Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 5. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Staažikal metsameistril metsamasina eelistus paigas

Kanniku OÜ metsameistrid on aastaid usldanud John Deere metsamasinaid
Foto: Kanniku OÜ
Metsa ülestöötamisteenust pakkuva firma Kanniku OÜ masinapargis on mitmeid John Deere metsamasinaid. Aastatega on sellele masinatootjale truuks jäädud. Möödunud aasta oli metsameistritel tööd piisavalt ning ettevõttel tekkis vajadus soetada uus harvester ja metsamaterjali väljavedaja.

Kanniku OÜ juhi Aare Kanniku sõnul oli möödunud aasta väga hea nii metsaomanikele kui ka ülestöötamisteenust pakkuvatele ettevõtetele. Ka nende firma võimendas oma tegevust ning lisaks kaheksale olemasolevale masinale sai ostetud juurde kaks uut metsatöömasinat. Nüüd on ettevõttel arvestatav masinapark kümne metsamasina näol.

 

„2018. aasta teisel poolel soetasime juurde ühe metsamasinate komplekti - John Deere harvester 1170G ja John Deere metsamaterjali väljavedaja 1110G. Uut masinat ostes tead, et see peab ka vastu. Ühe masina eluiga meie ettevõttes on umbes 3-5 aastat. Seejärel läheb masin vahetusse. Intensiivse töökoormuse tõttu võib juba 3aastane tööaeg olla masinale paras katsumus,“ sõnas Kannik.

„Kolme aasta peale koguneb palju töötunde ja seetõttu on meie jaoks kõige optimaalsem masin uue vastu ümber vahetada. Vanemate masinate hooldus on kulukas - nii rahaliselt, kui ka ajaliselt,“ leiab ettevõtte juht majandusliku poole, miks on vaja aeg-ajalt vanad masinad uute vastu välja vahetada. Siiski Kannik kiidab John Deeri vastupidavust ja töökindlust. „Õnneks kergelt need masinad meil ei lagune.“

Kanniku OÜl on iga päev töös kõik ettevõtte kümme metsamasinat. Konkurents on tööhinna optimeerinud sellise piirini, kus niivõrd kallid masinad tööta seista ei saa. „Uue masinaga peab iga päev töötama. Me oleme lepingupartner RMKga ja ainult raierahu aegu, mais-juunis, mil riigimetsas ülestöötamistööd on peatatud, on meil võimalus masinatele ja meestele puhkust anda,“ täpsustab Kannik tihedat töögraafikut.

John Deere pikaaegse kasutajana teab ettevõtja, et marki ei ole mõtet vahetada. „Oleme juba 20 aastat John Deere’ga tööd teinud, 2000ndate algul kasutasime Timberjacke, kuid kui nende tootmine 2006. aastal lõpetati, siis jäime John Deere peale.“

Siiani on Kannik kõik oma metsamasinad ostnud ja hooldusi teostanud Intrac Eesti esindustes. Kolme aasta jooksul on tekkinud kindlustunne, et kui masinaga on mingi probleem, siis saab selle esinduse abil kiirelt korda. „Tänapäevaste metsamasinate elektroonika on niivõrd keeruline, et paljusid asju oma jõududega parandada ei saa. Hea, et Intrac’i esindusi John Deere’de hooldamiseks ja remontimiseks on nii Tartus, Pärnus, Tallinnas ja Rakveres, nii et kus tahes Eesti osas töö masina rikke tõttu seisma jääb, seal on abi alati lähedal olemas,“ on Kannik tänulik heale klienditeenindusele.

„Kui tekib probleem, siis helista ja esiteks saad kohe nõu ja abi telefoni teel. Kui midagi läheb täna katki, siis suure tõenäosusega on see homme juba korras. Esinduse kaudu varuosade tellimine ja vahetamine käib kiirelt,“ toob näite Intrac Eesti kliendina Kannik.

Suur investeering. Uue metsatöömasina soetamine on suur investeering ja eeldab panga silmis usaldusväärsust. „Harvesteri hinnad jäävad 500 000 euro ja väljavedaja hinnad 350 000 euro kanti. Masinad tuleb soetada panga abil. Kasuks tulevad pikaaegsed kliendisuhted pangaga ja varasemate liisingukohustuste õigeaegne täitmine,“ sõnas Kannik. Samuti tuleb pangale tõestada investeeringu otstarbekust ning seda, et ettevõte suudab taotletavaid kohustusi ka täita.

Kanniku mehed on John Deere masinatega väga rahul. „John Deere on kõige parem. Meestele meeldib, mugav masin,“ lausub ta rahulolevalt. Operaatori jaoks teeb masina mugavaks pöörav kabiin, mis on väga mugav, ergonoomne ning ei lase tekkida sundasendeid ja pingeid, mis tekivad fikseeritud kabiini puhul peamiselt selja ja õlgade piirkonda. „See, kes sellist kabiini kasutanud on, enam tõenäoliselt teist masinat ei taha,“ teab Kannik.

Ettevõtte kümne masina seast valitakse iga objekti puhul see õige. „Vastavalt metsamaa pinnasele ja raiefondile valime tööde jaoks sobivad masinad. Mida pehmem pinnas, seda kergemad masinad lähevad sinna tegutsema. Kergeima ja raskeima masina vahe on näiteks ca 10 000 kg. Vajadusel saab omakorda veel igale masinale lindid alla panna,“ räägib Kannik, mis alustel töödele masinaid välja saadetakse.

Evelin Süld

Metsamajandusuudised.ee 

Loe Äripäeva metsandusuudiseid SIIT

Hea aasta metsamasina­müüjatele

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960