Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 12. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nutiader: transpordiasendist ideaalsesse tööasendisse rekordajaga!

Nutiader: transpordiasendist ideaalsesse tööasendisse rekordajaga!
Foto: Dotnuva Baltic AS
Kverneland on turule toonud maailma esimese päriselt töötava nutiadra Kverneland 2500S i-Plough®, mis on pärjatud tiitliga „Machine of the Year 2016”.

Tegemist on uue põlvkonna adraga, mille juhtimine toimub läbi ISOBUS-liidese. See tähendab, et adra reguleerimiseks ei ole vaja traktori kabiinist välja tulla, kõik toimub monitori vahendusel elektro-hüdrauliliselt.

Nutiadra kasutamine on imelihtne, sest ISOBUS ekraan näitab, kuidas häälestada atra vaid ühe nupuvajutusega. Lisaks sellele, et kõik reguleerimised saab teha kabiinist, hoiab GPS vao alati sirgena, olenemata, kuidas mullastiku tingimused muutuvad või kui looklevalt traktor sõidab. FurrowCONTROL funktsioon aitab künnivagusid alati sirgena hoida.

Adra juhtimine toimub läbi ISOBUS-liidese.
Foto: Dotnuva Baltic AS

Disainitud vastavalt reaalsetele vajadustele

Ka atrade rauaosa on ümber disainitud vastavalt reaalsetele olukordadele ja vajadustele põldudel ja transpordil, näiteks traktorite kasvanud võimsused ja suurenenud kiirused. Kõik Kvernelandi adrad on unikaalsed, sest need on valmistatud eriterasest ja need on töödeldud termiliselt. Tänu sellele on ader vastupidav ja tugev, seda on kerge tõsta ja vedada, kütusekulu ja tööorganite kulumine on väike.

Lisaks on kõikidel Kvernelandi atradel automaatne kivikaitse ning ühe märkimisväärse küljena võib välja tuua ka selle rippadra transpordilahenduse. Nimelt on tema pöördpeal liigend, mis tugirattal transportimisel võimaldab adral traktorile järgneda üheteljelise haagisena.

Kasutajatelt hea tagasiside
Foto: Dotnuva Baltic AS

Kasutajad kiidavad – Kverneland on ikka Kverneland!

Ivar Ütt Tavex OÜst on Kverneland 2500S i-Plough® nutiadraga kündnud juba kaks sügist. „Mulle meeldib juba ISOBUS-ühendus iseenesest – kõiki reguleeringuid saab teha kabiinist,” toob Ütt esmalt välja ja lisab seejärel, et olles eelnevalt kündnud neljakorpuselistega, on viiekorpuselise nutiadraga kündes ka efektiivsus tunduvalt suurem. 

Ahti Treier Maldra OÜst kündis Kvernelandi nutiadraga sel sügishooajal paarisaja hektari ringis ning leiab, et konkureerivaid atrasid uuele nutiadrale praegu ei olegi. „Teistel atradel ei ole lihtsalt sellist GPSiga juhtimist,” selgitab Treier ning lisab, et kõige rohkem meeldis talle adra oskus n-ö kõverad põllud sirgemaks künda. „Ka vannaste kõrgus on suurem, 10 cm, mis tagab, et märga ja söötis maad on lihtsam künda ning ummistusoht on seega ka väiksem,” ütleb Treier.

Sulev Mölder Orgita Põld OÜst lisab, et nemad on uue adraga kündnud ca 600-700 hektarit ning kõige positiivsema küljena toob ta välja selle, et kogu nutiadra reguleeringut on võimalik juhtida juhtpuldist. „Tegemist on väga lihtsasti reguleeritava ja juhitava adraga, kogu põldu saab kaardistada, protsessi arvutist juhtida ning kõige selle juures on tagatud hea kvaliteet,” ütleb Mölder, tuues veel välja, et IT-lahendusi ära kasutades tekib ka märkimisväärne ajavõit – päeva jooksul jõuab teiste atradega võrreldes rohkem künda. „Ka kütusekulu oli täiesti normaalne möödunud aasta olusid silmas pidades, seepärast julgen väita, et kuskilt midagi kaotanud me nutiadra soetamise tõttu küll ei ole,” leiab Mölder.

Põllumehe jaoks rasked ilmastikuolud

„Eelmine aasta oli põllumehe jaoks suvest sügiseni väga ekstreemne ning kui pinnas on ikka pehme, on ta pehme iga adra jaoks,” leiab Mölder, kuid nendib, et kõnealuse nutiadraga sai kõik vajalik siiski tehtud ja Orgita Põld OÜ on adra valikuga kokkuvõttes väga rahul.

Ka Ivar Ütt nõustub selle väitega. „Sügisel olid ilmastikutingimused ikka päris rasked, olime kõik kõhuni pori sees. Savipõld läks lõpuks liiga märjaks ja künd jäi pooleli, aga see ei ole loomulikult adra viga,” ütleb Ütt ja tõdeb samuti, et ühtegi halba sõna nutiadra kohta öelda ei ole. „Mina olen varem kündnud erinevate atradega mitmetelt tuntud tootjatelt, kuid nüüd Kvernelandi nutiatra kasutades ütlen ausalt, et teiste atradega enam künda küll ei tahaks!” ütleb Ütt lõpetuseks.

Rääkides veel nutiadra tasuvusest ettevõtte jaoks, toovad kõik kolm meest välja, et kui uut atra vaja on, on mõistlik tõesti nutiadra kasuks otsustada. „Hinnavahe ei ole tavaatradega võrreldes mitmekordne, seega tasub nutiadra valimine end kindlasti igakülgselt ära,” selgitab Ahti Treier.

Tuntud tootjate tehnika ühest kohast

Kverneland on üks maailma juhtivamaid kaubamärke põllumajanduse vallas. Tänu oma 125 aastasele kogemusele ja innovaatilisusele rahuldavad Kvernelandi masinad nii tänaseid kui ka tuleviku nõudmisi. Kvernelandi lai tootevalik hõlmab söödatootmise ja söötmise masinaid, atru, mullaharimismasinaid, külvimasinaid, taimekaitsepritse ja väetiselaoteid.

AS Dotnuva Baltic on Kvernelandi ametlik edasimüüja Eestis. Firma peamine tegevusvaldkond on põllumajandustehnika müük ja hooldus. Eestis esindatakse selliseid tuntud tehnikatootjaid nagu Case IH, Kverneland, Jeantil, Schäffer, Güstrower, Wielton ja Agrifac. peakontor asub Tartus ning esindused Rakveres, Viljandis ja Harjumaal. Pikaajaliste kogemustega meeskond on valmis pakkuma igakülgset abi nii ostuotsuse tegemisel kui ka hoolduse ja remondi asjus.

Dotnuva Baltic ASi

Huvi korral külastage kodulehte www.dotnuvabaltic.ee.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960