22. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: USA sealiha hinnad 10 aasta põhjas

USA sealiha hinnad 10 aasta põhjas
Foto: Reuters/Scanpix
Nädala börsiuudised: nisu hinnalangus kiirenes; piima uus tõusutsükkel on alanud? USA sealiha hinnad 10 aasta põhjas; nafta hind tõusis, kütusehinnad kallinevad.

Selle nädala märksõnad:

- Euroopa nisuhinnad langesid seitsme kuu põhja, sest futuurihinnad läbisid tähtsa toetuspunkti, mille järel hinnalangus kiirenes. Samuti on turuosalised Euroopa ja USA ekspordi taastumise osas järjest pessimistlikumad.

- Piima hinnatõus aga jätkus – GDT hinnad tõusid juba kuuendat oksjonit järjest. Arvatakse, et uus piimahindade tõusutsükkel võib olla alanud, sest nõudlus ületab pakkumist ning niipea ei tohiks olukord muutuda.

- Sealiha hinnad langesid USAs madalaima tasemeni alates 2009. aastast, sest toodang on tänavu olnud oodatust tunduvalt suurem. Ka Euroopas on hinnad viimase poole aasta jooksul kukkunud.

- Nafta hinnatõus jätkus, tõusutrend on tugev ja ka kütusehinnad lähevad aina kõrgemaks.

Nisu hinnalangus kiirenes

Nisu odavnemine kiirenes ja hinnad jõudsid viimase seitsme kuu madalaima tasemeni. Suuresti oli see tingitud tähtsa toetuspunkti läbimisest. Nädala lõpus toimus tagasihoidlik taastumine, sest Egiptus tellis Prantsusmaalt suure nisulasti.

Maikuu toidunisu hind langes nädalaga kokku 2,5 protsenti, 194,5 euroni tonnist. Kolmapäeval jõudis futuur 190,5 euroni tonnist, mis on madalaim tase alates juulist.

Neljapäeval ostis Egiptus aga Prantsusmaalt 360 000 tonni nisu, mis tekitas turgudel optimismi. Hindadel aitas taastuda ka USAs toimunud nisufutuuride kallinemine.

Detsembrikuu futuur odavnes nädalaga 1,9 protsenti ja neljapäeva õhtuks maksis tonn 181,5 eurot.

“Turuosalised on aina enam eemaldumas Venemaa turult, aga see ei kajastu märkimisväärselt Euroopa Liidu või USA ekspordis,” ütles Briti nisumüüja Gleadell.

Kauplejad on juba kuid lootnud, et Euroopa ja USA nisueksport elavneb, sest Venemaal on aina vähem varusid ekspordiks. Seda pole suuremas mahus aga juhtunud. Kardetakse, et Euroopa on praegu juba liialt maha jäänud ning aeg on otsa saamas, sest uue aasta toodang tõotab tulla tunduvalt suurem. See surub hindu alla.

Pariisi toidunisu maikuu futuur (€/tonn). Allikas: barchart.

Teistest toorainetest odavnes rapsiseemnete hind 1,02 protsenti, 361 euroni tonnist. Kakao kallines 0,9 protsenti, 2256 dollarini tonnist. Suhkru hind tõusis 4,3 protsenti, 357 dollarini tonnist.

Piima uus tõusutsükkel on alanud?

Globaalsed piimahinnad tõusid GlobalDairyTrade oksjonil juba kuuendat korda järjest. Turuosalised loodavad, et taastumine jätkub, vahendab Reuters.

GDT hinnaindeks tõusis kokku 0,9 protsenti ja keskmiseks müügihinnaks kujunes 3271 dollarit tonnist. Eelmisel oksjonil, mis toimus veebruari alguses, tõusid hinnad lausa 6,7 protsenti. Globaalse pakkumise taandumine ning Uus-Meremaa toodangu oodatust väiksem kasv on viimasel ajal hindu toetanud.

GDT hinnamuutus (%). Allikas: GDT.

“Uue tsükli jaoks on tekkimas küllaltki head tingimused,” ütles ASB Banki põllumajanduse ökonomist Nathan Penny. “Tähtsaim on see, et pakkumise kasv jääb nõudluse kasvule alla. Lühiajaliselt on pakkumisel väga raske järgi jõuda.”

