Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 7. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CrossCutter – uuenduskuuri läbinud ketas

CrossCutter – uuenduskuuri läbinud ketas
Foto: Väderstad OÜ
Väderstadi ketaste valikus on uuenduskuuri läbinud CrossCutter ketas, mille sooritust Rootsis töödemode ja ketta tootmisega tutvumas käinud põllumehed põllul ise näha said. Mis on uuenduste tulemus ja millist praktilist väljundit selles nähti?

Vahetult peale koristust on eesmärgiks umbrohtude kiire ja ühtlane tärkamine, et neid siis tõhusamalt tõrjuda, kuid ka kiire koristusjääkide lagunemine. See saavutatakse kõige paremini väga pinnalähedase, 3 cm-sel töösügavusel harimisega, millega täna saab ühena vähestest edukalt hakkama vaid CrossCutter ketas. Vahemikus 15-20 km/h liikuv ja CrossCutter ketastega varustatud randaal teeb tööd kiiresti ja korralikult, samuti on kokkuhoid tööajas ja sellest tulenev kõrge tootlikkus. Veel üheks kasulikuks omaduseks on väike veojõutarve, mis tuleneb samuti pinnalähedasest töötlusest – liigutada on vaja vähem mulda. Laia masinaga töötades on võimalik tootlikkust veelgi suurendada.

Kui tavalised kettad ei töötle mulda täies ulatuses läbi, mida eriti hästi on näha pinnalähedasel töösügavusel töötades, siis CrossCutter kettad töötavad ülekattega ja agressiivsema nurga all. Me kõik teame, et ühtlaselt haritud põllupinnal tärkavad nii umbrohud kui järelkultuur ühtlasemalt. Kui tavaline ketas põhiliselt lõikab koristusjäägid läbi, siis CrossCutter tükeldab põhjalikult, nii on lagunemisprotsess kiirem. Kui tavaline ketas vaid segab koristusjäägid mullaga, siis CrossCutter selgelt ka sorteerib materjali – selle tulemusena jäävad suuremad osakesed alla- ning väiksemad osakesed pealepoole, see parandab idanemist.

Väderstadi randaal Carrier 625 XL on kvaliteetne ja töökindel

Töö tõhususe hindajana peetakse tihti tähtsaks nn „musta mulla efekti”, mis pole aga õige. Kui põld jääb peale pindharimist ühtlaselt mustaks, on töösügavus olnud liiga suur ja umbrohtude seemned viidud sügavusele, kus need jäävad puhkeseisundisse. See tähendab, et hiljem tuleb umbrohutõrjesse rohkem panustada, kusjuures järelmõju võib olla tuntav aastaid, sest kindlate liikidele puhul püsivad seemned pikka aega idanemisvõimelisena. Põhiline osa seemnetest idaneb 1-5 cm sügavusel mullakihis, selles sügavusvahemikus toimub ka koristusjääkide aktiivne lagundamine mullabakterite poolt. Seega ei tasu koristusjääkidega segi põllupinnast ehmuda, sest eeldusel, et koristusjäägid on korralikult tükeldatud, segatud ja laiali laotatud, on see pigem hea märk. Selline koristusjääkidega segatud väga pindmine kiht takistab lisaks liigset vee aurumist, on keskkonna- ja vihmaussisõbralik.

Sel sügishoojal on Crossutter kettaga varustatud Carrieri võimalik demotööks põllule kutsuda. Esimene selline demo sai tehtud juuli eelviimasel nädalal Lange-Vahe talus, Tartumaal.

Võta meiega ühendust:Väderstad OÜVälja 3, Soinaste, Ülenurme vald 61709 TartumaaTel.: +372 58 55 7473E-post: [email protected]

 

CrossCutter ketta eelised tulevad eriti hästi välja näiteks rapsi koristusjärgsel mullaharimisel. Teadupärast võivad rapsi seemned püsida mullas idanemisvõimelisena üle 20. aasta, seega võib rapsi varise tõrjumine olla aastatepikkune protsess. Tärganud varis on järelkultuurile konkurendiks ja vähendab saadava saagi kvaliteeti. Raps on väikeseseemneline kultuur ja selle optimaalne idanemissügavus on vähem kui 3 cm sügavusel, samuti vajab raps tärkamiseks piisavalt päikesevalgust. CrossCutter kettaga põllupinna töötlemine loob rapsi varise tärkamiseks sobilikud tingimused ja selle järgnev tõrje vähendab probleemi järgnevate aastate arvelt tuntavalt.

CrossCutter ketta agronoomiliselt nutikat kontseptsiooni on hinnatud auhinnaga „Machine of the year 2018”.

CrossCutter – uuenduskuuri läbinud ketas
Foto: Väderstad OÜ
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960