Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 22. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lexion 670 – klahvpuisturite kuningas

Lexion 670 – klahvpuisturite kuningas
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht
Eestis üks võimsam ning soosituim teraviljakombain CLAASi Lexion 670 on järjekordselt saanud uue kuue. Vaatame hetkeks, mida uus masin pakub, ja kuulame ka ühe pikaaegse kasutaja seniseid kogemusi.

Värskel mudelil on hulk täiustusi, millest olulisim on uus mootor – suurema töömahuga AdBlue süsteemi kasutav Mercedes-Benz. Kirjade järgi on sel eelmisest mootorist küll pisut vähem hobujõude, kuid tänu suurenenud töömahule ja tõhusamatele süsteemidele jätkub koristamiseks jaksu võrreldes eelkäijaga rohkem.

Visuaalselt jääb esimese asjana silma kombaini muutunud tagaosa, mis on nüüd sarnane Lexioni suuremate, 700 seeria kombainidega. Sellele on horisontaalselt paigaldatud efektiivne Dynamic Coolingu jahutusplokk, mis on tänu muutuva tootlikkusega ventilaatorile nüüd tunduvalt säästlikum. Kombaini tagaosas on tehtud veel ka teine oluline muudatus: suurema koja ja läbilaskevõimega põhupurusti.

Ühtlasi on kombainile lisatud hulk nutikaid elektroonilisi elemente, mis suurendavad masina tootlikkust ja kasutusmugavust: näiteks Cemose automaatpuhastussüsteem, lõikekiiruse automaatne reguleerimine kallakutel, automaatne materjalivoo jälgimine, põhupurusti elektrooniline seadistamine kabiinist, LED-töötuled jne.

Uue mudeli puhul väärib kindlasti mainimist asjaolu, et säilinud kõik head tehnilised näitajad, mis on ennast juba aastaid Eesti põldudel tõestanud:

• eelkiirendiga APS-peksusüsteem;

• kõige laiem peksumasin turul: 1700 mm;

• peksukorvi eralduspindala: 1,26 m²;

• põhupuisturite eralduspindala: 7,48 m²;

• sõelte pindala: 5,8 m².

Karmo Viilup Kõrgemäe Agrost on pika aega kasutanud CLAASi kombaine.
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht

Rääkisime CLAASi kombainide pikaaegse kasutaja Karmo Viilupiga Kõrgemäe Agrost, mida tema masinatest arvab.

Mitu hektarit ja mis kultuure koristasite? Kui suur oli saak?

2016. aastal koristasime kolme CLAASi Lexion 670 peale kokku 3300 ha: 2200 ha teravilja, 800 ha rapsi ning hernest, uba ja kanepit igaüht 100 ha.

Kui palju koristasite põhupurustiga ja kui palju ilma?

Enam-vähem 80% läheb läbi purusti, põhku tahavad ainult suuremad loomakasvatajad.

Mitu hektarit jõudsite tunnis koristada?

Keskmiselt 4 ha, parematel päevadel ka 6 ha tunnis.

Kuidas hindate koristuse kvaliteeti: vilja puhtust, kadusid, seadistusvõimalusi, seadistuse lihtsust?

CLAASi Lexioniga on väga lihtne vilja puhtaks saada. Masin kannatab päris hästi tuult. Samuti on võimalik ülemiste sõelte pikendeid eraldi reguleerida. Näiteks, kui prügi hakkab alumist sõela üle koormama, saab esimese sõela julgesti kokku tõmmata ja appi tuleb sõelapikendi. Seda on võimalik rohkem avada, et ei tekiks ülekülvi. Pikendi pealt läheb vili otse järelpeksu, siis on oluline jälgida, et ei tekiks poolikuid ega muljutud teri. Alumistel sõeltel on ka väga hea lisaseade. Nimelt näitab see arvutist, kui palju läheb teri üle järelpeksu. Varem vaateaknast järelpeksu jälgides ei olnud võimalik viljateri eristada ega aru saada, kas need said sinna ülemiselt või alumiselt sõelalt. Seega aitab seade hästi alumist sõela reguleerida. Muidugi oleneb kombaini töö ka vilja niiskusest ja põllu puhtusest.

Kuivõrd mugav on Lexioni kombaine kasutada?

Võrreldes meie varasema, Lexioni 500 seeria masinaga on 600 seeria tänu kombaini arvutisüsteemile oluliselt mugavam. Vaid mõne lisanupuga on kasutamine tehtud lihtsa-maks. Uuema tüübi heedril käivad ka rapsilisad väga lihtsalt ette. Viimast mudelit, C74, on väga palju muudetud. Minu lemmik on põhupurusti, mida saab otse kabiinist seada mis tahes asendisse.

Teil on olemas kolme põlvkonna Lexioni masinad. Mille poolest on uus masin varasematest parem?

Mootorite järgi oli Tier3 ehk esimese põlvkonna masin päris jõuline: töömaht 12 500 cm3, 287 kW. Sellega ei ole probleemi lõigata ka 8 t/ha nisu. Tier4i töömaht on 9300 cm3, 329 kW, mis on kW mõttes küll rohkem, kuid 8 t/ha nisu lõikusel tuleb töötada hoolikamalt. Kõige uuem masin on töömahuga 10 677 cm3, 320 kW, kuid selle töö tulemusi ei oska ma siiski veel kommenteerida, sest paraku 2016. aastal ei olnud rekordsaake, kus oleks saanud masinat tõsiselt proovile panna. Küll aga on selge, et 6 t/ha ei ole sellega kindlasti raske lõigata koristuskiirusel 4–5 ha/h.

Lexion 670 koristushooaja andmed Claas Telematicsi serverist

Lexion 670 koristushooaja andmed Claas Telematicsi serverist
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht

Kokku koristati 4045,2 t,mis teeb kõikide kultuuride peale keskmiseks saagikuseks 3,2 t/ha.

Kombaini keskmine kütusekulu põllul kogu koristusperioodi peale oli kõigest 9,7 l/ha, mis on märkimisväärselt väiksem võrreldes eelkäijatega.

Ära märgiks ka veel sellise huvitava nüansi, et kombain kasutas tööajast 38,5% GPS automaatroolimist.

 

Lisainformatsiooni leied Konekesko Eesti kodulehelt.

www.konekesko.com/et-EE

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960