Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 24. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Noore metsa hooldamiseks makstakse toetust

Noore metsa hooldamiseks makstakse toetust
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Metsaomanikul tasub just praegu noore metsa hooldamist planeerima hakata ja toetusvõimalust kasutada.

Praegu on kõige olulisema metsatöö ehk noore metsa hooldamiseks aeg väga soodne, seda heade puiduhindade ja veel olemasolevate toetusvõimaluste tõttu. Kui tavaliselt tähendab noore metsa hooldamine metsaomaniku jaoks peamiselt kulusid, siis praeguste heade kütte- ja paberipuidu hindade juures on võimalik raiest mõningat tulu teenida juba 20-30aastase metsa hooldamisel. Samuti tasub ära kasutada võimalus kuni 30aastase metsa hooldamiseks toetust küsida, sest tänased maaelu arengukavas kokku lepitud toetusmeetmed lõpevad 2020. aastaks. Kas ja kui palju järgmisel perioodil Euroopa Liidu vahenditest metsakasvatust toetatakse, ei tea praegu veel keegi.

Kui sooviks selle töö ette võtta, kuid ajast ja teadmistest jääb puudu, tasub pöörduda kohalikku metsaühistusse. Tavaliselt mittetulundusühingutena tegutsevates metsaomanike ühendustes on olemas metsatööde planeerimiseks ja tegemiseks vajalikud teadmised ja kontaktid, samuti on ühistutes olemas kogu metsatoetuste taotlemist puudutav informatsioon. Metsaomanik saab ühistust vajaliku info ja juhiseid oma metsa eest hoolitsemiseks. Kui aga endal ei ole soovi oma metsaga tegeleda, korraldavad metsaühistu spetsialistid kõik vajalikud tööd metsaomaniku jaoks ise ära. Tänaseks on metsaühistutega liitunud juba üle 13 tuhande metsaomaniku.

Toetusvoor veebruaris

Metsahoolduseks saab toetust küsida juba 5.-25. veebruaril. Valgustus- ja harvendusraiete tegemiseks kuni 30aastases metsas on toetuseelarves kokku 1,5 miljonit eurot. Toetusmäär on 159 eurot hektari kohta ning varasemad aastad on näidanud, et kõik nõuetekohased hooldusraie toetuse taotlused saavad ka rahastatud. Taotlus tuleks Erametsakeskusele esitada metsaühistu kaudu või läbi e-PRIA, töödega võib alustada juba järgmisel päeval pärast taotluse esitamist.

Lisaks hooldusraietele saab veebruaris toimuvas metsameetme taotlusvoorus toetust küsida kasvavate puude laasimiseks, ulukikahjustuste ennetamiseks, tormi või tulekahju tagajärjel hukkunud metsa taastamiseks ning männikärsaka või juurepessu vastase tõrjevahendi soetamiseks. Metsaühistud saavad taotleda toetust ka metsaseadmete ja tarvikute soetamiseks ning metsatulekahju ennetamiseks.

Täpsem info toetuse taotlemise tingimuste ja metsaühistute kohta erametsaportaalist www.eramets.ee.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960