Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 2. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iguse laagritehnoloogia lahendas mitu haagisetootja probleemi

Iguse laagritehnoloogia lahendas mitu haagisetootja probleemi
Foto: igus OÜ
Paides ehitatakse maailmatasemel Humus põllumajandushaagiseid, mida kasutavad Eesti, Rootsi ja teiste riikide põllumehed. Viljakruvi arendamise käigus, umbes poolteist aastat tagasi, otsis Humuse arendusmeeskond määrdevaba liugepuksi, mille leidis Saksamaa pereettevõtte Igus toodete hulgast. Tänaseks on määrdevabad puksid ennast sedavõrd tõestanud, et kasutatakse juba veerandil Humuse tootevalikust, sest muudavad haagise ehitamise kiiremaks ning säästavad põllumehe aega.

Humuse filosoofia on pakkuda põllumeestele keskkonnasõbralikke, vastupidavaid ja lihtsasti kasutatavaid lahendusi.

“Võib öelda, et uue toote arendamise käigus leidsime väikese komponendi, mis muudab pikemas perspektiivis kogu meie tootevaliku keskkonnasõbralikumaks ja parandab kasutajamugavust,” ütleb Humuse arendusjuht Kristofer Talviste. Tema sõnul on viimane poolteist aastat tõestanud määrdevabade liugpukside töökindlust, mistõttu tulevikus asendatakse ilmselt ka suuremate haagiste määrdega puksid.

Vastuseks küsimusele kuidas muudavad polümeerplastist puksid haagiste ehitamise lihtsamaks loetleb Talviste, et kaob vajadus puksi korpustele ja sõlmedele, mida ühe haagise juures võib olla õige mitu, määrimiskanaleid ehitada, neid keermestada ja nipleid paigaldada. “Võidame haagiste ehitamise ühes kõige kallimas töölõigus, pukside töötlemisel, vähemalt pool ajast,” toob arendusjuht välja, kuid rõhutab sealjuures, et ehitamise kõrval isegi olulisem on põllumehe kasutuskogemus. “Enam ei pea tavotipritsiga ümber haagise jalutama ja nipleid otsima, mis säästab põllumehele kogu haagise elutsükli juures suure arvu töötunde ja alahinnata ei saa ka määrdeainete hinda.”

Polümeerplasti suur potentsiaal Eesti masinaehituses

Polümeerplastist liugelaagreid ja pukse tootva saksa pereettevõtte Igus Eesti esindaja Andrei Visnevski hinnangul on “liikumisplastidel” Eesti masinaehituses suur potentsiaal.Polümeerplastist hooldusvabad laagrid ja puksid ei vaja kogu eluea jooksul õlisid ega teisivedelmäärdeid, kuid pikendavad tööriistade eluiga ja vähendavad kulusid. “Pakume laiakasutusalaga puksidest ja tugilaagritest kuni spetsiaaltoodeteni, mis taluvad näiteks kõrgeid temperatuure, niiskust, happeid, merevett või muid ekstreemseid tingimusi,” selgitab Visnevski.Tema sõnul leiab Iguse tootevalikust täiusliku määrdevaba lahenduse igaüks alates põllumajandustehnika tootjast kuni toiduainetega kokkupuutuvate seadmete tootjani.

Visnevski sõnul ei ole Eestis seni ühegi ettevõtte soov täitmata jäänud ja julgustab masinaehitusinsenere ka hullude ideedega enda poole pöörduma. Paljud “liikumisplastid” on saadaval ka pooltoodetena, et neid vastavalt kliendi erinõuetele kohandada ja tagada soovitud tulemus. Juhul kui Iguse tootevalikust sobivat materjali ei leia, on Igusel Euroopa suurim polümeerplastide katselabor, kus viiakse igal aastal läbi ligi 10 000 erinevat katsetust, millest 5-10 protsenti on kliendispetsiifilise arendustööga seotud katsed.

Visnevski sõnul võiks koostöö rohkem kui 500-miljoni euro suuruse aastakäibega saksa pereettevõttega anda Eesti masinaehituse ettevõtetele olulise konkurentsieelise. Masinate ja seadmete puhul nõuab hooldus olulise aja, samuti muutub masinaehitus odavamaks, kui

kasutada laagreid ja pukse, mis ei vaja kogu eluea jooksul õlisid ega teisi vedelmäärdeid.

Iguse meeskonna eesmärgiks on laieneda kogu Scandinaavia turule.
Foto: igus OÜ

Eesmärk vallutada Rootsi kõrval kogu Skandinaavia

Humuse arendusjuht Kristofer Talviste tõdeb, et ilmselt võib ligi kaks aastat kestnud testimise järel hooldusvabade pukside katseaja peaaegu lõppenuks lugeda. Seniste müügiargumentide, nagu praktiline disain ja kasutusmugavus, kõrval võiks nüüd kasutusele võtta ka määrimisvabaduse, mis toetab ühtlasi tänast püüdu toota võimalikult keskkonnasõbralikke haagiseid. “Keegi ei ole kokku lugenud haagise eluea jooksul sõlmede määrimiseks kuluva määrdeaine kogust, aga kui see kõigi meie toodetud haagiste arvuga korrutada, võiks see olla päris suur kogus määrdeaineid, mis enam loodusesse ei satu.”

Naljatledes ütleb Humuse müügijuht Kristjan Kõljalg, et Skandinaavia klient on uuenduste osas tavaliselt umbusklik, mistõttu ei või üldse kindel olla, et kliendid sellise uuenduse kohe vastu võtavad. Tõsisemalt sõnab ta, et hooldusvabad detailid tõstavad kindlasti haagiste konkurentsivõimet ja väärtust. “Arvestades Humuse eeliseid võrreldes Skandinaavias pakutava põllumajandustehnikaga, oleme seal kindlasti väga konkurentsivõimelised,” hindab Kõljalg. “Tänu tugevale arendustööle ja pikaajalise kogemusele loodame põllumajandushaagistega korrata kogu Skandinaavias Rootsi edulugu, kus Humus hoiab ligi viiendikku kogu riigi ratasekskavaatoritele mõeldud ehitushaagiste müügimahust.”

Lähima viie aasta jooksul püüab Humus Kõljala sõnul põllumajandustehnika müügimahte Skandinaavia suunal mitmekordistada. “Selle eesmärgi saavutamiseks tuleb appi võtta kõik suuremad ja väiksemad konkurentsieelised. Iguse pakutud hooldustööde vähenemine sobib sinna ritta väga hästi.”

Vaata lisaks Igus OÜ kodulehelt.

igus OÜ
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960