Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 30. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasutajate kogemus: uus Case IH kombain on efektiivsem ja oluliselt mugavam

Põllumees Ivo Eenpalu kasutab roomikutega Case IH 7230 kombaini oma töös 2014. aastast. Loe kasutajakogemusest.

Tänavu talinisu koristusel koristas Case IH päevaga 168 tonni (niiskusega 22%), samas kui teine talus kasutusel olev võrreldavate parameetritega klahvkombain koristas vaid 126 tonni vilja. Samas võib peremehe hinnangul öelda, et väga niiske vilja puhul liiguvad Case IH ja klahvkombain samas tempos.

„Case IH läbimisvõime on roomikute tõttu suurepärane. Teine kombain vajus maa sisse isegi tühja punkriga ja hiljem hooaja jooksul veel mitu korda. Case IH kombainiga sõitsin jälgi tekitamata samast kohast täis punkriga läbi,“ räägib Eenpalu, lisades, et probleeme pole ka kasutusmugavusega – kabiin on vaikne, hea nähtavusega ja seadistamine käepärane. Sõlmedele juurdepääs hoolduseks ja puhastamiseks avar ning rihmasid minimaalselt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Väga niiske või toore ja umbrohuse vilja puhul tasub Eenpalu sõnul pöörata tähelepanu järelpeksu väljundavale, kuhu kipub prahti kogunema. Rasketes tingimustes tasub kord päevas üle vaadata ja vajadusel kruvikeerajaga puhtaks teha. Esimese aasta lõpuks sai ka selgeks, et algul veidi tüütu rootori korvi sektsiooni vahetus pole vajalik ning sama komplektiga saab koristada nii hernest, rapsi kui ka kõike muud.

Lisaks toob Eenpalu välja, et Case IH kombainile pakutav hooldus on väga eeskujulik. „Sel aastal tekkis kahel korral rike, mõlemad pühapäevadel. Hooldebuss jõudis põllule 1,5 tunniga,“ ütleb ta tunnustavalt.

Põlvamaa taimekasvataja Linte Liski OÜ juht Lembit Oksar on samuti uue Case IH kombainiga väga rahul. Võrdluses senise kombainiga toob ta välja mugavad võimalused lõikekõrguse automaatseks seadistamiseks ning heedri koristuslaua pikendamiseks.

„Mulle meeldib, et lõikeaparaadi ühendamine kombainiga on lihtne. Sel hooajal olid koristamise ajal väga soodsad ilmad ning Case IH jõudlus kuivaga on tõesti suur,“ sõnas Lembit Oksar, lisades, et ka kombaini käsitlus on äärmiselt käepärane.

Klahv-, hübriid- või rootorkombain?

Kombaine võib liigitada kolmeks nende tööpõhimõtte järgi.

Klahvkombaini peksusüsteem koosneb ees risti asetsevast trumlist ja põhupuisturitest. Terade intensiivne välja peksmine viljateradest toimub trumlist ja põhupuisturitel eraldatakse väljapekstud terad põhumassist, kusjuures põhukvaliteet on hea, sest põhku ei muljuta rohkem kui korra peksutrumlis. Tootlikkus on klahvkombainidel siiski piiratud, sest trumlis on väga väike pindala terade väljapeksmiseks viljapeast ning samuti on väike põhupuisturite pindala.

Hübriidkombainidel on põhupuisturite asemel  üks või kaks rootorit, kus tegelikult toimub ainult väike osa vilja väljapeksust. Risti asetsev eesmine trummel eraldab umbes 70% ja piki suunas asetsev tagumine rootor eraldab ülejäänud 30% teradest. Selliste kombainide tootlikkus on hea, aga ehituselt on need väga keerulised, nõudes eraldi ülekandeid mootoris ja eraldi seadistamist. Iga mehaaniline ülekanne tähendab aga täiendavat ülekandekadu. Ja kuna viljamassi töödeldakse paljude tööorganitega, on terade purunemise või kahjustada saamise tõenäosus suurem.

