Eestist saamas piimamaa

Kui Joakim Heleniuse juhitav Trigon Agri ostis kevadel Väätsa Agro ja teatas, et kavatseb Eestisse rajada globaalselt konkurentsivõimelise piimafarmi ning hakata ise piimatooteid valmistama, jättis see pigem suurustava mulje.

“IT valdkond ei saa olla Eesti jaoks ainus lahendus, et jõuda järele teistele lääneriikidele. 20 aasta pärast asub Eestis globaalselt konkurentsivõimeline piimatootmine, mis seljatab IT-tööstuse,” rääkis Trigon Agri nõukogu esimees Joakim Helenius toona Äripäevale, olles kindel, et Eestis on potentsiaali luua kõige kuluefektiivsem piimatootmine.

Ligi pool aastat hiljem näib, et piimamaa Eesti ei olegi vaid ühe mehe nägemus. Augustis on tulnud ridamisi uudiseid piimafarmide üleminekutest. Näiteks müüdi Eesti ühe suurema piimatootja OÜ Aravete Agro enamusosalus Austria nn Vaklaki grupi investoritele, kelle omandis oli enne seda Eestis juba kuus piimafarmi.

Vaid nädalapäevad hiljem selgus, et ka haavapuitmassitehase ASi Estonian Cell ainuomanik austerlane Alfred Heinzel sisenes Eesti piimatootmisturule, kui omandas keskmise suurusega piimafarmi, Väike-Maarja vallas asuva ASi Vao Agro.Millest selline huvi?

Tõenäoliselt on õigus piimatootmisega tegeleva OÜ Müüriku Farmer suuromanikul Endel Mäesepal, et välismaa investoritel ilmselt tasub Eestis põllumajandusega tegelda, sest kliima on soodne ja maa veel odavam kui Lääne-Euroopas.

Nii ei ole piimamaa Eesti enam niivõrd tulevik, vaid üha rohkem olevik.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised