Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 27. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Case IH uued pressid nüüd Eestis

Case IH-l on uus RB545 presside seeria
Foto: Dotnuva Baltic AS
Case IH-l on uus RB545 presside seeria, mis üllatab uue välimuse, sidumise ja nugade süsteemiga. Sidumisel on võimalik kasutada nii võrku kui ka kilet. Ummistuste kergeks eemaldamiseks on pressi rootoril avatav põhi ja sidur. Rootoris on 20 nuga, mida saab vastavalt peenestamise vajadusele kasutada kas kõiki korraga või ainult pooli.

Perdi-Jaani talu FIE on praeguseks juba mõnda aega uut pressi kasutanud ning ettevõtte juht Eino Valgemäe ja traktorist Helen Valgemäe jagavad oma senist kogemust.

Puksidel kombipressil omad eelised

Case IH uus press saabus täpselt tänavuse Maamessi ajaks. “Iga asi saab viimaks otsa ja meie eelmine press oli juba kümme aastat vana, seega oli paras aeg uue soetamiseks,” ütles Eino Valgemäe. Kuid miks osutus valituks just uus Case IH rullpress? “Üheks eeliseks on see, et tegemist on kombipressiga, mis ei ole mitte laagrite, vaid pukside peal,” üles Valgemäe ja selgitas, et puksidega press peab paremini vastu kui laagritega press.

“Lisaks on uuel pressil tsentraalmäärimine, mis muudab pukside eluea hoopis pikemaks. See tähendab, et selle pressiga saab vähemalt 100 000 rulli pressida,” arutles Perdi-Jaani talu juht ning lisas lõpetuseks, et kui vana pressi pidi pidevalt remontima, siis uut mitte – kogu töö saab lihtsalt tehtud.

Uus press on kasutajale väga mugav
Foto: Dotnuva Baltic AS

Tsentraalmäärimise olulisus

Perdi-Jaani talu traktorist Helen Valgemäe tõi esmalt välja, et temale meeldib uue Case IH pressi juures näiteks see, et nüüd saab lihtsasti rulle kokku vedada. “Kui sul on tavapress, siis rulle kokku vedada ei saa – seal, kus rull valmis saab, sinna poetad selle maha. Aga uuel pressil on selline võimalus, et pressid silorulli valmis, paned võrgu ümber ning seejärl läheb kambrist silo otse kiletamise aparaadi peale, kiletab rulli ära ja mina saangi rullid mugavalt ühte kohta kokku vedada. Muidugi on ka hilisemal vedajal nii kergem,” ütles Valgemäe .Ühe kõige tähtsama aspektina uue pressi juures tõi ka Helen Valgemäe välja selle, et press pole mitte laagritel, vaid puksidel ning oluliseks pidas ta ka tsentraalmäärimist. “Laagrid ja puksid tahavad määrimist saada ja kui kogu aeg määrimissüsteem peal ei ole, on väga suur võimalus laagrid kergesti n-ö läbi küpsetada. Uue pressiga sellist probleemi ei ole, sest määrimissüsteem määrib iga kambri avamisega,” tõi Helen Valgemäe välja pressi positiivseid külgi.Nii Eino kui Helen on mõlemad kindlad, et uus press peaks kindlasti vanaga võrreldes kauem kestma. “Ühel ettevõttel oli sama press ja see oli teinud juba üle 30 000 rulli,” teadis Helen rääkida ning lisas, et tema hinnangul on pressi eluiga nii pikk just tänu puksidele.

Küsi uue pressi hinnapakkumist Dotnuva Baltic ASilt
Foto: Dotnuva Baltic AS

Tehnoloogia teeb elu lihtsamaks

Uue pressi ühe hea omadusena tõi Helen Valgemäe veel välja selle, et kiletamise protsessi juures on kaamera. “Näen traktori kabiinis istudes kenasti kaamerast, mis kõik seal taga toimub. See muudab mu elu palju mugavamaks kasvõi sellepärast, et ma ei pea töö ajal vahepeal kabiinist välja jooksma ega vaatama, kas kõik on ikka korras ja toimib,” ütles ta.“Selle paari nädala jooksul, mil uue pressiga tööd teinud olen, olen valmis teinud juba üle seitsmesaja rulli. Siiani mulle kõik sobib. Eelmise pressiga võrreldes on uus press väga töökindel, jõuan kiiremini edasi ja ei pea millegi järel ootama. Kuna uuel pressil on ka ISOBUS-süsteem, siis ei ole mul pulti, vaid kõik on olemas traktori ekraanil ning juhend on eesti keeles ja suurte värviliste piltidega,” tõi traktorist välja veel eeliseid ja lisas, et eriti mugav on see näiteks vanematele inimestele, kes ei pruugi inglise keelt osata. “Case IH uut pressi on hästi lihtne kasutada ja probleeme ei tohiks tekkida kellelgi,” sõnas Helen Valgemäe lõpetuseks rahulolevalt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960