18. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: piimahindade tõus kiirenes

Sellel nädalal toimus ka järjekordne GlobalDairyTrade piimahindade oksjon, kus hinnad tõusid juba teist kuud järjest
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nädala börsiuudised: toidunisu hinnad langesid; piimahinnad hüppasid kõrgemale; suhkur sõltub energiahindadest; nafta püsis samal tasemel, bensiin odavnes.

Nädala märksõnad:

- Nädal oli Euroopa toorainete turul küllaltki rahulik. Nisu odavnes veidi, mais jäi samale tasemele ning turuosalised ootavad signaale Euroopa ja Venemaa ekspordituru kohta.

- Suurema liikumise tegi piim – hinnad on tõusnud juba mitu kuud järjest ning uuel aastal on kallinemine kiirenenud. Nelja kuuga on Euroopas kooritud piima pulbri hind tõusnud juba 20 protsenti.

- Suhkru hind sõltub suuresti energiahindadest, sest nafta hinnalangus alandab etanooli konkurentsivõimet, mille tõttu võivad töötlejad eelistada hoopis suhkru tootmist.

- Nafta hind püsis sellel nädalal sisuliselt samal tasemel, aga ilmuma on hakanud märgid, et hinnatõus jätkub.

Toidunisu hinnad langesid

See nädal oli Euroopa toorainete turul küllaltki rahulik. Nisu odavnes veidi ning turuosalised ootavad selgemaid signaale ekspordinõudluse kohta, vahendab Reuters.

Märtsikuu toidunisu hind langes nädala alguses, aga hakkas neljapäeval ja reedel kallinema. “Me oleme nägemas Saksamaa sadamates rohkem ekspordiaktiivsust. Ühele laevale pannakse praegu 50 000 tonni nisu ning see läheb tõenäoliselt Lõuna-Aafrikasse,” ütles üks kaupleja.

Venemaa eksporditempo oodatud aeglustumist pole aga veel toimunud. “Rahvusvaheliselt ootavad turuosalised Venemaa ekspordi aeglustumist, aga mina ei näe sellest ühtegi märki. Tõsi, Musta mere piirkonnas on sadamate järjekorrad suured ja nad peavad hakkama saama külma talvega,” lisas teine kaupleja.

Terve nädala lõikes odavnes märtsikuu toidunisu futuur 0,2 protsenti, 204 euroni. Detsembrikuu futuur odavnes 0,5 protsenti, 190 euroni tonnist.

Toidunisu detsembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: barchart.

Piimahinnad hüppasid kõrgemale

Sellel nädalal toimus ka järjekordne GlobalDairyTrade piimahindade oksjon, kus hinnad tõusid juba teist kuud järjest, vahendab Reuters.

GDT piimahindade indeks tõusis lausa 4,2 protsenti ning keskmine müügihind oli 3057 dollarit tonnist. Oksjon toimus selle nädala kolmapäeval.

Eelmisel oksjonil, mis toimus 2. jaanuaril, tõusid hinnad 2,8 protsenti. Nüüdseks on tõus toimunud neljal oksjonil järjest. Enne seda langesid hinnad sisuliselt viis kuud järjest, sest Uus-Meremaa toodang oli oodatust suurem. Riik on maailma suurim piimaeksportija.

Kooritud piima pulbri hinnad tõusid lausa 10,3 protsenti, täispiima pulber kallines 3 protsenti.

Euroopas hinnatõus eriti järsk

Piimaturu tõusule on kaasa aidanud globaalse tootmise kasvu aeglustumine. Euroopas on hinnad eriti positiivselt reageerinud, sest regioonis oli suvel põud, mis segas tootmist.

Euroopa Komisjon prognoosib, et 2019. aastal kasvab ELi piimatootmine 0,7 protsenti. Toorpiima tootmine peaks langema aga 1 protsendi võrra ning regiooni nõudlus kasvab samal ajal 0,8 protsenti.

Kooritud piima pulbri hind tõusis Euroopas nädalaga lausa 6,3 protsenti, 1960 euroni tonnist.

Kooritud piima pulbri hind, veebruarikuu futuur (€/tonn).

Teistest Euroopa põllumajandustoormetest kallines rapsiseemnete hind 0,4 protsenti, 368,5 euroni tonnist. Maisi märtsikuu futuur jäi samale tasemele ja kaupleb 180,5 eurol tonnist.

Suhkur on energiahindadega korrelatsioonis

Suhkru hind tõusis 1,1 protsenti, 349,6 dollarini tonnist. Kolmapäeval jõudis suhkur viimase kahe kuu tippu, sest aktsiaturud tõusid ning spekulandid loobusid langusele panustavatest positsioonidest. Tõsi, neljapäeval turg veidi taandus, sest tõusule panustati madalate naftahindade tõttu vähem.

Energiahindade langus vähendab Brasiilias toodetava etanooli konkurentsivõimet, mille tõttu võivad tehased otsustada etanooli asemel suhkrut hakata tootma.

“Etanool on ka järgmisel hooajal (2019/20) võtmetähtsusega,” ütles Rabobanki toorainete analüütik Carlos Mera. “Seega peaksid suhkru- ja energiahinnad olema omavahel ka edaspidi korrelatsioonis.”

Kakao hind langes nädalaga aga 1,5 protsenti, 2335 dollarini tonnist. Robusta kohvi kauples neljapäeva õhtuks 1535 dollaril tonnist ning nädala lõikes suurt liikumist ei toimunud. “Brasiilia reaal on väga odav ja selles mõttes on väga muljetavaldav, et hind pole palju muutunud,” ütles üks USA kaupleja Reutersile.

Nafta hinnatõus jätkub?

Sellel nädalal naftahinnad palju ei muutunud, aga ilmunud on märgid, et pessimistid on turult eemaldumas, kirjutab Bloomberg.

Riskifondid vähendasid Brenti toornafta hinnalangusele panustavate positsioonide mahtu madalaima tasemeni alates novembri keskpaigast. Fondid on püüdnud oma kaotusi piirata, sest nafta on viimasel ajal järsult kallinenud. Nüüd on aina enam hakatud panustama hoopis hinnatõusule.

Nafta on tänavu kallinenud, sest USA ja Hiina kaubanduskõnelused on edenemas ning Saudi Araabia kinnitas, et nende eesmärk on ülepakkumine turult kaotada. Fondijuhid on nädala jooksul panustanud nii tõusu jätkumisele kui ka langusele, aga nüüdseks on märke hinnatõusu jätkumisest juba raske ignoreerida, ütles investeerimisfirma Excel Futuresi president Mark Waggoner.

“Järjekordne positiivne nädal mõjutab paljude inimeste psühholoogiat. Veel mõned kuud tagasi oli nafta tõsise löögi all,” ütles Waggoner. “Ma arvan, et järgmisel nädalal hüppab pardale veel investoreid.

Brenti toornafta kallines nädalaga 0,6 protsenti ja WTI lisas 0,4 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 61,66 ja 52,5 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind langes 1,8 protsenti ja tonn maksab 512,8 dollarit.

Toornafta hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960