Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 16. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lõheturg alustas rekordi püüdmist madalstardiga

Prognoosi järgi seisab Norra lõhetootjatel ees priske aasta.
Foto: AP/Scanpix
Ehkki lõheturgu ootab tänavu analüütikute hinnangul rekordaasta, alustasid Norra kasvanduslõhe tootjate aktsiad uut aastat mullustest tipptasemetest üksjagu allpool koperdades.

Investor Toomase portfellis sisalduva Lerøy Seafoodi aktsia kaupleb jaanuaris 65–67 Norra krooni vahel, kuid kaks kuud tagasi novembris küündis aktsia kurss 80 krooni ligidale. Suurim kalakasvataja Marine Harvest, mis uuest aastast kannab ka uut nime – Mowi –, kaupleb praegu veidi alla 184 krooni, üle 10 protsendi madalamal novembri tasemest.

Sügisega võrreldes on odavamad ka muude Oslos noteeritud lõhetootjate aktsiad: SalMar, Bakkafrost ja teised. Ainult mullusest Oslos kaupleva Tšiili tootja Salmones Camanchaca aktsia on erandina kõrgemal, kuid see on ka väga ebalikviidne aktsia, millega pikkade börsil oldud kuude jooksul on tehtud vaid kaks tehingut.

Samal ajal on lõhetootjate aktsiate hindu euroinvestoritele veelgi soodsamaks muutnud Norra krooni langev kurss euro suhtes. Oktoobris korraks 9,4 juures jalgealust leida üritanud Norra kroon kukkus jõuluks uude ajaloolisse hinnapõhja 10,0025 krooni ühe euro eest. Aasta alguspäevad lisasid kroonile pisut ostujõudu, kuid nüüd on see jälle odavnenud tasemele 9,8 krooni ühe euro eest.

Odav kroon sobib lõhetootjatele

Norra krooni odav kurss sobib lõhetootjatele muidugi hästi, sest suurt osa nende sisendkulust arvutatakse kroonides. Samas kajastub krooni kurss ka kalabörsil Fish Pool kaubeldava lõhe hinnas. Nasdaq OMX Olso börsi harufirma Fish Pool avaldab hinnaindeksit FPI (Fish Pool Index), mis sisuliselt kajastab ühe kilo roogitud lõhekala börsihinda.

Kuigi FPI langes sügisel pisut – nii nagu see igal sügisel teeb, hooajaline mõju – ületas see aastavahetusel 65 euro taseme ning rühib vaikselt ülespoole. Mulluse sama ajaga võrreldes on FPI ehk lõhe hind praegu Norra kroonides 21,6% ja eurodes 20% kõrgem.

Aasta alguses avaldasid analüütikud küll arvamust, et hind võib kukkuda tagasi 55 krooni juurde, kuid vähemalt jaanuari alguses sellest küll ühtki märki pole. Reutersiga rääkinud tootjate ja eksportööride esindajad avaldasid oma hinnaprognoosi, ühtedel oli see 65 krooni, teistel 58 krooni, kuid allapoole 55 krooni kukkuvat hinda ei arva saabuvat isegi need töötlejad, kel uued pikad lepingud tegemata.

Pidu kalakasvatajate leeris

Norra vesiviljeluse ja kalapüügi arendamisega tegelev riiklik nõukogu Norges Sjømatråd, kes kogub ka lõheturu statistikat ja teeb prognoose, pakkus tänavuseks keskmiseks lõhekilo hinnaks 62,7 krooni, mis on krooni jagu mullusest keskmisest kõrgemal.

Lisaks ootab Sjømatråd Norra lõhe ekspordi kasvu tänavu 3 protsendi võrra. Niisiis ootab Norra lõhetootjaid vähemalt ennustuse kohaselt küll ees ilus aeg, kus toodangu maht on suurem ja hind ka kõrgem. Pidu laieneb ka teistele kalakasvatajatele, sest kogu maailma turgu ootab Sjømatråd kasvavat 4 protsendi võrra.

Kasvanduselõhe annab Sjømatrådi statistika kohaselt kaks kolmandikku Norra mereandide koguekspordist rahalises mahus ja 40% tonnides. Mereandide sektor on mahult Norras teisel kohal nafta- ja gaasitööstuse järel ning selle ekspordi kogumaht küündis mullu uue rekordtasemeni: 99 miljardit Norra krooni. Aastases võrdluses kasvas eksport viis, kümne aasta taguse ajaga võrreldes aga koguni 156 protsenti.

Sjømatrådi tegevjuhi Renate Larseni sõnul on kasvu tagant tõuganud lisaks vähesele konkurentsile ka Norra krooni soodne vahetuskurss. Samas paneb norralasi muretsema see, et aina suurem kogus nende kasvatatud kalast läheb töötlemisse piiri taha. Kümme aastat tagasi töödeldi Norras umbes 40% enda püütud ja kasvatatud kalast, nüüd on see protsent langenud alla 30.

Aivar Õepa

Äripäev AS

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960