Autorid: Valli Loide, METK agrotehnoloogia valdkonna vanemteadur, Priit Penu, METK mullastiku valdkonna juhataja • 12. märts 2024

Põldude lubjavajadus on kordades suurem praegusest reaalsest tasemest

Põllumuldade lupjamist kui olulist mullaviljakusega ning keskkonnaga seotud teemat tuleb ikka ja jälle esile tõsta. Aastaid on püütud lupjamisvajadusele suuremat tähelepanu juhtida, kuid senine tulemus on endiselt murettekitav, nendivad Maaelu Teadmuskeskuse (METK) põllumajansdusuuringute osakonna agrotehnoloogia valdkonna vanemteadur Valli Loide ja mullastiku valdkonna juhataja Priit Penu.
Põldude lubjavajadus on kordades suurem praegusest reaalsest tasemest.
Foto: Pixabay

Vaatamata viimastel aastatel lupjamismahu suuremisele on aastate jooksul tekkinud mahajäämusest tingituna vajadus selle järele mitmekordne. Isegi 2023. aasta lupjamistoetus ei toonud murrangut paremuse poole, vaid lupjamismaht hoopiski vähenes.

TASUB TEADA

Kogu Eesti põllumajandusmaade lubjavajadus tekkiva happesuse neutraliseerimiseks on arvestuslikult 1, 342 milj tonni CaCO3, jaotades seda 4 aastale, siis tuleks põllule laotada ca 335 000 t CaCO3 e ca 420 000 füüsilist tonni lubiaineid, s.o 45 korda rohkem praegusest reaalsest tasemest.

Erineva neutraliseerimisvõimega (NV) lubiväetiste kasutamine Eestis aastate lõikes.
Foto: METK põllumajansdusuuringute osakond

Senine lupjamisel kasutatav praktika, mis on väidetavalt majanduslikult odavam, ei täida siiski soovitud tulemust, sest mulda viidav lubjakogus (CaC03) on liialt väike (3 t/ha) soovitud muutuste saavutamiseks. Praktikas kasutatavate erinevate lubiväetiste madala CaCO3 sisalduse tõttu jõuab mulda sel viisil peamiselt paekivist ainult ca 2 t CaCO3/ha, mille positiivne mõju piirdubki maksimaalselt 2-3 aastaga ning ainult tuhka kasutades veelgi vähem.

Lupjamist vajav põllupind (ha) ja selle arvestuslik lubjatarve (tonni CaCO3) lähtuvalt mulla happesusest
Foto: METK põllumajansdusuuringute osakond

Lupjamist vajavat pinda on seega meie põldudel tunduvalt rohkem, kui seni on suudetud reaalselt lubjata ja nii tegelikult lupjamisvajadus järjest suureneb koos kulude kasvuga. Kuna lupjamistoetuse ja ka toitainete kasutamise otstarbekusest lähtuvalt on parima tulemuse saamiseks soovitatav lubiväetist põllule viia tuha ja paekivi seguna koguses 5-6 t/ha, (näit. 4 t lubjakivi + 1 tuhka + 1 t dolokivi vajadusel). Väiksemate koguste kasutamisel tuleks sellisel juhul arvestada senise normi 3 t/ha puhul korduslupjamine 2. a intervalliga sama kogusega.

Lupjamise ajalise mõju dünaamika mulla happesusele erinevate lubiväetiste kasutamisel 1 kuu kuni 3 aasta jooksul.
Foto: METK põllumajansdusuuringute osakond

Muldade lupjamine ei ole tähtis mitte ainult mulla reaktsiooni reguleerimisel. Happelised mullad seovad vähem süsinikku, muldade jätkuv hapestumine ohustab ka toiduga varustatust mulla viljakuse vähenemise tõttu, happelised mullad on põuakartlikumad, halveneb muldade struktuursus jne. Ainuüksi nimetatud eesmärkide täitmiseks on muldade happesuse neutraliseerimine esmatähtis, mistõttu vajab see laiapõhjalisemat lähenemist, kuidas saada üle kuhjunud probleemist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960