Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 24. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas üks puidutööstus valgustuse energiatarbimist ligi poole võrra vähendas?

Ainult I etapiga suudeti muuta hoonete valgustuslahendus pea poole efektiivsemaks
Foto: Ledshop OÜ
Olenevalt tööstuse valdkonnast võib peamisi energiakulu allikaid olla väga palju erinevaid. Üks, mis erinevaid tööstuseid ühendab on aga elektrikulu valgustusele.

Hoonete suuruse ja kõrguse kasvades, kasvab ka valgustuskulu eksponentsiaalselt. Millise strateegiaga suutis aga üks Eesti suurimaid puidutööstuseid, Imaveres asuv Stora Enso seda kulu pea poole võrra vähendada?

Stora Enso on maailmaturul juhtiv taastuvate lahenduste pakkuja pakendamise, biomaterjalide, puidu ja paberi vallas. Tallinn-Tartu maanteelt mõned kilomeetrid Viljandi poole sõites jõuab vaiksesse Imavere külasse, kus asub üks Stora Enso AS puidutöötlusüksus. See on osa ülemaailmsesse kontserni kuuluvast ettevõttest, mille teine üksus asub Näpil. Imaverest võib leida lisaks saeveskile ka talade, puitkomponentide ja puidugraanulite tootmise.

Valgustus tänapäeva

LED-valgustid on umbes kaks korda energiasäästlikumad kui luminofoorid ja ligi kolm korda efektiivsemad kui haliidvalgustid. Iganenud hõõgniit-valgustitega võib sama valgusvoo juures olla elektritarbimine aga kuni kümme korda väiksem. Lisaks on vanemate valguslahenduste eluiga oluliselt lühem. Keskmise haliidvalgusti võimekus väheneb vaid 10 000 töötunniga kuni 70%. Kvaliteetsete tööstuslike LED-valgustite eluiga on seejuures ca 100 000h. Seega sai ka Imavere tootmishoonetes selgelt eelistatuks just LED-valgustid.

Eestis arendatud ning toodetud HAMK tööstusvalgustid.

Esimene samm on projekteerimine

Kuna kogu tööstuse valgustuse uuendamine on piisavalt mahukas ettevõtmine sai see jaotatud kahte etappi. Esimeses etapis kaasajastati kolme hoone valgustus – liimpuidutsehh, järeltöötlustsehh I ja ladu. Silmas tuleb pidada, et igal hoonel olid oma eripärad ja nõuded, mis tähendas ka väga mahukat projekteerimisfaasi.

Pea 500 uut valgustit kolmes eri konfiguratsioonis

Stora Enso liimpuidutsehhi, järeltöötlustsehhi I ja lao valgustuse uuendamiseks kasutati ligi 500 Ledshopi poolt Eestis arendatud ning toodetud HAMK tööstusvalgustit. Vastavalt vajadusele sai paigaldatud kolme valgusti mudelit, kuna erinevates kohtades ning olukordades pidi tähelepanu pöörama erinevatele aspektidele.

Ligi 50 kW energiasäästu, parem valgustus

Ainult I etapiga suudeti muuta hoonete valgustuslahendus pea poole efektiivsemaks, säästes energiatarbimiselt ligi 50 kW. Mis veelgi olulisem, kõigis hoonetes tõusis drastiliselt ka valgustustugevus. Üheks selle põhjuseks on kindlasti paigaldatud LED-valgustite suur efektiivsuse tõus, teisalt aga ka valgustite asetus.

Hea planeering aitab veelgi säästa

Kui valgustid ise on vanemates hoonetes nii või teisiti ajale jalgu jäänud, siis tavaliselt on ajas muutunud ka hoonete ja masinate põrandaplaan. Seega on igapäevased lahendused, kus valgustatakse kohti, kus keegi tööd ei tee ning alad, kuhu tegelikult valgust vaja, võivad veidi hämaramaks jääda. Sama probleemi ees oli ka Imaveres asuv tööstus.

Grupeerimine hoiab töös vajalikud valgustid

Lisaks valgustite valele asetusele peab valgustuse renoveerimisel silmas pidama ka nende grupeerimist, ehk olukorras, kus valgustus ei toimi näiteks liikumisandurite pealt, peavad õigesti olema seadistatud ka lülitid. See tähendab, et pole mõistlik kogu hoonet ühe lüliti alla panna, kui vahel on vajadus kasutada vaid teatud masinat või lao osa.

Puidutööstuses tuleb arvestada ka tolmuga

Peenike tolm on võimeline üles leidma iga väiksemagi prao, seega peavad olema kasutatavad valgustid piisavalt tolmukindlad. See pole aga õhus leviva tolmu puhul ainuke aspekt millega arvestada. Valgustust planeerides on vaja arvesse võtta ka seda, et tolmuses keskkonnas levib valgus halvemini ning valgustit ja valgustugevust planeerides tuleb sellega arvestada.

Ka teiste puidutööstuse eripäradega tuli arvestada

Tolm ei olnud aga ainuke puidutööstusele omapärane faktor, mida Imaveres asuvate hoonete valgustamise projekteerimisel arvesse tuli võtta. Suure masinapargi ja tolmu tõttu tõusevad temperatuurid lae all üpriski kõrgele. Seda veel eriti soojade suveilmadega. Seepärast peavad seal asuvad valgustid olema väga hea jahutusvõimekusega. Raske ja suure masinapargi tõttu pole ka paigaldus nii lihtne kui mõnes teises hoones, mistõttu tuleb arvestada mitmete erinevate kraanadega. Lisaks ei saa suurtes tööstustes masinaparki ette planeerimata sulgeda ning töötajaid paigaldamise ajaks minema saata. Kuna iga minut, mil töö seisab maksab ettevõttele raha, on vaja ka see periood väga hoolikalt läbi mõelda. Võimalusel planeerida see näiteks kollektiivpuhkusega samale ajale.

Järgmine etapp järgmisel aastal

Esimese etapi uuenduste tasuvusaeg oli vastavalt hoonele 7 kuust kuni 3 aastani, mis tähendab et pärast seda perioodi on igapäevane kokkuhoid otsene kasu kogu ettevõttele. Valgustuse renoveerimise II etapp on planeeritud juba 2018 aasta sügisesse, kus taaskord renoveeritakse 2 tootmishoonet. Kogu projekti viis algusest peale läbi igapäevaselt LEDvalgustite tootmise, planeerimise, projekteerimise ja projektide juhtimisega tegelev Eesti ettevõte Ledshop. Huvi korral uuri projektis kasutatud HAMK tööstusvalgustite kohta või võta küsimuste korral Ledshopiga ühendust.

Küsi lisainfot Ledshopi meeskonnalt.

PANE TÄHELE!

Ledshop OÜ toetab konverentsi „Puidutööstuse Äriplaan 2019“ läbiviimist. Konverents toimub 31. oktoobril 2018 Tallinna Loomaaia keskkonnahariduskeskuses (Ehitajate tee 150 Tallinn).

.Lisainfot leiad ja registreeruda konverentsile saad SIIN

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960