Rootorkombainide tootmist alustas esimesena Case IH juba 38 aastat tagasi. Rootor asetseb kombaini teljega paralleelselt ning täitmine toimub rootori otsast. Kombaini suure tootlikkuse tagab asjaolu, et terade eraldamiseks on suur pindala ehk rohkem ruumi. Samuti eraldatakse terad viljapeast mitte peksmise, vaid hõõrumise teel, mistõttu saab viljatera minimaalselt kahjustusi. Case IH Axial-Flow kombainide puhul täidab rootor ennast ise vastavate labadega, kogu süsteem koosneb ühest rootorist, masina ülesehitus on võimalikult lihtne ja ligipääs kõikidele tööorganitele väga hea. Võllide ja reduktoritega lahendatud ülekanded tagavad suurema efektiivsuse ja töökindluse kui rihmülekannetel. Sõltuvalt oludest saab rootori konfiguratsiooni muuta, valides agressiivsemad või vähemagressiivsemad haamrid. Viljamassi kiirendamine rootoris toimub sujuvamalt võrreldes trumliga, kuna rootori pöörlemine on risti vilja liikumise suunaga ning viljamass pannakse pöörlema spiraalikujuliselt.

Ameerikas toodetud Case IH Axial-Flow nüüd veelgi parem

Uuel Case IH Axial-Flow 140-seerial on suurendatud mootori võimsust, parandatud tootlikkust ja täiustatud rootorit Euroopa tingimustesse paremini sobivaks. Suurim uuendus on CrossFlow-süsteem, mis aitab puhastussüsteemi sõela kallakute peal ühtlaselt koormata. Kui kombain töötab mäe küljel, kipub materjal vajuma sõelte ühte äärde. Uuel CrossFlow-süsteemil on sõela küljes mootor, mis tekitab sõeltele külgsuunalisi tõukeid vastavalt külgkaldele. CrossFlow võimaldab kompenseerida külgkaldeid kuni 12°.

Kadu sõeltel saab jälgida unikaalselt eraldi mõlemast masina tagumisest nurgast. See aitab kombaineril paremini tuvastada puhastussüsteemi probleemi ja kiiresti reageerida kadude vähendamiseks. Et parandada ligipääsetavust rootorile, on uuel seerial ära vahetatud järelpeksu ja puhtavilja elevaatorite asukohad. Puhta vilja elevaatori tootlikkust on suurendatud ja selle ehitus on nüüd sarnane võimsate 240-seeria kombainidega.

Nüüdsest on 140-seeria masinatel võimalik väljalaadimisteole tellida elektriliselt juhitav viljakoonus, et väljalaadimise efektiivsust veelgi tõsta. Varustuse nimekirjas on ka uus ventileeritav vedrustusega nahkiste. Endine kangiga käiguvahetus on asendatud uue elektrilise pöördlülitiga, millelt saab valida kahe kiiruse vahel. Põhupurustaja pöörlemissagedust on vähendatud, nüüd on see 800 p/min vaalutamise režiimis. Purustamise ja laotamise režiime on nüüd võimalik lihtsalt vahetada masina vasakult küljelt. Põhulaotamise kettad on hüdraulilise ajamiga ja neid saab nihutada küljele, et paremini sõeltele ligi pääseda. Põhu laotamine on 140-seeria kombainidel elektriliselt reguleeritav, tagamaks ühtlast laotamist, saab muuta nii laiust kui suunda vastavalt külgtuulele ja heedri laiusele.

Suurem Case IH Axial-Flow 240-seeria on samuti uus ja täiustatud. Heedritel on nüüd neli talda, küttepaak on suurem ja kabiin vaiksem. Mudelile 7240 on võimalik tellida suurendatud punkrit mahuga 14 440 liitrit ning uudisena saab kombainile tellida vedrustatud roomikud. Case IH Axial-Flow 240-seerial on ainulaadne rootori reverseerimine, mida võimaldab rootori 3-astmeline CVT ülekanne. Masinatel on telemaatika valmidus, mis modemi olemasolul võimaldab jälgida kombaini tööd, saada ja saata andmeid interneti vahendusel.

Tasuta reis Ameerikasse!

Selle aasta Case IH Axial-Flow kampaania lahendab kõik teraviljakasvataja mured - saate vastupidava ja võimsa töövahendi ning unustamatu reisi punaste kombainide sünnimaale Ameerikasse! Loe lähemalt SIIT.   

Küsi lisa:AS Dotnuvos Projektai

Savimäe 7, Vahi 60534, Tartu valdtel: 661 2800e-post: [email protected]

www.dotnuvosprojektai.ee

 

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960