Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Kaasaegsed lahendused söötmise kui piimafarmi suurima kuluallika kontrolli all hoidmiseks

Iga piimakarjakasvataja eesmärk on suurendada karja tootlikkust.

Igapäevase söötmise kuivaine- ja toitainesisalduse võimalikult täpne määramine on olulise tähtsusega. Remediumi eksperdid on praktikas kogenud, et silo söötmisel kõigub kuivaine- ja proteiinisisaldus ühe siloaugu piires piisavalt, mõjutades lehmade piimatoodangut. Seetõttu on äärmiselt oluline teada igapäevaselt söötade väärtust kuivaines.

Dinamica Generale täppissöötmistehnoloogia rakendamine võimaldab piimafarmidel oma söötmissüsteemidega maksimaalset toodangut saada. Selleks, et farmis oleks võimalik viljeleda täppissöötmist, on Dinamica Generale loonud kaks lahendust:

1. AgriNIR™ - kaasaskantav loomasööda analüsaator, mis mõõdab vaid sekunditega analüüsitava sööda kuivaine, toorproteiini, tärklise, tuha, neutraal- (NDF) ja happekiudude (ADF) sisalduse nii kuivaines kui ka reaalkaalus. Uuenduslik, kiire, soodne!

2. dg precisionFEEDING™ täppissöötmissüsteem

Süsteem koosneb üldjoontes kolmest osast:

- DTM söötmistarkvara, mis salvestab iga söötmiskorra ning võimaldab koostada väga detailseid raporteid;

- TMR mikseri peale tõstetud TopScale  koos mikserile paigaldatud kaaludega;

- Laaduri külge paigaldatud NIR analüsaator Near Infrared mõõtmistehnoloogiaga, mis mõõdab vaid sekunditega analüüsitava sööda kuivaine, toorproteiini, tärklise, tuha, neutraal- (NDF) ja happekiudude (ADF) sisalduse nii kuivaines kui ka reaalkaalus.

AgriNIR™-i kasutavad Remediumi veiste söötmiseksperdid oma igapäevatöös farmis kohapeal. See annab suurepärase võimaluse kontrollida ratsioonide paikapidavust erinevates söötmisgruppides ja kontrollida põhisööda peamisi parameetrid. Saame kinnituse, et arvutis koostatud söödaratsioon on ka tegelikult loomadele ettejõudnud.

Vaata AgriNIR™-i tutvustavat lühivideot SIIT

dg precisionFEEDING täppissöötmissüsteemi kasutamine on lihtne. Tuleb sisestada söötmisspetsialisti koostatud ratsioond DTM söötmistarkvarasse. Ratsiooni koostis jõuab arvutist juhtmevabalt mikseri peal olevasse TopScale ekraanile. Sama info kuvatakse ka Dyna Tel’is, mis on laaduris olev ekraaniga kaugjuhtimispult, mille pealt näeb laadurijuht kui palju ja mida on vaja mikserisse panna. Laaduri koppa on paigaldatud spetsiaalne seade Nir analüsaator, mille abil määratakse iga kopatäis põhisööta eraldi.  Määramine on lihtne ja toimub 15 sekundiga või veelgi kiiremini. Selleks peab laadurijuht vajutama ühte nuppu kaugjuhtimispuldilt. Tulemused kuvatakse TopScale ekraanil ning võrreldakse määratud ratsiooniga. TopScale kalkuleerib kohapeal välja puudujäägid, saavutamaks DTM tarkvarasse sisestatud täpset ratsiooni koostist. TopScale kannab andmed juhtmevabalt kaugjuhtimispulti Dina Tel, millega laadurijuht saab laadida täpse koguse põhisööta arvestades ratsioonis etteantud parameetreid. Kõik info, mille määrab laaduri kopas olev Nir, saadetakse juhtmevabalt ka arvutis olevasse DTM söötmistarkvarasse, mis annab väga hea ülevaate põhisöötade koostisest.

