Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 11. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tulla toime põllule jäänud taimejäänustega?

Abi saab kasutades ketaskultivaatorit Rubin 12
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht
Põllukultuuride kasvutingimused on viimastel aastatel muutunud. Suurem saagikus tähendab, et põllule jääb ka rohkem taimejäänuseid. Tulevalgi hooajal hea saagi saamiseks on põllumehel vaja need optimaalselt mullaga segada.

Meie sügised on aga viimasel ajal olnud väga niisked, muutes koristuse ja põlluharimise väga keeruliseks. Põllumehel ei jää piisavalt aega, et põldu olemasolevate masinatega korralikult ette valmistada. Aeg on põllumehe suurim vaenlane ning seega tuleb leida uusi meetodeid ja masinaid, millega jõuaks lühikese ajaga rohkem kvaliteetselt põldu harida.

Põllumajandusmasinate arendaja Lemken on muutunud vajadusi mõistnud ning välja selgitanud, et põllumeestel on vaja midagi, mis segaks pinnast veelgi paremini ja sügavamalt ning kestaks kauem. Kõiki neid omadusi kokku pannes on Lemkeni tootevalikus ketaskultivaator Rubin 12, mida on senistest mullaharimismasinatest odavam kasutada.

Kompaktne, kuid võimas

Kuigi Rubin 12 on mõõtudelt kompaktne, saab sellega põldu harida 7–20 cm sügavuselt, mis on piisav ka kõige suuremate taimejäänuste ühtlaseks segamiseks pinnasega (1 t taimestikku = 2 cm harimissügavust). Seega on Rubin 12 võimalik kasutada nii kõrrekoorimisel kui ka peamise mullaharimismasinana n.t künniasendajana.

• Masinat toodetakse 3–7 m töölaiusega rippes, poolrippes ja järelveetavaid mudeleid. Rippes mudeleid saab komplekteerida universaalse rattaga, mis võtab transpordi ajal ja põllul ringikeeramise ajal traktori tagasillalt koormust vähemaks nii, et traktoristil on mugav sõita ja saab kasutada väiksemaid traktoreid.• 736 mm diameetriga kaks rida sälkservalisi kettaid tagavad intensiivse segamise ja purustamise.• Ühes reas sümmeetriliselt paigutatud kettad kompenseerivad reasiseselt tekkivat külgjõudu nii, et kui üks rida töötabki 1-2 cm sügavamalt kui teine, ei mõjuta see sõltumata töökiirusest traktorit.• Ketaste 20° külgsuunaline kaldenurk ja 16° sõidusuunaline nurk kindlustavad Rubin 12 pinnasesse tungimise ja pinnase täieliku läbilõikamise juba 7 cm sügavuselt töötades.• Ummistuste ärahoidmiseks on spetsiaalselt disainitud kettavannased nii, et ketta ja vannase vahele jääks maksimaalne kliirens.• Suur töökiirus vähendab traktori läbilibisemist ja kütusekulu ning suurendab tootlikkust.• Esimese kettarea taga olevad hajutuspiid tagavad pinnase hajuvuse ja toimivad ka purustajana. Teise kettarea taga olev äke jaotab pinnast ühtlasemaks ja silub maapinna optimaalselt.• Suurem ketaste reavahe 1300 mm ja lisavarustusena kuni 1550 mm annavad kindlustunde ummistuste vältimiseks.

Mida arvavad kasutajad?Rabaveere Farmis on Rubin põhiline mullaharimise riist, millega käiakse iga aasta üle ca 500 ha. Siiani on siiski tegemist olnud Rubin 9-ga, mullu sügisel aga oli 35 ha harimisel prooviks ka Rubin 12. N-ö testtöö oli koristamata hernepõllu ettevalmistamine talinisu külviks. Taimikut oli palju, kuid tulemus oli hea. Rubin 12 töösügavus on kindlasti parim, mis praegu saadaval on.

Olav Kreen, Rabaveere Farm

Käesolevalaastal saab olema farmis töös juba uus Rubin 12. Koos parema saagiga suureneb ka põhu kogus, mida on vaja mullaga segada. Seetõttu on vaja harida sügavamalt ja Rubin 12 ketta suurus seda ka võimaldab.

