12. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fonterra lõpetas majandusaasta kahjumiga

Fonterra lõpetas majandusaasta kahjumiga
Foto: Postimees/Scanpix
Uus-Meremaa piimaturu gigant Fonterra teenis aasta lõikes esimese kahjumi, sest kõrgemad piimahinnad survestasid kasumlikkust. Lisaks sellele mõjutas tulemusi Hiina ühisfirma (joint venture) ühekordsed kulud.

Küllaltki sünged tulemused olid suuresti tingitud sellest, et ettevõtte prognoosid piimahindade osas olid liiga madalad, eriti või osas, mida kasutatakse paljude toodete toorainena. Või hinnatõus mõjutas negatiivselt nii müügimahtusid kui ka marginaale. Koostisainete äri kulud kasvasid tublisti.

„Esiteks olid meie prognoosid liiga optimistlikud. Teiseks ei hakanud või hinnad langema nii nagu lootsime, see mõjutas nii marginaale kui ka müügimahtusid. Kolmandaks on farmeritele piima eest makstav hind tõusnud. See on hea farmeritele, aga meie marginaalid pani see surve alla. Neljandaks kasvasid tegevuskulud mitmete äride lõikes.“

- ettevõtte tegevjuht Miles Hurrell.

 „Need tulemused ei vasta meie standarditele. Me ei suutnud täita lubadusi, mis me andsime farmeritele ja aktsionäridele,“ ütles ajutiselt tegevjuhi ameti üle võtnud Miles Hurrell, kes alustas tööd augustis.

Maailma suurima piimaeksportija kahjum ulatus juulis lõppenud majandusaastal 196 miljoni Uus-Meremaa dollarini (117 miljonit eurot). Sellele eelneval majandusaastal saadi 745 miljonit dollarit (NZD) kasumit. Kohandatud kulumieelne kasum, millest on ühekordsed kulud maha arvestatud, langes 22 protsenti, 902 miljoni dollarini.

Fonterra on kooperatiiv, mille omanikuks on 10 500 põllumajandusfirmat. See moodustab 25 protsenti Uus-Meremaa piimaekspordist.

Ettevõtte majandusaasta käive tõusis 6 protsenti, 20,4 miljoni dollarini (NZD). Fonterra prognoosib, et järgmisel majandusaastal on nende kasum aktsia kohta 25-30 senti.

Liiga optimistlikud prognoosid

Fonterra on viimasel ajal oma strateegiat märkimisväärselt muutnud. Kui varem tegeleti tooraine eksportimisega, siis nüüd müüakse ka tarbijatele mõeldud lõpptooteid, näiteks jogurteid ja juustu.

Sellega proovib ettevõte volatiivsel piimaturul oma ärisid hajutada ning paremini toime tulla, aga suurendab sõltuvust erinevate piimatoodete hindadest.

Tootjatele makstav hind toorpiima eest (€/100kg). Allikas: CLAL.

Hurrell lubas, et ettevõtte prognoose parandatakse – see on olnud juba mõnda aega probleem.

„Tekkinud on murettekitav muster. Fonterra on viimasel ajal alustanud aastaid optimistlike prognoosidega, aga ei suuda finantstulemuste osas oma eesmärke täita,“ ütles ASB Banki põllumajandussektori ökonomist Nathan Penny Reutersile.

Hurrell teatas, et ettevõte vaatab globaalselt üle kõik oma varad ja ühisfirmad ning proovib hinnata, millised neist ettevõtte strateegiat toetavad ja eesmärke täidavad. Esimesena alustatakse imikutele piimasegusid tootvast Hiina ettevõttest Beingmate, kus Fonterral on 18,8protsendiline osalus. Fonterra finantsjuht Marc Rivers ütles, et osaluse müük on samuti laual.

Ainuüksi esimesel poolaastal mõjutas Beingmate Fonterra kasumit negatiivselt 405 miljoni dollari (NZD) ulatuses. Lisaks sellele pidi ettevõte maksma Prantsusmaa piimafirmale Danone’ile  2013. aastal tekkinud saasteohu tõttu 170 miljonit dollarit (NZD).

Ettevõtte aktsia on tänavu odavnenud 25 protsenti ning kaupleb 4,8 dollari juures (NZD). Ettevõtte turuväärtus on 7,73 miljardit dollarit ning dividendimäär on küllaltki atraktiivne – 6,2 protsenti.

Fonterra aktsia (Uus-Meremaa dollarites). Allikas: Reuters.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960