Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 15. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õige aeg noore metsa hooldamist planeerida

Tulevikumetsa kujundamine algab juba noorendikueas.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Noore metsa hooldamist peetakse mõnikord kulukaks, kuid vaieldamatult kõige olulisemaks metsakasvatuslikuks tööks. Metsaomanikul tasub just praeguste heade puiduhindade ja veel olemasolevate toetusvõimaluste juures seda tööd planeerima hakata.

Tulevikumetsa kujundamine algab juba noorendikueas. Noores metsas tehakse hooldusraiega, kas siis valgustus- või harvendusraiega, esimene ja kõige tähtsam valik – otsustatakse, milliste puude valgus- ja toitetingimusi konkureerivate puude raiumise teel parandada soovitakse. See määrab metsa koosseisu tulevikus, sest vähenenud konkurentsi tingimustes on alles jäänud puudel paremad tingimused kasvamiseks.

Maaülikoolis uuriti valgustusraiete majanduslikku mõju 2000. aastate keskel. Tookord leiti, et investeering tasub end suurema arvestusliku aastatulu näol ära juba 8 aastaga. Kuigi noores metsas tehtud raie võib metsaomaniku jaoks esialgu tähendada vaid kulutusi, jõuab üha rohkemate metsaomanikeni teadmine, et hooldusraieteta ei ole noorel metsal head väljavaadet väärtuslikuks puistuks kujuneda.

Just praegu on noore metsa hooldamiseks aeg eriti soodne, seda kahel põhjusel. Esiteks on heade kütte- ja paberipuidu hindade tõttu võimalik raiest mõningat tulu teenida juba 20-30aastase metsa hooldamisel. Teiseks on praegu veel olemas võimalus kuni 30aastase metsa hooldamiseks toetust küsida. Tänased maaelu arengukavas kokku lepitud toetusmeetmed lõpevad 2020. aastaks. Kas ja kui palju järgmisel perioodil Euroopa Liidu vahenditest metsakasvatust toetatakse, ei tea praegu veel keegi.

Metsahoolduseks saab toetust. Erametsakeskusest saab metsahoolduseks toetust küsida juba 5.-25. veebruaril. Valgustus- ja harvendusraiete tegemiseks kuni 30aastases metsas on toetuseelarves kokku 1,5 miljonit eurot. Toetusmäär on 159 eurot hektari kohta ning varasemad aastad on näidanud, et kõik nõuetekohased hooldusraie toetuse taotlused saavad ka rahastatud.

Taotluse saab esitada metsaühistu kaudu või läbi e-PRIA. Töödega võib alustada järgmisel päeval pärast taotluse esitamist. Tööde planeerimisel saab metsaühistust ka nõu ja juhiseid oma metsa eest hoolitsemiseks. Kui aga endal ei ole soovi oma metsaga tegelda, korraldavad ühistu spetsialistid kõik vajalikud tööd ise ära.

Lisaks hooldusraietele saab veebruaris toimuvas metsameetme taotlusvoorus toetust küsida kasvavate puude laasimiseks, ulukikahjustuste ennetamiseks, tormi või tulekahju tagajärjel hukkunud metsa taastamiseks ning männikärsaka või juurepessu vastase tõrjevahendi soetamiseks. Metsaühistud saavad taotleda toetust ka metsaseadmete ja tarvikute soetamiseks ning metsatulekahju ennetamiseks.

Kertu Kekk

SA Erametsakeskus

2019. aasta metsandustoetuste infopäevad toimuvad 22.01 Tallinnas, 24.01 Tartus ja 29.01 Pärnus. Lisainfot toetuste taotlemise, infopäevade ja metsaühistute kohta saab kohalikust metsaühistust või erametsaportaalist www.eramets.ee.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960