut vaid eestimaisest piimast, siinne kliima on piima tootmiseks suurepärane ja eriti sobilik on selleks Pärnu piirkond,” räägib Prits, kes näeb piimatootmises suurt potentsiaali.

Uuendatud farmis on lisaks ette nähtud kohti kuni 700 loomale. Enne farmikompleksi laiendust oli Seljal ligi 500 lüpsilehma, kes seni paiknesid 2008. aastal ehitatud laudas. Ettevõtte eesmärk on kasvatada tänane ca 15 tonnine päevane piimatoodang lähimate aastate jooksul 40 tonnini päevas. müügidirektor Margus Väärsi sõnas, et Selja lauda ehitamisel oli nende jaoks suurim väljakutse lühike ehitusperiood, sest uue lauda ehitustööd algasid augustis ning loomad kolisid oma uude koju juba detsembris. “Ligi 7000 m2 hoone püstitamine napi 4 kuuga on võimalik vaid tänu heale planeerimisele ning projektimeeskonna laitmatule tööle ja jõupingutustele. Hea oli tõdeda, et Selja OÜ meeskond oli projekti enda jaoks detailideni läbi mõelnud ning ehituse käigus puudus vajadus ehitusprojekti muutmiseks,” sõnas Väärsi.

Selja OÜ juht Ahti Kukk kinnitab, et laudakompleksi ehitamisel peeti silmas eelkõige loomade pidamistingimusi ja keskkonnasõbralikkust. Ahti Kukk oli 2017. aastal üks kolmest aasta põllumehe kandidaadist,Mapri Ehitus OÜ

Selja OÜ uus farm
Foto: Estover OÜ

Selja OÜ kuulub Tulundusühistule Vooremaa Piim ja toodangut väärindatakse Estover Piimatööstuses. Täna on Selja väljalüpsi poolest üks Eesti tippfarme, 11 000 kg piima lehma kohta aastas. Tööd antakse 44 inimesele.Mapri Ehitus OÜ tegevusalad on ehituse peatöövõtt ja projektijuhtimine, põllumajandusehitus ning betoonitööde teostamine. Mapri Ehituse 2017. aasta ehitustööde maht oli 63,5 miljonit eurot, ettevõte annab tööd ligi 100 inimesele.

“Valmivaile elamutele ja büroohoonetele vaatamata oleme jätkuvalt põllumajandusehituse asjatundjad. Viimase 7 aastaga on Mapri Ehitusel valminud rohkelt lautu, teraviljakomplekse ja muid põllumajandusehitisi ning meie nimi ei tohiks olla võõras ühelegi põllumajandussektoris tegutsevale ettevõttele. Me näeme põllumajandussektori investeeringute püsimist sarnasel tasemel ka järgmistel aastatel. Meie suurimad põllumajandusega seotud objektid on täna Weiss OÜ laudakompleksi II etapp Pärnumaal ning lähiajal valmiv Kaiu LT OÜ lüpsikarjafarmi laiendus Raplamaal,” räägib Väärsi. – asemekatted, katuseharjad, kardinad, jooturid, sügamisharjad, lägasüsteemid. Piirded pärinevad firmalt Fesma.

Selja lauda praeguse etapi koguinvesteering oli umbes 1,8 miljonit eurot ja investeeringuid kavatsetakse ka edaspidi teha noorkarja lautadesse ja lägakäitlusesse. Enamuse farmi sisustusest tarnis DeLaval

Loe lisaks: 

Hannes Prits: sõltume maailmaturu hindadest

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960