14. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: positiivsed uudised kergitasid nisu hinda

Positiivsed uudised kergitasid nisu hinda
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nisu hinnad tõusid tublisti, sest Musta mere piirkonna ja Venemaa hinnad on tõusnud, Argentinas on ilm kehv ning Iraak sõlmis USAga leppe nisuimpordi parandamiseks. Toidunisu hind jõudis Euroopas viimase kahe kuu tippu.

Strategie Grains prognoosib, et teraviljade tootmine suureneb järgmisel aastal Euroopa Liidus märgatavalt. Peamine põhjus on selles, et tänavune toodang oli põua tõttu nõrk.

Positiivsed uudised vedasid nisu kõrgemale

Toidunisu hind on sellel nädalal tublisti kallinenud, sest Musta mere piirkonnas on hinnad tõusnud ja Argentinat on tabanud kehv ilm, ka USA ekspordinumbrid olid hindu toetavad, vahendab AgriCensus.

Pärast seda, kui Egiptus maksis ühe nisulasti eest kõrgemat hinda, kallines nisu nii Venemaal kui ka Euroopas. Argentina kaubandusorganisatsioonid vähendasid aga riigi tootmisprognoose.

Lisaks sellele hakati uuesti spekuleerima, et Venemaa võib nisueksporti piirama hakata või sootuks keelata. See andis hinnatõusule hoogu juurde. USA sõlmis Iraagiga aga kokkuleppe, et nisuimpordi puhul riikidevahelist koostööd parandada.

Toidunisu hind tõusis nädalaga kokku 2,5 protsenti, 207,75 euroni tonnist. Ühtlasi on märtsikuu futuur läbi murdmas kitsast kauplemisvahemikust, kus hind on püsinud alates oktoobri algusest.

Toidunisu hind (€/tonn). Allikas: Barchart.

Strategie Grains: ELi pehme nisu tootmine kasvab tublisti

Euroopa Liidu teraviljade toodang peaks 2019. aastal suurenema ning peamiselt kasvab pehme nisu tootmine, teatas analüüsifirma Strategie Grains, vahendab Reuters.

Peamiselt peitub põhjus selles, et saagikus peaks järgmisel aastal järsult kasvama, sest tänavu oli see põudade tõttu väga madal. Strategie Grains prognoosib, et ELi pehme nisu toodang ulatub 2019. aastal 147 miljoni tonnini, mida on 16 protsenti enam kui tänavu (127 miljonit tonni). Külvipindala suureneb 6 protsenti ja saagikus 9 protsenti.

Kui see prognoos paika peab, siis on ELi tootmine järgmisel aastal suurim alates 2015. aastast, mil toodang ulatus 152 miljoni tonnini, teatas Strategie Grains.

Odra tootmine peaks analüüsifirma hinnangul kasvama 10 protsenti, 61,5 miljoni tonnini. Maisitoodang peaks prognoosi kohaselt suurenema 4 protsenti, 62,9 miljoni tonnini. Allpool on kõik Strategie Grains prognoosid ELi turu kohta välja toodud.

Prognoos
Foto: Strategie Grains

Ekspordiperspektiiv kehvem

Praeguse hooaja (2018/19) pehme nisu ekspordiprognoosi vähendati 500 000 tonni võrra, 19 miljoni tonnini. Analüüsifirma sõnul on Venemaa eksporditurgudel jätkuvalt domineeriv.

“Euroopa Liidu nisu on väga konkurentsivõimetu, vaatamata sellele, et Venemaa hinnad on hakanud tõusma,” teatas analüüsifirma.

Odra puhul vähendati ekspordiprognoosi 700 000 tonni võrra, 5,4 miljoni tonnini. Eelmisel hooajal eksporditi 5,9 miljonit tonni otra.

Euroopa Komisjoni piimamüük edukas

Euroopa Komisjon teatas, et müüs 13. detsembril edukalt 60 000 tonni kooritud piima pulbrit ning nõudlus oli tugev.

See tähendab, et umbes 75 protsenti piimakriisi ajal kokku ostetud toorainest on turule tagasi müüdud. Nüüd on Euroopa Komisjoni käes veel 100 000 tonni piimapulbrit, 2017. aastal ulatus see number veel 380 000 tonnini.

Turgudele sekkumine Euroopa Komisjoni poolt 2015-2017 aastatel mängis suurt rolli piimaturu stabiliseerimisel. 2016. aasta lõpus hakati turule piima vaikselt tagasi müüma.

Kuna nõudlus on tugev ning Euroopa piimatootmine pole eriliselt kasvanud, on ka kohalikud hinnad kosunud. Tõsi, osalt hoiab hindu jätkuvalt surve all Uus-Meremaa kopsakas toodang.

Kooritud piima pulbri hind tõusis sellel nädalal 3,6 protsenti, 1795 euroni tonnist.

Kooritud piima pulbri hind (€/tonn). Allikas: EEX.

Teistest toorainetest kallines suhkur 0,2 protsenti ja tonn maksab 342,8 dollarit. Rapsiseemnete hind langes 0,7 protsenti, 368,5 euroni tonnist.

Kakao kallines aga 4,6 protsenti, 2218 dollarini tonnist. Põhjuseks on mure pakkumise pärast. Kohv odavnes – robusta hind kukkus 1494 dollarini tonnist, sest Vietnami toodang on oodatust suurem.

Nafta kallines, bensiin odavnes

Naftahinnad on täna tõusnud, sest USA naftavarud vähenesid ning OPEC valmistub tootmist kärpima, vahendab MarketWatch.

WTI toornafta on sellel nädalal kallinenud 1,2 protsenti ja Brent 1,4 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 61,03 ja 52,29 dollarit.

Naftale on tuge pakkunud ka häired Liibüa tootmises. Ettevõtte riiklik naftafirma teatas, et El Sharara naftaväljalt ei saa seal toimunud rünnakute tõttu enam eksportida. Riigi päevane naftatootmine on vähenenud 400 000 barreli võrra, ütlevad analüütikud.

OPECi päevane naftatootmine kahanes eelmisel kuul 11 000 barreli võrra, 32,97 miljoni barrelini. Saudi Araabia tootmine suurenes aga 377 000 barreli võrra ning päevane tootmine jõudis 11,01 miljoni barrelini. Eelmisel nädalal leppisid naftakartelli liikmed kokku, et päevast tootmist vähendatakse 800 000 barreli võrra, millele lisanduvad kartelliväliste riikide kärped.

USA naftavarud kahanesid aga 7. detsembril lõppenud nädalal 10,2 miljoni barreli võrra, teatas American Petroleum Institute.

Bensiini maailmaturu hind langes nädalaga aga 1,5 protsenti, 508,5 dollarini tonnist.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960