Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 13. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: targad taimekaitsepritsid tõstavad taimekaitse efektiivsust

Efektiivse taimekaitse eelduseks on unikaalne taimekaitseprits, mis mõtleks ja arvutaks inimese eest ning mida oleks lihtne käsitleda.

„Hardi pritsid on projekteeritud operaatorikeskseks - seadme juhtimine, seadistamine, hooldamine ja puhastamine on ääretult käepärane ning samal ajal teeb elektroonika inimese eest võimalikult  suure osa tööst ära,“ räägib  Konekesko AS-i põllumajandustehnika tootejuht Mart Kiisküla ja lisab, et kuna taimekaitsepritsi operaator puutub igapäevaselt kokku kemikaalidega, peab tema töökohal olema tagatud parim võimalik ohutus.

 

 

 

 

 

 

 

Tihe koostöö kasutajatega, keemiaettevõtete ja uurimisasutustega on aidanud Hardil luua uue mõtlemise konstrueerimises ja pritsimistehnoloogias. Kuna tegemist on väga suuregabariidiliste ja muutuva raskuskeskmega seadmetega, on oluline masina stabiilsus. Selleks on näiteks taimekaitsepritside raskuskese viidud võimalikult madalale, mis omakorda teeb juhtimise lihtsamaks ja ohutumaks.

„Kuna taimekaitsetöödeks ideaalselt sobivaid päevi on Eesti kliimas reeglina vähe, on põllumees alatasa valiku eest, et kui tulemuslik on pritsida tuule ja sademeid tõotava pilvise taeva all või oleks mõttekam oodata paremat ilma? Ootamisega riskib ta aga veel suuremate kahjustustega, samal ajal kui kehvemate oludega on pritsimise bioloogiline efektiivsus madalam,“ selgitab Kiisküla. „Sageli omistatakse veel liiga vähe tähelepanu sellele, mis toimub pritsitava lahusega pärast selle väljumist pihustitest. Taimekaitsevahend täidab maksimaalselt oma eesmärki eeldusel, et lahus ikka jõuab nö objektile ehk taimele ja kahjurile.“

Siin saab kaasa aidata Hardi Twin-tehnoloogia, mis on varustatud õhkkardinasüsteemiga. Twin-süsteemiga taimekaitsepritsidel kasutatakse pihusteid, mis moodustavad väga väikeseid piisku. Kuna väikeseid piisku saab samast kogusest veest moodustada oluliselt rohkem, paraneb katvus. Tänu paremale katvusele saab omakorda vähendada veekulu hektarile kuni kaks korda ja soovituslikku keemiakulu kuni 30%.

Lisaks annab Twin võimaluse teha tulemuslikku tööd ka tuulisema ilmaga, kuna tugev vertikaalne tuulekardin „kaitseb“ pihustist väljunud lahust selle teekonnal pihustist taimeni tuulepuhangute ja masina liikumisest tekkinud õhukeeriste eest. Samuti avab õhkkardin taimestiku – objekt saab igalt poolt kaetud ning õhu surve transpordib vedeliku taimestiku sisse. Samas on võimalik seda tüüpi pritsiga  tõsta ka töökiirust – optimaalse 6-8 km/h kiiruse asemel võib Hardi Twin pritsiga teha tööd kiirusega 12-15 km/h.

Taimekaitsevahendite ülekulu vältimiseks on suudab Hardi pritsimisautomaatika kiiresti reageerida – näiteks liikumiskiiruse muutudes reguleeritakse rõhku, et määratud kulunorm hektari kohta jääks õigeks. Põllumeeste seas on viimastel aastatel saanud trendiks, et pritsi tööd juhiks GPS-signaal, mis positsioneerib lihtsa vaevaga, milline ala on  pritsitud ja milline pritsimata. Jõudes pritsitud alane, sulgeb automaatika pihustid, avades need uuesti pritsimata alale jõudes.

 „Pritsi saab panna tegema väga paljut, kuid lõpliku töökvaliteedi määrab siiski operaator,“ ütleb Kiisküla. „Hardil on tootevalikus intelligentne prits, mis suudab veelgi inimfaktorist tekkida võivaid vigu vähendada: näiteks on Intelligent varustusega pritsil elektriliselt juhitavad kraanid ja automaatsed sisepesu programmid – sarnaselt  kodus kasutatavale pesumasinale.

Hea taimekaitseprits teeb võimalikult täpset tööd, jättes inimestele võimalikult vähe eksimisruumi. Hardi eesmärk on, et kasutajal oleks pikkadeks aastateks olemas tõeliselt hea taimekaitseprits.

Toodete valik

Rippes pritsid: alates 200 l paak ja 6 m poom kuni 1200 l paak ja 28 m poom

Järelveetavad pritsid: alates 2500 l paak ja 12 m poom kuni 7000 l paak ja 42 m poom

Iseliikuvad pritsid: alates 3500 l paak ja 18 m poom kuni 4100 l paak ja 40 m poom

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960