Autor: Mait Kraun • 29. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: toidunisu hinnad võtsid uuesti suuna alla

Nädala börsiuudised: toidunisu hinnad võtsid uuesti suuna alla; IGC tõstis teraviljavarude prognoose; piimahinnad saavad tuge varude vähenemisest; kakao hind tõusis järsult; nafta püsis stabiilne, bensiin kallineb.
Nädala börsiuudised.
Foto: Pixabay

Nädala märksõnad:

•Nisuhinnad hakkasid Euroopas langema, sest Euroopa ekspordi osas kasvas pessimism ning hindadel ei aidanud tõusta ka nõrgenev euro.

•Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu tõstis selle hooaja teraviljavarude prognoose, sest toodangu suuruse osas on ootused kasvanud ning tarbimine ei ole nii suur kui oodati.

•Piimahinnad peaksid ka edaspidi kõrgel tasemel püsima, sest piimapulbrite varud vähenevad ning peamiselt keskendutakse juustu tootmisele.

•Kütusehinnad püsisid stabiilsel tasemel, bensiini hinnatõus aga jätkus. Naftaturgu toetavad mitmed faktorid.

Toidunisu hinnad võtsid uuesti suuna alla

Euroopa toidunisu hinnad võtsid jälle suuna alla ning futuurid langesid neljapäeval kahe nädala madalaima tasemeni, vahendab Reuters.

Enimkaubeldud maikuu nisufutuur odavnes nädalaga kokku 1,6 protsenti, 186 euroni tonnist. Vahepeal jõudis hind ka 185 euroni, mis on madalaim tase alates 13. märtsist. Huvitav oli aga see, et detsembrikuu futuur kallines nädalaga 0,8 protsenti, 181,75 euroni tonnist.

“Me oleme jätkuvalt korrektsioonis,” ütles üks futuuridega kaupleja Reutersile. “Euro odavnemine aitab, aga turu jaoks ei ole see piisav.”

Teisipäeval jõudis futuur 191 euroni, mis on viimase kuu kõrgeim tase. Pärast seda on toimunud aga tugev kukkumine. Peamise põhjusena tuuakse välja mure Prantsusmaa nisuekspordi pärast. Kui eelmisel kuul oli eksport tugev, siis praegu on ilmunud nõrgenemise märgid.

Samas toetas turgu sellel nädalal toimunud euro odavnemine, mis ei pruugi aga kaua kesta.

Toidunisu märtsikuu futuur (€/tonn).
Foto: Allikas: barchart

IGC tõstis teraviljavarude prognoose

Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC) tõstis 2018/19 hooaja lõpu teraviljavarude prognoosi 2 protsendi võrra, sest tootmisprognoose on tõstetud ja tarbimine on kehvem, vahendab AgriCensus.

Maisi, nisu ja odra selle hooaja lõpu varude prognoosi tõsteti 11 miljoni tonni võrra, 604 miljoni tonnini. Globaalset teraviljade tootmisprognoosi tõsteti 4 miljoni tonni võrra, 2,13 triljoni tonnini. Peamiselt tõsteti prognoosi maisitootmise kasvu tõttu.

Nisu prognoose aga ei muudetud ning tootmine peaks ulatuma 735 miljoni tonnini.

Teraviljade tarbimisprognoosi vähendati eelmise kuuga võrreldes 4 miljoni tonni võrra. Nisutarbimise ootusi vähendati 2 miljoni tonni võrra, 742 miljoni tonnini.

Võrreldes eelmise aastaga on teraviljade varud langenud 44 miljoni tonni võrra, peamiselt nisutootmise vähenemise tõttu, mille põhjuseks olid kehvad ilmastikutingimused.

Piimapulbri varude vähenemine toetab ka edaspidi hindu

Lisaks globaalse piimatootmise vähenemisele on langema hakanud ka piimapulbri varud, mis peaks ka edaspidi piima hinda toetama, kirjutab portaal MilkBusiness.

“Varasemalt on valitsuse hoitud varude vähenemisele järgnenud periood, kus hinnad on kõrgemad. See on omakorda ärgitanud rohkem tootma,” ütles Daily Dairy Reporti analüütik ja Ceres Dairy Risk Managementi partner Sara Dorland.

“Kui piima pakkumine püsib USAs ja Euroopas tänavu samal tasemel ning fookus on juustu tootmisel, siis piimapulbri ja kooritud piima tootmine võivad tänavu väheneda. See tekitab arusaadava ootuse, et suur osa piimapulbrite globaalsetest varudest tarbitakse ära,” seletas Dorland.

Praeguse tempo juures võivad Euroopa Liidu varud peagi otsa saada. “Viimati oli selline olukord ligi neli aastat tagasi,” ütles Dorland.

Mullu tootsid nii USA kui ka Euroopa vähem piimapulbreid kui 2017. aastal. Näiteks kooritud piima pulbri tootmine langes Euroopas 2018. aastal 1,5 protsenti. “See seletab, miks Euroopa Liidu poolt kokku ostetud piimavarud hakkasid mullu vähenema ja vähenevad edasi,” rääkis analüütik.

Kooritud piima pulbri aprillikuu futuur Euroopas (€/tonn).
Foto: Allikas: EEX

Varude vähenemine börsil pani kakao tõusma

Kakao hind tõusis nädalaga aga lausa 6 protsenti, sest esmaspäeval ilmnes, et kättetoimetavate varude maht on kokku kuivanud, vahendab Reuters.

Kakao maikuu futuuri hind tõusis Londoni börsil kokku 6 protsenti, 2257 dollarini tonnist. Põhjus peitub selles, et kõne all oleva futuuri kohaletoimetatavad varud langesid tublisti.

“Märtsis toimetati kohale suur kogus kakaod. Kõik saadaolevad varud toimetati ühele või kahele indiviidile. Kauplejad kartsid, et need samad inimesed tahavad ka nüüd kakao välja võtta, aga juba praegu on varud madalad,” ütles üks kaupleja.

Suhkru hind langes Londoni börsil aga 2,6 protsenti, 327 dollarini tonnist. Ühtlasi kukkus suhkru hind esmaspäeval viimase kahe nädala madalaima tasemeni. Üks kaupleja ütles, et fundamentaalsed faktorid on küllaltki tasakaalus ja see peaks lähitulevikus suhkru stabiilsel tasemel hoidma. Maikuu robusta kohvi hind tõusis 1509 dollarini tonnist.

Nafta püsis stabiilne, bensiin kallineb edasi

Naftahinnad lõpetasid selle nädala sisuliselt samal tasemel. Brenti toornafta kallines 0,5 protsenti, 68 dollarini barrelist. WTI odavnes 0,1 protsenti, 59,77 dollarini barrelist.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis 4,6 protsenti, 645 dollarini tonnist. Diislikütuse hind langes aga 0,4 protsenti ning tonn maksis nädala lõpuks 613,5 dollarit. Kerge kütteõli odavnes 0,7 protsenti.

Maagaasi hind langes 1,1 protsenti ning üks briti soojusühik maksab 4,02 dollarit.

Bensiini hind.
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960