Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 12. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: kuidas saadi 2013. aasta kõrgeim rapsisaak Eestis?

2013. aasta kõrgeim rapsisaak Eestis oli 3,6 tonni hektarilt ning see saadi Albiti preparaadi abil. 

Kaido saavutas 2013. aasta rapsi rekordsaagiks 3,6 tonni hektarilt ning Madis kinnitab ,et ta sai Albitit kasutades ca 600-700 kg hektari kohta saaki rohkem, kui kontrollpõllult. Rahaliselt oli see ca 350 eurot listulu hektari kohta. Kõik see kinnitab praktikas Maaviljeluse Instituudi katset, kus saavutati  Albitit kasutades 743 kg saagikuse tõusu rapsikasvatusel.

Albit on Eesti turul uus taimekasvatuse komplekspreparaat

Albit ühendab endas mitmed taimekasvatuse reguleerimise seisukohalt ülitähtsad omadused: on hea taimede kasvuregulaator, kaitseb taimi 26 erineva taimehaiguse vastu, on hea mikroväetis ning aitab vähendada taimede stressi kemikaalide kasutamise korral.  Lõpptulemuseks on keskmine saagikuse tõus olenevalt  kultuuridest 10-20%. Seejuures rahaline kulu Albiti kasutamisel on ca 5-6 eurot töödeldava põllu hektari kohta. Albiti kasutamine võimaldab kokku hoida väetiste ja kemikaalide kasutamise kulusid. Tema kasutamise efekt paistab silma kõige rohkem  just mitte eriti viljakatel pinnastel ning taimede kasvuks rasketel aastatel. Albiti toimeaine põhineb bakteritel, mis looduslikus olekus paiknevad taime juurtel ja stimuleerivad taimede kasvu ja kaitsevad taimi haiguste ja põua eest. Pritsides taimi ja seemneid, anname taimedele stardipaketi täiendavate bakterite ja mikro-makro elementide näol.

Albit on välja töötatud Venemaa Teaduste Akadeemia bioloogia keskuse poolt ning on leidnud kasutamist kõigis Venemaa põllumajandusregioonides ja seda juba 17 aastat. Alates eelmisest aastast  on müüki alustatud ka Ameerikas ja Austraalias.

Albit viiakse mulda reeglina koos teiste kemikaalidega. Standard töötlemisrežiim on seemnete töötlemine, pluss üks või kaks pritsimist vegetatsiooni perioodil. Preparaat omab neljandat ohutusklassi - on inimestele ja loomadele täiesti ohutu. Šveitsis  ja Tsehhis on ta lubatud kasutamiseks ka mahepõllunduses.

Albiti kasutamine on andnud kõige paremaid tulemusi just rapsi puhul – saagikuse tõus kuni 42,9 %, teravilja puhul kuni 20 % jne. Kuna preparaat on väljatöötatud meie naabrite poolt, siis sobib ta meie tingimustes väga hästi. Ta on ainuke preparaat,  mis on Venemaal sertifitseeritud, kui taimede põuakindluse tõstmise vahend.  Lisaks eelpooltoodud omadustele  aitab ta tõsta õlikultuuride puhul õli sisaldust, mõjub eriti positiivselt ka nisu, lina, suhkrupeedi jne kvaliteedile. 

Albiti kulunorm on väga väike  -  40 kuni 60 milliliitrit hektari kohta. Turustatakse Albitit liitristes pudelites, kastis 16 pudelit.  Hind 105 eurot pudel + km.   Hind sisaldab ka kättetoimetamise kulusid.  Kasti ostmisel kehtib 10%-line hinnasoodustus.

Eestis tegeleb Albiti preparaadi maaletoomise ja müügiga OÜ Eharik. Täiendavat infot preparaadi mõjust erinevatele põllukultuuridele  leiate kodulehtedelt : www.albit.ee ja www.albit.ru ning saate küsida infot maaletoojalt .

Ei ole olemas halba külviaastat kui kasutad Albitit!

Küsi lisa: Arvi Villemson, OÜ Eharik, Viimsi tee 16A Tallinn 12112

e-post: [email protected]

tel: +372 51 64 640

 

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960