Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 4. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumajanduse Äriplaan 2019: Eesti piimatootjad sõltuvad sellest, mis toimub mujal

Jaan Metsamaa Põllumajanduse Äriplaani konverentsil
Foto: Hanna Marii Ilves
Jaan Metsamaa, Aasta Põllumees 2018 ja Metsaküla Piim AS juht ütles Põllumajanduse Äriplaanil esinedes, et Eestis toodetakse aastas 800 000 tonni piima ja sellest kogusest tarbitakse siseturul ära ainult pool. „Seetõttu sõltume palju sellest, mis toimub Hiinas ja Euroopas ning mujal maailmas,“ sõnas Metsamaa.

Tänavune Aasta Põllumees vaatas sektorit natuke laiemalt, kui vaid oma firma. „Eesti põllumajanduse oluliseim toode on piim, tootsime 2017. aastal 787,8 tuhat tonni toorpiima. 171,7 miljonit eurot on piimatoodete ekspordi väärtus, mis on 21% põllumajandussaaduste ja toidukaupade ekspordist, ainult nisueksport on sellest suurem,“ selgitas ta.

Piimatoodetest enim toodetakse meil joogipiima, järgnevad juustud, kohupiimad ja hapendatud tooted.

Piimandussektori väljavaated kommenteerides tõi Metsamaa välja, et Global Dairy Trade piimatoodete oksjonil hinnad langevad, mis seab keerulisse olukorda piimakarja kasvatajad Eestis. Muret tekitav on, et toorpiima hind on stabiilne, samas sisendite hinnad kasvavad. „Milliseks kujuneb piima hind järgmisel aastal, pole veel teada. Täispiima pulbrihind on kahe aasta põhjas, olles 2016. aasta augustikuu hinna tasemel,“ rääkis Metsamaa. Sellele lisaks suureneb teistes regioonides piimakarja kasvatamine. „Näiteks Aasia turgudele lähemal, Uus-Meremaal, tootmine kasvab viis protsenti, mis on jällegi halb uudis meile.  Lisaks tõstis USA põllumajandusministeerium piimatoodangu prognoosi 2019. aastaks. Põhjuseks on nii piimatoodangu kasv lehma kohta kui lehmade arvu suurenemine,“ lisas ta.

Nõudluse kasvu on näha Aasia ja Aafrika poole peal. Metsamaa sõnul on viimase aja iseloomustav joon, et turud ja hinnad on väga volatiilsed ning on väga järsud tõusud ja langused.

„Meil Eestis ei ole loodud eeldusi, et piimandussektor kasvaks. Piimandussektoris tuleb tegeleda kitsaskohtade parandamisega ja tegeleda ühistulise tegevusega. Ühistud koondavad 58% piimatootjatest. Tuleb rajada ühistuline piimatööstuse kompleks,“ näeb Metsamaa võimalusi olukorda vähegi suunata.

Loe lisaks:

Põllumajanduse Äriplaan 2019: seakasvataja peab oluliseks ühistegevust

Põllumajanduse Äriplaan 2019: mahetootja näeb kasvuvõimalusi

Põllumajanduse Äriplaan 2019: teraviljakasvataja soovitab äririske hajutada

Põllumajanduse Äriplaan 2019: kalakasvatuse areng sõltub ametnike ja poliitikute tahtest

Põllumajanduse Äriplaan 2019: panga arvates on põllumees hea ärimees

Põllumajanduse Äriplaan 2019: vaja on otsida uusi eksportturgusid

Suur fotogalerii: põllumajanduse koorekiht kogunes Tartus

 

Metsaküla Piim AS on asutatud 01. aprill 1996.a.

Maakasutus 1730 ha sh teravili 650 ha

Lüpsilehmi ~560

Noorloomi ~630

Prognoositav väljalüps 2018.a. 11 100 kg

 

Õpi tegijalt: Mida on tehtud Metsaküla Piimas jätkusuutlikkuse tagamiseks?

On investeeritud tootmisesse;

On uuendatud silohoidlaid,

On tehtud uus ladu puistesöötadele;

Farmi territoorium on asfalteeritud;

Parendatud on loomade heaolu;

Allapanuks kasutatakse saepuru ja kraabitrossid farmis on asendatud köiega;

Rõhku pannakse põhisööda kvaliteedile;

Meeskond on oluline – midagi ei saavuta üksi!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960