Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Õige nisakumm hoiab lehma tervena ja aitab toodangut tõsta

Farmi efektiivsus on otseses seoses loomade tervise ja heaoluga ning see on pannud piimatootjaid olema avatud uutele ja innovaatilistele lüpsiseadmetele ning lahendustele.

DeLavali spetsialistid süvenesid teemasse sügavamalt ning juba mõned aastad on nende poolt väljatöötatud uued geomeetriliselt ideaalsed ristikheinakujulised nisakummid Clover näidanud suurepäraseid tulemusi nii USA-s kui ka Euroopas. Uus nisakumm surub ja masseerib nisa kordades efektiivsemalt ning õrnemalt, vähendades seejuures oluliselt lüpsiseadme ärakukkumist. Tänu paindlikkusele ja täpsele geomeetriale sobib nisakumm kõigile nisatüüpidele.

Kuna uus nisakumm masseerib nisa tõhusamalt, väljutab nisa piima lühema ajaga ning suurendab samas piimatoodangut kuni kilogramm päevas. Kumm töötleb nisasid hellemalt ning tänu sellele näevad ka nisatipud silmnähtavalt paremad välja, ei teki nii kergelt põletikku ega mikropragusid, kus bakterid paljuneda saaksid. Katsed näitasid, et korras lüpsirutiin vähendab somaatiliste rakkude teket, alandades nende arvu ca 20% võrra. Seega on lehmad tervemad ning õnnelikumad.

Täna kasutab Cloverit Eestis juba mitu farmi ja huvi on üldiselt väga suur. Üks, kes on uute nisakummide headuses  veendunud, on Tartu Agro Rahinge farm.

Kasutaja kogemus: piimakogus kasvas tänu Clover nisukummile kilo lehma kohta päevas

Tartu Agro Rahinge farmijuht Mall Rodim võttis Cloveri nisakummid kasutusele tänavu maikuus ja kiidab, et nii kiireid ja häid tulemusi poleks osanud oodatagi.

„Tänu Cloverile lüpsab iga lehm ligi kilo piima päevas rohkem, keskmiselt 300 grammi lüpsikorral. Ja ma ei ole muutnud farmis midagi muud!“ ütleb Rodim. Keskmine Rahinge lauda lüps oli varem umbes 37 kg lehma kohta, mis on nüüd tõusnud peaaegu 39 kilogrammini.

Kuigi nisakummide üks periood peaks olema 2500 lüpsikorda, kasutas Rahinge neid esimesel korral  veidi pikemalt ning Rodim nendib, et midagi ei juhtunud: nisakummid nägid samasugused välja nagu varem ega läinud lapikuks nagu vanad kummid. „Kõik räägivad, et need nisakummid on nii populaarsed, et tehas ei jõua neid tootagi. Aga mina enam tagasiteed ei näe – edaspidi soovin kasutada ainult Cloverit. Kui tippfarm suudab kasvatada toodangut, on see suurepärane. Selliste numbritega võidame ühe lehma eluajal juurde 5000 kilogrammi piima, kusjuures Clover on konkurentidest vaid maksimaalselt 10% kallim.“

Lisaks toob Mall Rodim välja veel ühe plussi: loomade tervis. „Lehmade nisaotsad on tervemad, somaatiliste rakkude arv on langenud. Lüpsta tuleb õigete ja kvaliteetsete vahenditega!“

 Millal peaks farmer mõtlema nisakummide vahetusele?

„Esmalt tasub tähelepanu pöörata, et äkki on loomade nisade ümber sinised ringikesed, mis viitavad kehvast nisakummist tingitud verevalumile,“ vastab selgitab DeLaval müügijuht  Jüri Anepaio. „Kindlasti tasub jälgida, et loomadel vahetult pärast lüpsi nisad punaseks ei tõmbaks, sest see näitab nisakummi ebasobivust.“

Cloveri materjal on eriti vastupidav ja elastne, mis ei veni nii kiirelt lapikuks kui senised nisakummid. Sellegipoolest on soovitatav vahetada nisakumme umbes 2500-2700 lüpsi tagant. Clover ei sobi kõigile lüpsiriistadele, kuid iga lehma kohta saadav lisakilogramm piima võib kaaluda üles koguni kogu lüpsiriistade vahetuse.

Anepaio toonitab, et sügisel muutuvad ilmad aina niiskemaks ning suuremat tähelepanu tuleb pöörata hügieenile ja lüpsirutiinile. Loomade asemed peavad olema puhtad ning kuivad,  sest see minimaliseerib keskkonnabakteritest põhjustatud mastiiti. Selleks on DeLaval välja töötanud spetsiaalse väikese alkoholisisaldusega Biofoam vahu, mis puhastab ja värskendab suurepäraselt nisasid, mis enne lüpsi peavad olema kuivad ja puhtad. Oluline on katta nisad lüpsijärgselt desinfitseeriva ainega, mis kaitseks avatud nisakanalit patogeenide eest. Selleks on DeLavali sortimendis tooted Iodofence või Blockade, mis tekitavad antud kaitse lüpsist lüpsini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kui ikkagi mastiidipuhang farmis tekib, on soovituslik desinfitseerida ka lüpsiseadmeid   ning teostada rutiinset somaatiliste rakkude jälgimist, kas loom on terve. Selle jaoks on olemas spetsiaalne somaatiliste rakkude lugemisseade, mis võiks olemas olla igas farmis, sest ennetamine on kindlasti soodsam ja parem kui lehma või seadme rikke kõrvaldamine. Nii mõneski Eesti farmis tehakse seda uuenduslikult, kasutades haiguste ja kõrvalekallete avastamisel Herd Navigatorit

 Vaata lisa: www.delaval.ee

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960