Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 2. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: U-DRILL külvik kasvatas ligi kolmandiku võrra saagikust

Kverneland U-DRILL on uus järelveetav põimkülvik, mis teeb külvipinna ettevalmistuse, tasandamise, tihendamise, külvamise ja seemnerea tihendamise ühe töökäiguga.

Lihu Farmis varem kasutusel olnud külvik kippus puistama seemned põllule laiali, mistõttu need ei idanenud ja kuivasid lihtsalt ära. „Väga palju seemet läks raisku. Uue külvikuga oli efekt oluliselt suurem, kuigi kevad oli väga kuiv. Efekt tuli sellest, et seemendi taga olev tihendusrull surus seemned mulda ning tihendas seemneread. Seemnetel tekkis hea kontakt mullaga, niiskus pääses seemnete juurde ja see soodustas idanemist,“ selgitab Peetrimäe. „Usun, et sel aastal on meie saagikus kindlasti 20-30% parem, sest esiteks oli külv ühtlane, väga vähe seemet läks raisku ning suvine kliima soosis põllumehi.“

Kuigi Lihu Farmi töötajad polnud U-DRILL külvikut varem proovinud, sündis otsus selle kasuks suhteliselt kiirelt, sest turul pakutavate külvikute valikut vaadates tundus see olevat hea kvaliteediga ning traktoristi jaoks mugavalt käsitletav. „Kvaliteet ja detailide tugevus on põllutööriistade juures väga tähtis, sest põllumees ei osta endale seadmeid üheks korraks, vaid ikka kümneteks aastateks,“ märgib Peetrimäe.

Tema hinnanul on väga hea, et külvisügavust ja randaali töösügavust saab reguleerida mugavalt otse kabiinis asuvast puldist. Samuti saab puldist juhtida teisi hüdraulika funktsioone. Külviku ees ja taga on rattad, mis aitavad ka kehvemalt ettevalmistatud pinda tasandada ning töötavad suurepäraselt ka väga niiske mulla peal. Neile järgnevad seemendid, iga rea kohta tihendusratas ja siblimisreha. Kivikaitsesüsteem töötab vedru peal, kaitstes seemendeid väga hästi.

„Proovisime teha sügiskülvi otse kõrde ning kuna randaal on külvimasina ees, toimis see väga hästi. Me ei rullinud ühtki teraviljapõldu üle, vaid lasime masinal ise külviridadele „teki“ peale tõmmata, et seemned ära ei kuivaks,“ sõnab Lihu Farmi endine peremees.

OÜ Põllutehnika peremees Arnold Põldmäe kasutab samuti alates sellest kevadest U-DRILL külvikut. „Külvasime maha esimesed 100 hektarit rapsi ja jäime väga rahule, sest külvamisel ei jäänud vahele tühikuid ega tekkinud ülekatteid. Eks meie traktorist oli alguses uue puutetundliku ekraani pärast veidi paanikas, kuid tänaseks on ta sellega harjunud ja väga rahul: süsteem on lihtne ning otse traktorist on mugav külvinormi korrigeerida.“

Vastupidavuse kohta ei oska Põldmäe enda sõnul veel midagi öelda, kuna on külvikut veel vähe kasutanud. „Aga meile meeldib, et külvikukast on vanast masinast suurem, mis tähendab, et töö läheb kiiremini. Seemnekülvamise sügavus on väga ühtlane ja paremini reguleeritav. Hetkel oleme väga rahul.“

Kverneland U-DRILL põimkülvik

Kverneland U-DRILL on uus järelveetav põimkülvik, mis teeb külvipinna ettevalmistuse, tasandamise, tihendamise, külvamise ja seemnerea tihendamise ühe töökäiguga. U-DRILL on mõeldud professionaalsetele põllumeestele, kellel on aastas külvata 200 kuni 5000 hektarit. Suure tootlikkusega külviku töökiirus on 10-18 km/h ning randaali töösügavust ja külvi sügavust saab reguleerida mugavalt traktori kabiinist.

Seadmel on unikaalne keskraami kontseptsioon, mis võimaldab põllul teha 90-kraadiseid pöördeid ning maanteel liikuda kiirusega kuni 40 km/h. Külviku tihendusrattad on sik-saki kujuliselt, nii et välimised rattad jäävad ettepoole: nii ei teki külgedele suuri mullavalle ja seemnete külvamise sügavus on ühtlasem.

Uus CD ketasseemendi on ainulaadne oma tugeva ja kitsa disaini poolest. Kaks terasketast on paaris, kettad on võimalikult õhukesed ja võimalikult väikese nurga all asetatud. Tänu sellele vajavad seemendikettad vähem jõudu maasse tungimiseks ja enamus 100-kilogrammisest raskusest kantakse üle tihendusratastele.

Külvikut on lihtne hooldada, kerge vedada ja kõikide masina osade juurde on hea ligipääsetavus. Punkri maht 4350 liitrit, töölaius kuus meetrit ja reavahe 12,5 cm.

Nagu paljud Kvernelandi masinad, on ka U-DRILL täielikult ISOBUS-ühilduv. Juhtimiseks sobib puutetundliku ekraaniga pult Kverneland IsoMatchTellus või mistahes ISOBUS-traktori monitor. Kõik olulised masina andmed on monitoril selgelt näha.

Viis töötsooni tagavad parima töökvaliteedi

Tasandamine - suurte 800 mm ratastega eesmine pakker tasandab mulla ja lõhub mullakamakad. Vajadusel saab seda hüdrosilindriga üles tõsta lihtsalt juhtpuldil nuppu vajutades.

Ettevalmistus - külvipinna ettevalmistus toimub kahe randaalisektsiooni abil, mõlema rea kõrgust saab eraldi reguleerida. Samasugused koonilised 460 mm kettad ning kummipuksidel vedrustus nagu Kverneland Qualidisc randaalidel. Hüdraulikasüsteem võimaldab randaalisektsiooni töösügavust muuta juhtpuldi ekraanilt traktori kabiinis. Randaali töösügavus kuni 13 cm.

Tihendamine - suurte 900 mm ratastega pakker tihendab mulla, et saavutada optimaalne kapillaarsus ning kontakt seemnete ja mulla vahel. Lisaks tagavad suured rattad masina stabiilsuse ning hoiavad seemendeid ühtlaselt õigel töösügavusel. Rattad on üksteise suhtes nihutatud, mitte ühes reas.

Külvamine - Kitsas seemendiketas liigub mullas kergesti edasi. Mulda liigutatakse vähe ning surve maapinnale ei pea olema suur. Surve on 100 kg ja see üle kantud peamiselt tihendusrattale, mis järgneb seemendile. Seemendiketta läbimõõt 410 mm ning tihendusrattal 380 mm. Külvisügavus kuni 13 cm.

Katmine - sirgete või S-kujuliste piide järeläke katab seemned mullakihiga. Äkkel on kolm tööasendit. Järeläkkel on kaitsesüsteem, et külvikuga tagurdamisel see viga ei saaks.

Küsi lisa:Savimäe 7, Vahi 60534, Tartu vald

AS Dotnuvos Projektai

Tel 6612800[email protected]

www.dotnuvosprojektai.ee

 

 

Kverneland U-DRILL põimkülvik
Foto: AS Dotnuvos Projektai

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960