Autor: Põllumajandus.ee • 11. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leppeta Brexit on toidutootjatele vastuvõetamatu

Pärast Brexiti-leppe maha hääletamist Briti parlamendis teatas sealne põllumeeste esindusorganisatsioon National Farmers Union (NFU), et nagu ka varem öeldud, on leppeta EL-st lahkumine Briti põllumeestele ja toidutööstusele katastroofilise mõjuga.
Lehmad Inglismaa farmis.
Foto: Pixabay

Oodata on kaubanduse katkemist tohutus ulatuses EL-poolse embargo tõttu loomade ja loomsete toodete ekspordile EL-i, mistõttu kaotaksid paljud Briti loomakasvatajad turu oma toodetele.

On teada, et Briti valitsus alandaks ühepoolselt toiduainete importtollimakse, mis julgustaks toitu importima kogu maailmast – võimalik, et oluliselt madalama kvaliteedi ja standarditega toodetut, kui on seaduslikult Suurbritannia põllumeestele lubatud. „Seega oleksid põllumehed olukorras, kus turulepääs on piiratud ning samal ajal tuleb konkureerida madalakvaliteedilise importkaubaga. Probleeme tekib väetiste, taimekaitsevahendite, masinaosade, loomasööda ja eriti veterinaarravimite kättesaadavusega. Mahetootjad aga kaotavad päevapealt EL tunnustuse ning ekspordivõimaluse EL-i mahemärgi all; uue tunnustuse taotlemine võtab aega vähemalt 9 kuud. Leppeta Brexitist tuleb igal juhul hoiduda,“ ütles NFU president Minette Batters.

Ühendkuningriigi toiduaine- ja joogitööstuse liit (Food & Drink Federation) kutsus aga üles Brexitit edasi lükkama, et anda parlamendile rohkem aega edasiste sammude üle järele mõelda – leida võimalus uueks kokkuleppeks, korraldada uus referendum, reeglitepärane lahkumine EL-st edasi lükatud tähtajal või uued parlamendivalimised. Organisatsioon kutsus Briti valitsust üles läbi rääkima erialaorganisatsioonidega, et vältida Briti majanduse edasist ulatuslikku kahjustamist. Kaubanduskatkestuste vältimiseks ja uutel alustel tolliprotseduuride, sanitaar- ja taimetervise kontrollide ning veterinaarsertifikaatidega toimetulekuks on vaja üleminekuaega. Seni aga jätkab ÜK toiduainetööstus EL reeglite järgimist.

Tuleb valmistuda halvimaks

Copa-Cogeca Brexiti töögrupile esitatud analüüsis ütleb NFU, et nüüd tuleb tõepoolest valmistuda olulisteks turukatkestusteks. Suurima löögi alla satuvad värsked tooted, millel on lühike riiuli-eluiga; tõenäoliselt siiski Briti valitsus tegeleb selle probleemiga, sest vastasel korral on oodata rahva negatiivset reaktsiooni. Võimalik, et korraldatakse üldvalimised, selleks kulub aega 6-8 nädalat. Uue referendumi korraldamine on väga pikk protsess, seaduse järgi võib selleks minna kuni 1 aasta, mistõttu on see vähetõenäoline. Copa-Cogeca hinnangul on vaja kaaluda ka turumeetmeid ja rahastusvõimalusi EL poolt, mis aitaks kaubanduskatkestusi kompenseerida. EL põllumajandusvolinik Phil Hogan on öelnud, et vajadusel leitakse ÜPP eelarvest kindlasti vahendeid Iirimaa põllumeeste toetamiseks Brexiti kahjudega toimetulekuks.

Allikas: Copa-Cogeca

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960