Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 10. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Vilja kuivatamine nüüd 5-7 korda odavam

Viljakuivatites Eestis mullu tööle hakanud neli ja tänavu lisandunud viis uut biokütusel töötavat kuumaõhukatelt on muutnud teravilja kuivatamise üle viie korra odavamaks.

Eestis kasutatakse vilja kuivatamiseks laialdaselt 500-1500 kW võimsusega kuumaõhukatlaid, millest enamus on eelmise põlvkonna ajal ehitatud kütteõlikatlad. Tänaseks on erikütuse ja põlevkiviõli hind kordades kerkinud ning talunikud on sunnitud otsima soodsamaid lahendusi. Seoses kriisiga Ukrainas võib ka vedelgaasi hind lähitulevikus oluliselt kallineda ning selle tarned ebastabiilsemaks muutuda.

Kui talumehel kulub erikütust vilja kuivatamiseks 50 000-60 000 euro eest ja põlevkiviõli kasutamise korral läheb sama koguse vilja kuivatamiseks umbes 40 000 eurot, siis biokütuse ehk hakkepuidu ja teraviljajäätmete kasutamisel jääb see summa 4000-7000 euro juurde.

„Viis kuni seitse korda odavam hind on keskmine tulemus. See sõltub vilja ja hakkepuidu niiskusest ning samuti ilmaoludest. Kui talumees saab hakkepuidu kätte oma metsast ja peaaegu tasuta, võib hinnavahe ulatuda vedelkütusega võrreldes rohkem kui kümnekordseks,“ selgitab täisautomaatsete biokütusel töötavate katelde väljatöötaja ja tootja Palu Tootmine OÜ esindaja Andres Ambus.

Ta lisab, et hakkepuidul töötavad katlad projekteerisid Ida-Virumaa insenerid, kelle loodud on lisaks kuumaõhukateldele ka 250-1500 kW võimsusega kuumaveekatlad. Jõhvi tööstuspargis valmivad katlad töötavad täisautomaatsel režiimil. Tänu kolm aastat kestnud katsetustele ja tootearendusele on nende käsitlemine äärmiselt lihtne ja mugav, sest kogu põlemisprotsessi ja kütteaine etteandesüsteemi juhib automaatika.

Katla komplekti kuulub ka puisteaine automaatse etteandesüsteemiga varustatud punker koos kaanega ja mahtuvusega 10 m3. Soovi korral võib tellida ka hüdrauliliselt liikuvate roobitsatega „kütteainelao“ mahtuvusega 50-100 m3.

Lisaks viljakuivatamisele on võimalik taoliseid katlaid kasutada kasvuhoonete ja tootmishoonete kütmiseks või puidu kuivatamiseks. Kasutusvõimalused on laiad, sest kuumaõhukatlaid toodetakse erinevate võimsustega: 500 kW, 1000 kW ja 1500 kW.

Tänu sellele, et kogu põlemisprotsessi juhib vastavate anduritega varustatud automaatika, on katlast väljuva õhu temperatuur stabiilselt juhitav +/- 2 °C ja maksimaalne väljuva õhu temperatuur 95°C. Katla konstrueerimisel ja ehitamisel on peetud silmas kompleksset lahendust, kasutamise mugavust ja ohutust.

„Talumehele tuleb anda mugav ja töötav terviklahendus. Kõik alates kütteaine etteandmisest punkrist, leegi reguleerimisest kuni tuha eemaldamiseni peab olema automaatne, sest siis saab talumees keskenduda vilja kvaliteetsele kuivatamisele,“ ütleb Andres Ambus.

Toodetega saab lähemalt tutvuda SIIN . Vaadake ka videot SIIT .

22.-26. septembrini 2014 toimuvad mitmel pool Eestis infopäevad, kus on võimalik tutvuda viljakuivatites töötavate kateldega. Täpsem info ja registreerimine telefonil 5116307 või e-kirja teel: [email protected]

Vaata lisa: www.nordicboiler.ee

'

 

 

 

 

Vilja kuivatamine nüüd 5-7 korda odavam
Foto: Palu Tootmine OÜ
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960