Andrias Bernhardt, Raikküla Farmer - Rubin 12 näol on tegemist hea masinaga, kuigi vähese kogemuse tõttu just selle masinaga töötamisel ei saa ma sellele veel lõplikku hinnangut anda. Kõrrepõldu segas väga hästi, aga et me ei saanud veel erinevaid põlde proovida, ei ole võimalik praegu ka öelda, kuidas ta käitub teistsugustel muldadel ja künnil.

Rubin 12 töösügavuse kohta võin öelda, et kasutasime kultivaatorit ainult vihmade vahel, mil maa oli suhteliselt plink, mistõttu ei saanud väga sügavalt teha. Töösügavus oli u 15 cm, sügavamalt ei saanud kiirust ja töö kvaliteet kannatas.

Meelis Burmeister, Metetra - Meie harime ketaskultivaatoriga aastas ca 1200 ha. Rubin 12 teeb tööd küll, aga ehitusliku poole pealt on natuke kahtlane. Vannase kinnitus raami külge juba demomasinal loksus, mis siis veel, kui sellega pidevalt tööd teha? Segamisega tundus kõik hästi olevat. Rubin 12-ga saavutasime siiski soovitud töösügavuse.

„Meil käis mitu erinevat Rubin 12 aastal 2017 demodes ning kaks mudelit neist olid esimese põlvkonna mudelid, kus ehituslik konstruktsioon oli teistsugune kui uutel, järgmise põlvkonna mudelitel. Esimese põlvkonna mudelitel oli kettavannas paigaldatud n.ö suka sisse, mis fikseeriti külgmise poldiga, kuid vannas oli seal sees vaba ning andis loksuda. Uue põlvkonna kinnitus on hoopis teine ja vannased kinnitatakse kolme valtsi vahele kolme poldiga,” ütles Konekesko Eesti AS-i tootejuhtValdek Küppas.

Romet Rässa, Habemiku talu - Meie aastane töömaht on ca 1 000 ha. Ketaste töönurk ja töösügavus on tagatud tänu suurtele ketastele ja tulemus on päris hea. Masin sai ostetud põhiliselt selleks, et viia mulda haljasväetist (ca 50 cm ristik). Sellega saab agregaat päris hästi hakkama ja ka suuremate põhukoguste muldasegamise kvaliteediga võib rahule jääda.

Ka vastpidavus on Rubinil üldiselt hea, probleemiks on olnud ainult 2-kettalise vannase konstruktsioon. Tundub, et lahendus tagab küll hea tulemuse, aga koormus läheb vahel liiga suureks.Töösügavusena oleme kasutanud ca 15–20 cm ning see on olnud piisav. Kuna randaal vajab päris palju veojõudu, siis on see olnud ka optimaalne töösügavus.

Kristo Saaremägi, Frumentum OÜ - Oleme juba kolm hooaega kasutanud Rubin 12 viie meetrise töölaiusega ketasrandaali ja harinud sellega ca 2 500 ha põldu. Masin sai soetatud, kuna olime tihti hädas üha suureneva põhu massiga ja talirapsi maade ettevalmistamisega. Võib öelda, et Rubin 12 on turul ainuke ketasrandaal, mis suudab harida põldu künni sügavuselt. Kuna tegutseme väga paesel pinnasel on Rubin 12 ainuke valik, mis hoiab kivid ilusasti maa sees. Väga hea stabiilsuse annab masinale topeltvarbrull.

Segamise intensiivsusest on hea näide kahe viimase hooaja herne sisse randaalimine. Tulemus on väga kvaliteetne ja seda juba esimese korraga.Võime ennast pidada nn katsejänesteks, kuna oleme masina vastupidavust pidanud testima väga ekstreemsetes tingimustes. Masinal olid ka mõned purunemised, aga tehas vahetas purunenud osad kiiresti uute ja paremate vastu.Töösügavus oli meil keskeltläbi 15 cm, talirapsi ettevalmistus 20 cm. Oleme katsetanud, et kui sügavale on masin suuteline minema. Meie masin läks kuni laagriteni.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960