Samas ta hoiatas, et kui Hiina majandus kiiresti aeglustuma hakkab, võib see kajastuda ka majapidamiste nõudluses, mis võib piimahindade kasvule pidurit panna.

Euroopas kallines kooritud piima pulbri hind 0,3 protsenti, 1989 euroni tonnist.

USAs sealihahinnad 10 aasta põhjas

USAs on nii palju sigu, et hinnad on väga järsult langema hakanud, kirjutab Bloomberg.

Ameerika sealiha toodang tõusis eelmisel nädalal 5,7 protsenti (eelmise aasta sama ajaga võrreldes). Tööstuse eksperdid ootasid tootmise kasvuks vaid 2-3 protsenti, ütles Terry Roggensack, kes on tooraineturgude uuringutega tegeleva Hightower Reporti üks asutajatest. Hulgimüügi hinnad langesid teisipäeval viimase 10 aasta madalaima tasemeni.

“Tootmine on tunduvalt kõrgem kui oodatav eksport. Selle tõttu on sealiha hinnad väga madalale langenud,” ütles ta.

Kolmapäeval langesid aprillikuu sealiha futuurid Chicago börsil 52,975 sendini naelast. Vahepeal jõudis ka hind 52,25 sendini, viimati olid hinnad nii madalal 2009. aastal.

Sealiha hind
Foto: Äripäev AS

Veiseliha turul hoopis hinnad tõusevad, sest USA mitmeid piirkondi on tabanud väga külm ilm. See tähendab, et loomad koguvad kaalu aeglasemalt. Veiseliha aprillikuu futuuride hind tõusis kolmapäeval 1,292 dollarini naelast – see on lähedal viimase kahe aasta kõrgeimale tasemele.

“Talvine ilm ei saa niipea läbi ning temperatuurid on tavapärasest madalamad,” ütles Roggensack.

Ka Euroopas on hinnad viimasel ajal langustrendis olnud. Kuigi sealiha futuure Euroopa börsidel ei ole, siis Euroopa Komisjoni andmetest selgub, et sealiha s-karkassi 100 kg hind tõusis 11. veebruaril lõppenud nädalal 1,1 protsenti, 137,83 euroni. Alates augustist on hinnad kukkunud 11 protsenti.

Nafta hind tõusis, kütusehinnad kallinevad

Naftafutuurid kallinesid neljapäeval juba seitsmendat päeva järjest, sest on ilmnemas märgid, et ülemaailmne pakkumine ei pruugi kujuneda nii suureks kui kardetakse, vahendab MarketWatch.

Seitse päeva järjest on kallinenud WTI toornafta, Brent tegi eile väikse languse. Mõlemad tõusid nädala teises pooles kolme kuu kõrgeima tasemeni. See pani ka kütusehinnad kallinema.

“Nafta hind tõuseb ja tõenäoliselt on vähemalt osaliselt põhjuseks dollari taandumine,“ ütles Informa Economicsi toorainete analüütik Marshall Steeves. ICE dollariindeks langes eile 0,2 protsenti ja on täna odavnenud 0,1 protsenti.

Naftat on toetanud ka „kaks pakkumist mõjutavat sündmust,“ ütles DailyFX analüütik Peter Hanks. Väidetavalt kaalub Nigeeria president Muhammadu Buhari naftatootmise vähendamist, mille eesmärk on hindu turgutada. Lisaks sellele teatas naftatootja Saudi Aramco, et sulgeb ajutiselt Yanbu rafineerimistehase, millest käib igapäevaselt läbi 400 000 barrelit naftat.

Brenti toornafta kallines nädalaga 4,5 protsenti, 67,36 dollarini barrelist. WTI lisas 5,2 protsenti ja barrel maksab 57,2 dollarit.

95 bensiini hind tõusis 3 protsenti, 571 dollarini tonnist. Diislikütus kallines 2,8 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 630,5 dollarit. Kerge kütteõli hind lisas 3,8 protsenti, 621 dollarini tonnist.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960