Vaata dg precisionFEEDING täppissöötmissüsteemi tutvustavat videot SIIT

Kuivaine määramiseks on mitu üldlevinud moodust:

1) Üks neist kõige lihtsam ja odavam on määrata silo kuivainet mikrolaineahjus läbi silo kuivatamise. Kaalume algse materjali ja kuivatame seda niikaua, kuni oleme vee materjalist välja saanud. See võtab aega kuni 20 minutit.

2) Teine võimalus on saata võetud proov laborisse ja oodata sealt vastuse tulemust, mis võtab aega meie tingimustes kuni nädal ning on hinna poolest kallim.

Mõlemad kuivaine määramise viisid on laialt levinud ja praktikas kasutatavad. Mõlemal on omad head küljed, aga ka miinused.

Mikrolaineahju meetodil saamegi teada ainult materjali kuivaine sisalduse, kuid muud parameetrid jäävad ikka teadmata. Laborisse saatmise puhul on aeg, mis kulub vastuse saamiseks liiga pikk ja otsuse tegemine võib jääda hiljaks, kuna oleme liikunud juba silo söötmisega edasi või võtnud kasutusele juba uue silo.

Remediumi veiste söötmis- ja pidamisprogrammi eesmärk on koostöös farmiga välja töötada efektiivne personaalne täppissöötmisstrateegia.

Piimakarjakasvatajad on pikalt otsinud lahendust, kuidas igapäevase söötmise kuivaine- ja toitainesisaldust täpsemini määrata. Tänaseks on lahendus leitud – dg precisionFEEDING täppissöötmissüsteem! PrecisionFEEDING  täppissöötmissüsteemi investeerimine teenib end enamasti juba esimesel kasutusaastal tagasi. 

9.aprillil korraldab La Pub Konverentsid esmakordselt Eestis "Täppispiimatootmise konverentsi“, mis leiab aset Tartus, Teaduskeskuses AHHAA kell 10:00-17:00.

Konverents toob Eestisse rahvusvaheliselt tunnustatud oma ala eksperdid ja lektorite fookuses on innovaatilised lahendused progressiivses piimakarjakasvatuses, mida rakendades on võimalik kasvatada nii piimafarmi efektiivsust kui tulu.

Ühe teemaplokina tutvustab Filippo Zucchi (Dinamica Generale Spa) oma ettekandes ka Dinamica Generale täppissöötmislahendust ning selgitab konkreetsete näidete põhjal, millist tulu saab investeerides täppissöötmislahendustesse.

Täppispiimatootmise konverentsile on oodatud kõik Eesti edumeelsed piimafarmide juhid ja omanikud. 

Täpsem programm on nähtav SIIN.

Kui soovite AgriNIR™ söödaanalüsaatoriga kiiret analüüsi oma farmi ratsioonidele, võtke ühendust:

Sven Saal, veiste söötmise ja pidamise ekspert  

AS Remedium, mob: +372 5561 1704, e-mail: [email protected]

Veiste söötmise ja pidamise ekspert Sven Saal on omandanud Eesti Maaülikoolis loomakasvatuse eriala. Ülikooli praktikad õnnestus tal läbida tänaseks juhtivates piimaveise karjades - tehes kõiki töid, millest üks õppiv tudeng peabki alustama. Lisaks kodumaal õppimisele ja töötamisele on Sven omandanud nii teoreetilisi teadmisi kui praktilisi kogemusi mitmel pool välismaal, peamiselt Suurbritannias ja Soomes.  Alates 2008.aastast on Sven keskendunud piimafarmide söötmisalasele nõustamisele.

 Sven on väga huvitatud innovatiivsetest toodetest, seadmetest ja teenustest. See on ka üheks peamiseks põhjuseks, miks on tema vastutada täppissöötmise projekt, mille raames teeb AS Remedium koostööd ainulaadseid söötmislahendusi pakkuva Itaalia ettevõttega Dinamica Generale. Lisaks neljajalgsetele meeldivad Svenile veel neljarattalised ja motosport.

 

 

 

Rohkem infot AS Remedium äsja valminud kodulehelt: www.remedium.ee

 

 

 

 

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960