Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: suvirapsi külviaeg on peagi käes ja aeg rääkida umbrohutõrjest

Rapsi hind on kerkinud aastatega jõudsasti, seega soovivad põllumehed võtta rapsikasvatamises oma põllult nii pinna kui ka efektiivsuse osas maksimumi.

„Tänaseks on arendatud mitmeid efektiivseid umbrohutõrjevahendeid, mille valik sõltub põllumehe probleemidest põllul ja loomulikult soetamisvõimalustest,“ ütleb Dow AgroSciences, DuPont ja Nissan Chemical Industries taimekaitsevahendite maaletooja Berner Eesti OÜ esindaja Evelin Vahter.

Ta lisab, et esmalt peaks põllumees välja selgitama, mis umbrohud tegelikult tema põldu juba aastaid kimbutavad ning seejärel valida juba koos piirkondliku müügispetsialistiga parimad ja tulemuslikumad tooted probleemi lahendama. Vastasel korral võib umbrohutõrje osutuda kulukamaks, kui seda algselt planeeriti.

Tihti juhtub, et ilm ei soosi tööde õigeaegset teostamist ja kui soosib, siis hakkavad erinevad põllutööd teineteist kannustama. „Umbrohutõrjega ei tohiks siiski hiljaks jääda,“ nendib Evelin Vahter. Umbrohud alluvad paremini ja kiiremini herbitsiididele, kui need on idulehtedes ja aktiivses kasvus ning õige tööde ajastamine tagab põllumehele ka kulude kokkuhoiu. Preparaadi mõju juba õiepungades umbrohtudele jääb pahatihti nõrgaks, misjärel hakkab viimane kultuurile suurt konkurentsi pakkuma. Evelin Vahter täheldab, et hilisemal pritsimisel tuleb olla eriti tähelepanelik arvestades soodsates tingimustes kultuuri kiiret arengut. Raps on kõige õrnem õiepungade moodustamise faasis. Selleks ajaks peaks umbrohutõrje olema kindlasti juba tehtud, et saagile mitte kahjulikku mõju avaldada.

Kas uus toode lahendab kõik umbrohuprobleemid põllul?

Siinkohal kasutab Evelin Vahter tabavat väljendit, kui üks toode lahendaks kõik probleemid põllul, siis tegelikkuses ei lahendaks ta pooltki. Nimelt käesoleval aastal saabus Eestis müügile kauaoodatud DuPonti herbitsiid Salsa®  nii suvi- ja talirapsil kui ka suvi- ja talirüpsil kasutamiseks. Salsa eriline omadus peatab umbrohtude raku jagunemise ja kasvuprotsessi juba 1-2 tunni jooksul pärast pritsimist ning umbrohi hävineb kahe kuni nelja nädala jooksul.

Salsa eeliseks on mõju põldsinepi, põldrõika, kurerehaliste ja sarikaliste umbrohtude üle, mida tänaseni on olnud üsna keeruline kontrolli alla saada. Kuid ohakaliste, puju, kesalille, kummeli ning virna, maltsa, punandi, iminõgese ja konnatatra tõrjeks soovitab Evelin Vahter endiselt efektiivsemaid vahendeid nagu Lontrel ja Galera.

Miks kasutada pritseprogrammi,kui saaks kogu töö ära teha ühe pritsimisega?„Salsat võib segada kokku teiste taimekaitsevahenditega, kuid liigne ettevaatlikkus ei teeks siiski halba! Kuna toode on Euroopas verivärske, tulevad kogemused ikka ja jälle vaid läbi meie endi katsetuste. Pritsimise hetkel tuleks tähelepanu pöörata klimaatilistele tingimustele, kultuuri kasvule, arengule ning kemikaalide kasutamisel kultuuri taluvusele.

“Ta rõhutab, kui ei ole kultuuri stressitaluvuses päris kindel, võiks Salsat kasutada võimalusel siiski rohkem pritseprogrammis, kui erinevates segudes koos teiste pestitsiididega. Võib olla just sellepärast, et Salsa puhul on tegu preparaadiga, mis tõrjub peamiselt siiski rapsi ja rüpsi sugulasumbrohtusid. Oluline on ka see, et samal põllul ühel hooajal tagataks vähemalt kahe erineva umbrohutõrje preparaadi kasutamine, mis aitaks vähendada, mujalmaailmas juba laialt levinud, resistentsuse teket. Tänu programmile on võimalik ka uutele tärganud umbrohtudele mõju avaldada ning kangeid paagisegusid vältides väheneb alati võimalik oht kultuurile. Läinud aasta kevadet meenutades tõdeb Evelin Vahter, et umbrohud tärkasid visalt ja kultuuri kasv oli kevadel kõikuvate temperatuuride tõttu pidurdunud – sellisel juhul on pritseprogramm ideaalseks lahenduseks, et peamised umbrohud just õigel ajal kontrolli alla saada.

Täna võiks põllumees oma umbrohutõrje pritseprogrammi kokku panna järgmiselt:

Esimene tärganud umbrohtude pritsimine teha Salsaga umbrohu idulehtede ja kultuuri 2 lehe faasis. Teise pritsimisena kasutada kultuuri 2-4 lehe faasis Lontreli eriti massiliselt leviva kesalille, puju või ohaka korral või 4 lehe faasis Galerat, et virn, malts jt. umbrohud saaks kontrolli alla. Lontreli ja Galera pritsimine teostada kindlasti enne õiepungade ilmumist!

Parim tulemus Salsa kasutamisel saadakse, kui umbrohud on idulehtede faasis. Raps ja rüps on sel perioodil kahe lehe faasis. Suurema põldsinepi ja põldrõika korral, millel on juba 3-4 lehte, kasutada kindlasti Salsa täisnormi 25 g/ha. Talirapsi kevadine Salsaga pritsimine tuleks teostada kohe, kui umbrohud on kasvama hakanud ning temperatuur püsib +5 kraadi juures. Temperatuuri tõustes hakkab nii umbrohi, kui kultuur kiirelt kasvama ning võib juhtuda, et Salsaga pritsimine end enam ei õigusta.

Ideaalne kolmik umbrohutõrjeksBerner Eesti esindaja Evelin Vahter kinnitab, et DuPonti veriväske toode Salsa ning Dow AgroSciences tänaseks tuntud tooted Lontrel ja Galera oma tõhusas koostöös aitavad nüüd meie põllumehel võtta oma põllult võimaliku potensiaalse saagi!

 

130 aastat tegutsenud Berner OY tütarettevõte Berner Eesti OÜ tegutseb Baltikumi turul alates 1995. aastast. Ettevõte annab jätkuvalt oma panuse, et iga põllumees saavutaks oodatud tulemused ning leiaks parimad lahendused oma põllukultuuride eest hoolitsemisel ja seda tänu teaduslikult tõestatud toodete abiga.

Edu, jõudu, jaksu ja oivalist saaki!

Evelin VahterBerner Eesti OÜ

Hea põllumees, ära unusta, et sinu odavaim elukindlustus on kemikaalidega kokkupuutumisel kasutada isikukaitsevahendeid!

Ohutut pritsimist!  

Enne Salsaga pritsimist Foto: 11. juuni 2012. Harjumaa
Foto: Bener Eesti OÜ
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960