Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 30. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Väderstad Cultus - kas Eesti mitmekülgseim tüükultivaator?

Tüükultivaatorite kasutamise eesmärgiks on eelkõige koristusjääkide ja kõrretüüde efektiivne segamine pinnasega ja mullapinna ettevalmistamine külviks.

Samuti on need masinad tõhusad umbrohtudega võitlemisel ja toimivad eriti hästi pikajaliste umbrohtude, näiteks põldosja, orasheina ja paiselehe mehaaniliste tõrjujatena.

Põllumehe seisukohalt on mistahes masina puhul olulised ka töödeks kuluv aeg, kütusekulu ning masina paindlikkus. Hetkel Eesti turul müügil olevatest masinatest on üks mitmekülgsemaid tüükultivaator Väderstad Cultus.

Säästab aega, kütust ja raha

Cultuse puhul on esmatähtis selle paindlikkus – kuna masinale on saadaval väga lai valik erinevaid piiotsi, saab seda kohandada vastavalt erinevatele mullastikuoludele. Ühe eelisena saab Cultusele lisada nii kummi-, teras- kui varbrulli. Piid ning terasrull koos on näiteks eriti tõhus pinnast purustav ning kobestav kombinatsioon. Alates 2014. aastast kuuluvad Cultuse standardvarustusse uued universaalse kinnitusega piiotsad, mida saab lihtsalt ühendada ka kõikidele teistele Väderstadi kultivaatoritele. Olenevalt sellest, kas tegemist on rippes või järelveetava mudeliga, saab Cultust edukalt kasutada juba 150 hj-ste traktorite taga.

Mitu tööd saab tehtud ühe töökorraga

Kuna Cultus on nn ühe töökäigu masin, annab see masina omanikule selgeid eeliseid. Et masin enamasti juba ühe töökorraga muudab põllu korralikuks külvipinnaks, sai eelnevalt juba räägitud. Samas on Cultus Eestis ka üks väheseid tüükultivaatoreid, millele saab lisada peenseemnekülviku (töölaiusele 3-5 m), mille abil külvata väikeseseemnelised kultuurid vahetult pärast pinnase ettevalmistamist ning seda kõike ühe ülesõiduga.

Väderstadi nutikad lahendused

Väderstad on mitmete ülemaailmsete tööstuslahenduste looja ja patendeeritud omanik. Nii on Cultus varustatud eriliste kummleevenditel laagritega, mida ühelgi teisel turulolevatest tüükultivaatoritest pole – see säästab nii masina laagreid kui rulle. Masinal on lisaks kaabitsad, mis hoiavad rullid ka niisketes tingimustes puhtana ja kuigi vihmaste ilmadega pole soovitatav mullaharimistöid teha, aitab Väderstad Cultus ajahädas põllumehed isegi sellises olukorras hädast välja.

Põllumees räägib kogemusest

Tammiku Agro masinaparki kuuluvad nii Väderstad Rapid kui Cultus. „Väderstadi masinad on küll kallimad, kuid mul on nendega vaid häid kogemusi,“ räägib Tammiku Agro omanik Heimar Hani. „Cultuse puhul meeldib mulle, et see segab pinnast väga hästi isegi suure põhu juures, sest ridade vahe on lai ning piid segavad pinnast ühel töökorral mitu korda läbi - põld on pärast esimest ülesõitu kohe külvivalmis. Rapsi külvamisel on Cultus aga ideaalseks lahenduseks, külvasime sellega näiteks eelmisel sügisel edukalt kokku 110 hektarit rapsi. Meie oleme endale valinud järelveetava mudeli, sest nii ei lange kogu masina raskus traktori ratastele ja töödeks saab kasutada ka väiksema veojõutarbega traktoreid“.

Vaata lisa: www.vaderstad.ee

 

 

 

 

Hetkel Eesti turul müügil olevatest masinatest on üks mitmekülgsemaid tüükultivaator Väderstad Cultus.
Foto: Väderstadt Eesti
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960