Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 17. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Orgaaniline väetis paneb mulla elama

Orgaaniline väetis paneb mulla elama
Foto: Dimedium AS
Maailmas kipub sageli olema nii, et kuskil on midagi üle ja kuskil jälle puudu. Kui Eesti põllumeestel on üldiselt läga liiga vähe, siis Hollandis ja Belgias, kus on tihe inimasustus ja palju loomi, on talumehed sunnitud sõnnikut müüma.

Belgia firma Fertikal ostab selle neilt kokku, segab valmis erinevad retseptid, kuivatab, granuleerib ja pakendab klientidele sobivatesse kogustesse alates 20 kg väikeaednikele mõeldud kottidest kuni suurte merekonteineriteni.valmis tipptehnoloogiat kasutav Fertikali tehas, mis aitab kaasa säästvale ökoloogilisele põllumajandusele. Väetistes kasutatakse lisaks veiste ja sea lägale ka tapamajade jäätmeid ja teisi oraanilisi aineid; kokku on kasutuses 55 komponenti. Fertikali granuleeritud orgaanilised väetised on kindla koostisega ja erineva NPK-sisaldusega. Kõik väetised on sertifitseeritud vastavalt EL nõuetele. Tänu tooraine heale kättesaadavusele ja kohapealsele soodsale hinnale on võimalik tarbijale pakkuda konkurentsivõimelist hinda.

2014. aastal 

Sitt on leiva isa.

Fertikali missiooniks on mullaviljakuse parandamine kogu maailmas. Selleks annab võimaluse tehase soodne asukoht otse Antwerpeni sadamas, kust väetis liigub meritsi kõigile põllumajanduseks sobilikele kontinentidele. Fertikali orgaanilisi väetisi kasutatakse edukalt teraviljade, juur- ja puuviljade, viinamarjade ja ilutaimede väetamiseks.

Orgaanilise väetise toime mullastikule ja taimede saagikusele

Orgaanilise aine lisamisega parandatakse mulla struktuuri ja viljakust. Paraneb mulla vee kinnipidamise võime, õhustatus ja väheneb happesus. See on oluline, kuna alates 2018. aastast hakkab kehtima EL määrus, mis kohustab põllumehi jälgima mulla pH-tasakaalu.Orgaaniline väetissisaldab enamikke toiteelemente, mis on taimedele omastatavad kogu kasvuperioodi jooksul.

Fertikali näidisretseptid:

FertiKING NPK 4-3-3 on universaalne orgaaniline väetis, mis sisaldab ka mikroelemente, nagu Fe, Mn, B, Mo, Zn ja Cu. Tooraine on puhas kanasõnnik.

FertiPURE NPK 4-3-3 on eriti kõrge orgaanilise materjali sisaldusega väetis. Koostises on mikroelemendid Fe, Mn, B, Mo, Zn ja Cu. Toorainena on kasutusel veise- ja kanasõnnik.

FertiGOLD NPK 3-6-3 on taimse päritolugaorgaaniline väetis, mis sisaldab suures koguses fosforit. Koostises on ka mikroelemendid Fe, Mn, B, Mo, Zn ja Cu. Fosfor annab juur- ja puuviljadele hea maitse ja ilusa välimuse.

FertiLUX NPK 8-3-3 on loomse päritoluga orgaaniline väetis, mida on rikastatud suure koguse lämmastikuga. Lämmastik on oluline taimede aktiivsel kasvuperioodil.

Huumuse tekkeks on orgaaniline väetis asendamatu, kuna see on sobivaks elukeskkonnaks mulla mikroorganismidele. Mikroorganismid omakorda vabastavad taimede jaoks kättesaamatut lahustumatut kaaliumi ja fosforit. Orgaanilised väetised on taastuva päritoluga, biolagunevad, keskkonnasõbralikud ja aitavad kaasa toitainete ringlusele.

Esimesed saagid Fertikaliga juba sel sügisel

Fertikali orgaanilised väetised on Eesti põllumeestes äratanud usaldust ja mitmed teravilja suurtootjad on teinud valiku Fertikali kasuks. Ekso Agros ja osaühingus Kiviküngas on 20 hektaril käimas põllukatse. Mitmed teraviljakasvatajad on otsustanud kasutada Fertikali taliviljade väetamiseks. Maheviljakasvatajatest väetavad oma põlde Fertikaliga Kavastu Põld, Põlgaste Talu ja Caro Mahe. Samuti on käimas katsed EMÜ Rõhu katsejaamas Toomas Tõrra juhendamisel.Sügiseks on saaginumbrid koos ja siis saab juba kindlalt öelda, et oodatud saagilisa on salves.

KÜSI LISA:

Dimediumi taimekasvatusgrupi juht tel. 53001776 e-post: [email protected]

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960