Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Eesti suurim Alvan Blanch’i teraviljakuivati töötab Pärnumaal

Viljamaa OÜ otsustas kaks aastat tagasi tootmismahtu  kasvatada ning investeerida võimsasse teraviljakuivatisse. Valiti Alvan Blanch’i teraviljakuivati DF33500.

„Kuni 2011. aasta alguseni kasutasime vilja kuivatamiseks pisemat kuivatit, kuid tootmismahtude suurenemisel jäi sellest selgelt väheseks. Otsustasime ettevõtte kasvades investeerida oluliselt võimsamasse teraviljakuivatisse ning valituks osutus Alvan Blanch’i kaubamärk,“ räägib Viljamaa OÜ juhatuse liige Tiit Soosaar.

Olles ise tehnilise kõrgharidusega, sai Soosaare sõnul otsus tehtud teadmistele tuginedes ja kuivatite erinevaid tööpõhimõtteid uurides. „Meie tingimused olid töökindlus, suur võimekus, lihtsus ning võimalus kasutada ühte kuivatit erinevate põllukultuuride tarvis,“ loetles ta. „Alvan Blach’i puhul on piirangud tõesti minimaalsed ning kuivatitele omaselt ei vaja seade ka erilist hooldust.“

Alvan Blanch DF33500 võimsus on kuivatada 35-40 tonni vilja tunnis. Lisaks Viljamaa OÜ omatoodangule pakub ettevõte viljakuivatusteenust ka teistele tootjatele. Eelmisel aastal moodustas kogu Viiljamaa OÜ-s kuivatatud viljast 2/3 teenus ja 1/3 enda kasvatatud vili.

„Võib öelda, et oleme oma valikuga rahul, sest oleme suutnud esmased eesmärgid täita – tootmismahud on kasvanud, viljakuivatuskvaliteet on suurepärane ning lisaks enda viljale suudame pakkuda teenust ka teistele,“ sõnab Soosaar.

Ta lisab, et töö kuivatiga tegelikult veel käib, sest sel aastal on plaanis gaasiküttel olev kuivati üle viia hakkepuiduga kütte peale. Samuti on tänavu kavas investeerida laopinna laiendamisse ja uuendamisse, et vilja oleks lihtsam ja soodsam transpordiks laadida.

Viljamaa OÜ on teraviljakasvatusega tegelenud üle 20 aasta. Pereettevõtte põhilised kasvatatavad põllukultuurid on Pärnumaa muldadele omased nisu ja raps, mida kasvatatakse 2000 hektari suurusel alal. Viljamaa OÜ tegeleb nii viljakasvatuse kui ka kuivatamisega ning müüb oma tooted põhiliselt Eesti vahendajatele, kes tegelevad otseselt vilja ostmise ja müümisega nii siin- kui ka sealpool piiri. Kuivati ostu toetas Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet.

Horisontaalläbivooluga kuivati tootlikkus on kuni 53 tonni kvaliteetset vilja tunnis.

1952. aastal loodud kuivatite tootja Alvan Blanch Development Co Ltd on tuntud kui Inglismaa suurim läbivoolukuivatite valmistaja. Eesti turule jõudis kaubamärk alles mõned aastad tagasi põllumajandustehnika müügi ja hooldusega tegeleva Starfeld OÜ eestvedamisel. Eelmisel aastal sai Eestimaal töösse kaheksa Alvan Blanch’i kuivatit.

Starfeld OÜ müügijuht Mihkel Laur sõnab, et Alvan Blanch’iga sarnase tööpõhimõttega kuivatit rohkem meie turult ei leia. „Nende kuivatite kasuks räägivad esiteks juba seadme laialdased võimalused – horisontaalläbivoolu kuivatiga saab tänu suurele õhukogusele kuivatada erinevat temperatuuri nõudvat teravilja - maisi, rapsi, heinaseemet, linnast jne,“ loetleb ta.  „Tootlikkusega kuni 53 t/h kuivati on sealjuures kasutajasõbralik, vaikne, võimalikult tolmuvaba ja pikaealine.“

Vilja ühtse kuivamise tagab mehaaniline vilja edasikandmine kuivatustsükli käigus ning kuna seade ei nõua eeltäitmist ega tühjendamist kuivatatava kultuuri vahetamisel, saab vilja kuivatada pausideta. Kuivati ökonoomsuse tagab väljuva õhu täielik retsirkulatsioon jahutussektsioonis.

Kui Teie saate saagi koristatud, saame meie selle kuivatatud!

Vaata lisa: http://www.starfeld.ee/alvan-blanch-teraviljakuivati

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960