Eesti rukkikasvatuse vedur Euroopas

Eestil on soov olla rukki populariseerimise ning rukkialase teadustöö ja taimearetuse eestvedajaks Euroopas, kirjutab Eesti esindaja FAOs Ruve Ðank.

Kolm teravilja – nisu, riis ja mais – katavad 90% maailma toidulauast, kuid näiteks rukki panus on langenud ühele protsendile ja toodetav kogus on viimase 50 aastaga kukkunud poole peale. Eesti võiks olla siin üheks eestvõitlejaks, kes aitaks rukki tagasi oma positsioonile.
Praktilised sammud sel teel on huvitatud riikidega töögrupi moodustamine, pidevalt toimiva rahvusvahelise rukkikeskuse rajamine ning koostöövõrgustiku kujundamine.

Eestvedaja Eesti. Juba eelmisel ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) konverentsil kaks aastat tagasi Jerevanis pakkus Eesti välja, et rukkile võiks ühiste jõududega rohkem tähelepanu tõmmata.

Meie soov on arendada koostööd rukkivööndisse kuuluvate riikidega erinevate projektide kaudu. Rahvusvahelises koostöös saaks edendada rukki tootmist ja populariseerida rukist kui tervisetoodet.

Samuti on rukkitootmine oluline bioloogilise mitmekesisuse ning erinevate sortide säilitamise seisukohast, mida planeerib omapoolse projektiga toetada ka FAO.
Ühe panusena korraldas Eesti 2011.a. oktoobris koos Ðveitsiga rahvusvahelise rukkikonverentsi Tartus. Nüüd on koostamisel üle-euroopaline rukkiprojekt, mille tulemusi võiks tutvustada järgmisel maailmanäitusel Expo 2015 Milanos.

Loome rukkitee. Projekti käigus võiks sündida Euroopa rukkitee, mis ühendas ida ja läänt ning põhja ja lõunat ning kulgeks läbi kümmekonna Põhja- ja Kesk-Euroopa riigi, keskusega Eestis.

Eestis võiks see tee hõlmata nii siinse rukki ajaloo, sortide ja kasutusvõimaluste tutvustamist  kui ka näidata modernset tootmisprotsessi. Kuigi rukist kasvatatakse kõigil kontinentidel, tuleb üle 90% rukkist siiski nn rukkivööst, mis ulatub põhja pool Alpe Hollandi-Belgia läänepiirist Uraalideni.

Eesti rukki-initsiatiivi on märgatud, positiivse näitena eelmisel sügisel Tartus toimunud rukkikonverentsi. 2010. aasta FAO Euroopa regiooni ülemkogul tegi Eesti ka ettepaneku kuulutada 2016. aasta rahvusvahelise rukkiaastaks. Rukist kasvatavaid riike on maailmas ligi 50.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised