Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: kõige paremad traktorid

Perefirma CLAAS tähistab sel aastal oma 100. juubelit. Eestis põllumeeste seas on CLAAS hinnatud masinatootja, hoides liidripositsiooni müüdud teraviljakombainide ja liikurhekseldite seas.

Maailma  traktoriturul on CLAAS edukalt kaasa löönud juba 10 aastat, alates sellest, kui ostis osaluse ettevõttes Renault Agriculture. Tänaseks kuulub Prantsusmaal asuv traktoritehas 100%-liselt CLAAS´ile. Suur osa traktorite arendustööst tehakse aga hoopis Saksamaal, Padebornis asuvas CLAAS Industrietechnik GmbH-s. CLAAS´i traktorid on ennast tõestanud ka Eesti turul, käesoleval hetkel on neid töös üle 150.

CLAAS´i edu saladuseks traktoriturul on järjepidev tõsine töö ja tohutu suured investeeringud arendustöösse. Selle järjest kauneimaid vilju saame nautida iga järgneva traktorimudeli saabumisega. Nii ka tänavu, kus CLAAS  esitles täieliku uuenduskuuri läbinud mudeliseeriat AXION 800. Tubli arendustöö tunnustuseks valiti tänavuse Agritechnica messi raames aasta traktoriks 2014 just CLAAS AXION 850.

Uus CLAAS AXION 800-seeria koosneb neljast mudelist - 810, 830, 840 ja 850.

Nende mudelitega kaetakse võimsusvahemik 215-264 hj. Märkimisväärseks on uue AXION 800 puhul asjaolu, et vahele on jäetud heitgaasinõuete etapp Tier 4i ja kohe on astutud lõppetappi Tier4f. Kui vanal AXION 800´l oli kasutusel Deere Power Systems mootor, siis uuele AXION´ile on paigaldatud hoopis FPT NEF mootor. Uues mootoris on Tier 4f heitgaasinõuetele vastavaks saamiseks peal täiesti hooldusvaba DOC katalüsaator ja AdBlued kasutav SCR katalüsaator. Tegemist on väga hea lahendusega tänu sellele, et vältida on suudetud selliseid süsteeme nagu heitgaaside re-tsirkulatsioon (EGR) ja kübemefilter (DPF), mis mõningal määral suurendavad mootori kütusekulu. Kuna traktori puhul on väga oluline mootori võimekus, siis see ongi määrav põhjus, miks CLAAS  otsustas uuel mudelil teistsuguse mootori kasuks. 

Käigukastide osas saab olema kaks valikut. Hetkel on võimalik traktorit tellida poolautomaatse Hexashift käigukastiga, mõne aja pärast lisandub valikusse ka astmevaba CMATIC käigukast. Varustustasemeid on samuti kaks – lihtsam versioon CIS ja luksuslik versioon CEBIS. Astmevaba CMATIC mudel saab saadaval olema ainult kõige kõrgema, CEBIS varustusastmega.

Isiklik sõidukogemus uue AXION 800 roolis oli tõeline üllatus. Kuna varem olen väga paljude erinevate traktorite roolis olnud, siis julgen väita, et uus AXION on tõesti kõige parem traktor, millega eales sõitnud olen. Esimene asi, mida märkasin, oli kerge ja tundlik rool, mis tundus pisut isegi üle võimendatud olevat, aga siiski mitte liiga palju, et see juhtimistäpsust vähendaks. Teine üllatav asi oli müratase, kabiin oli täiesti vaikne. Salongi sisustuse kvaliteet on uuel AXION´il nii hea, et kõrva ei kostunud ühtki plastikdetailide naginat. Ka käigukastist ja tagasillast kostuvad helid olid piisavalt mahedad. Kiirendades paitas kõrvu ainult kerge turbolaaduri vilin. Kolmas oluline detail oli käiguvahetuse sujuvus. Kõik salongi juhtnupud toimisid just nii, nagu vaja. Esimest korda elus oli selline tunne, et traktorireklaami imeilus jutt vastabki tõele.

 

 

 

 

 

 

 

Klientide tagasiside uue AXION 800 proovimisest põllul on olemas naabervabariigist Lätist, kuna neil õnnestus esimene traktor kätte saada pisut varem. Esimene klient, kes katsetas uut traktorit sügiskünnil, sai otsekohe aru traktori võimekusest ja tänaseks on ta juba selle õnnelik omanik.

Eesti põllumehed, kes soovivad seda head traktorit kevadel oma põllule, peaksid tellimise peale hakkama mõtlema juba nüüd, kuna suure nõudluse tõttu on masinate tellimisaeg 3-4 kuud. 

 

Marko Mirme          

tootejuht

Konekesko Eesti AS

Vaata lisa: http://www.konekesko.com/ee/

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960