Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 22. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

UBP-110 kasutamine taliviljadel aitab tõsta saagikust

UBP-110 kasutamine taliviljadel aitab tõsta saagikust
Foto: Postimees/Scanpix
Taliviljade saagipotentsiaali ülesehitamine algab juba külvihetkest. Selleks, et UBP-110 kasutamine annaks soovitud tulemuse, tuleb selle kasutamist alustada taliviljadel juba sügisel. Kõige paremaid tulemusi annab täisprogramm: seemnetöötlus ja kasvuaegsed pritsimised. Suurima lisasaagi saamiseks tuleb alustada UBP-110 pritsimist taime varajases kasvufaasis.

Taliteraviljadel tuleks UBP-110 kasutamist alustada puhtimisega. Seemnete puhtimine UBP-110ga on oluline, kuna väetislahuse kandmine seemnetele annab idanemiseks ja tärkamiseks vajalikku lisajõudu. UBP-110 molekulid liiguvad läbi seemnekesta endospermisse ja, lisaks seemnes endas olevatele toitainetele, suurendavad seemne idanemiseks ja tärkamiseks vajalikku toitainete varu. 

Vasakul oder puhitud keemilise puhisega ja paremal oder puhitud UBP-110 ja keemilise puhisega (Mai, 2018)
Foto: Pro Farm

• UBP-110 on orgaanilis-mineraalne väetis, mis lisaks taime toitainetega varustamisele tõstab taime stressitaluvust, ainevahetusaktiivsust ning energia ökonoomsemat kasutust. UBP-110 sisaldab valitud puidust saadud fulvo- ja humiinhappeid ning nende hapetega ühte molekulaarsesse struktuuri seotud makro- ja mikroelemente.

UBP-110s sisalduvad humiinhapped on head mullaparandajad ja idanemiseks soodsa keskkonna loojad. Nii humiin- kui fulvohapped on bioloogiliselt hästi omastatavad ning taim saab neid ära kasutada oma elutegevuseks vajalike toitainete sünteesimisel ja transpordil. Tänu sellele areneb taimel juba sügisel suurem juurestik ning suureneb narmasjuurte arvukus, mis omakorda teeb  sügisel mullast toitainete omastamise tõhusamaks. 

Vasakul oder puhitud keemilise puhisega ja paremal oder puhitud UBP-110 ja keemilise puhisega (Mai, 2018)
Foto: Pro Farm

• Tänu oma molekulaarsele struktuurile aitavad humiinhapped hoida toitained mullas areneva juuresüsteemi lähedal ja muuta neid taimele kättesaadavaks (eriti kasulik on see kõrge savisisaldusega muldades). Fulvohapped aitavad transportida mineraaltoitaineid läbi rakumembraani ja seejärel toitaineid seal vabastada.

UBP-110 kasutamine

Esimene pritsimine tehakse esimeste (päris)lehtede faasis (2-4 lehe faasis). Selleks ajaks on taim seemnesse viidud UBP-110 kasvamiseks ja arenemiseks ära kasutatud. Esimene pritsimine annab taimedele kiiresti vajaminevaid toitaineid läbi lehe, sest juuresüsteem alles areneb ja ei ole veel täies mahus võimeline toitaineid mullast omastama. UBP-110ga pritsimine aitab maandada erinevates mõjuritest (kõikuvad temperetuurid, umbrohtude ja kahjurite surve, jt) tingitud stressi taimes. 

Vasakul oder puhitud keemilise puhisega ja paremal oder puhitud UBP-110 ja keemilise puhisega (Mai, 2018)
Foto: Pro Farm

Näiteks Viljandi Katsekeskuses hukkus varases kasvufaasis 2% kontrollala taimedest, samas kui UBP-110ga töödeldud taimed olid elujõulisemad ning ainult 0,2% hukkus peale tärkamist.

Vasakul suvinisu puhitud keemilise puhise ja bakterpreparaadiga, paremal puhitud UBP-110 ja keemilise puhisega (Juuni, 2018)
Foto: Pro Farm

Sügisene kasv peab aitama taimedel saabuvaks talveks valmistuda. UBP-110 muudab taimede ainevahetuse aktiivsemaks ning toitainete omastamise ja kasutamise tõhusamaks. Taimed suudavad talveks vajalikke toitained varuda energiasäästlikumalt, talvituvad edukamalt ning on kevadel elujõulisemad. Esimest UBP-110 pritsimist on hea teha teraviljadel koos umbrohutõrjega, talirapsil koos kasvuregulaatori ja/või leheväetistega.

UBP_110 kasvuaegse pritsimise mõju talivilja saagile
Foto: Pro Farm

UBP-110 on universaalne toode seemnetöötluseks ja kasvuaegseks pritsimiseks.

Mineraalsete toiteelementide roll taliviljade sügiseses arengus

Humiin- ja fulvohapete külge on molekulaarsel tasandil ühendatud toitained:

Forsfor muudab taime veetarbimise efektiivsemaks, stimuleerib fotosünteesi ja energia tootmist. Soodustab juurte esmast kasvu ja arengut. Aitab taimedel taluda karme talvetingimusi. Muudab taime veekasutuse efektiivsemaks.

Kaalium on oluline element suhkrute sünteesil ja varuainete kogumisel. Tugevdab kudede struktuuri,  suurendab haiguskindlust. Muudab taimed elujõulisemaks ning tõstab talve- ja külmakindlust. 

Kaltsium on taime rakuseina oluline ehitusmaterjal. Soodustab rakkude jagunemist kasvupunktides ning soodustab esmast juurte kasvu ja arengut.

Raud reguleerib rakkude piisavat varustatust hapnikuga, soodustab klorofülli moodustamist ja tagab taimedele vajaliku toitainete varu talveks valmistumisel.

Magneesium on fotosünteesiprotsessi võtmeelement. Parandab fosfori ja raua omastamist ning ümberpaiknemist taimes.

Tsink ja mangaan vähendavad antioksüdatiivset stressi (stressi sümptomiks lehtede nekroos ja juurte ning lehtede kasvu pidurdus). Lisaks stimuleerib tsingi ja mangaaniga puhtimine juurestiku arengut, moodustuvad pikemad ja paremini harunenud juured. Võrsete kasv on hoogsam, taimed elujõulisemad. Mangaan parandab fosfori ja kaltsiumi omastamist taime poolt. Tsink aga on taimes vajalik klorofülli, süsivesikute ja tärklise moodustamiseks.

Boor on hädavajalik suhkrute aktiivseks ümberpaiknemiseks taimes, seega aitab taimedel talveks ette valmistuda ja tõstab külmakindlust.

Vask on võtmetähtsusega klorofülli sünteesil. Tõstab suhkrusisaldust taimes ning parandab külmakindlust. 

UBP-110 kasutamine talirapsil
Foto: Pro Farm
UBP-110 kasutamine taliteraviljal
Foto: Pro Farm

Küsi lisa:

Pro Farm 

Liis KöörnaAgronoomTel.:+372 51 929 609E-post: [email protected]

Virge Vasar

CTOTel.: +372 51 66 215E-post: [email protected]

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960