Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 29. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ZETOR tõi turule traktorite lipulaeva – 171-hobujõulise CRYSTAL HD

ZETOR tõi turule traktorite lipulaeva – 171-hobujõulise CRYSTAL HD
Foto: SPECAGRA
Tšehhi traktoritootja ZETOR esitles rahvusvahelisel põllumajandusnäitusel “Zem? živitelka” esmakordselt uhiuut 171-hobujõulist traktorite lipulaeva ZETOR CRYSTAL HD. Lisaks võimsusele, ohutusele ja mugavusele muudab CRYSTAL HD kündmise ka efektiivsemaks, sest masina automaatne kolmpunktsüsteemi reguleerimine vähendab kütusekulusid 5-7%.

„2018. aasta tähendab ZETORi jaoks uuenduste tegemist ja uuenduslike mudelite välja andmist. Kevadel tõime turule 40-70-hobujõulised traktorid UTILIX ja HORTUS, juulis alustasime uue disainiga MAJORi masstootmist. Põhiliselt ohutuse ja turvalisuse osas on saanud uuendusi PROXIMA ja FORTERRA ning aasta tippsündmuseks on muidugi meie uus kõige võimsam ZETOR CRYSTAL HD,” ütleb ZETOR TRACTORS a.s. tegevjuht Marian Lipovsky.

Traktor on varustatud tuntud 6-silindrilise Deutzi 6,1-liitrilise mootoriga, millel 171 hobujõudu. Mootor vastab STAGE 4 emissiooni standarditele ja on tuntud oma vastupidavuse ning madala tarbimise tõttu. Nagu uuenenud FORTERRA-l, kasutatakse ka CRYSTAL-il ZETORi ECO 40 käigukasti, millel on 30/30 edasi-tagasi käiku. Käiguvahemikes kasutatakse viit põhikäiku, millel on automaatsed 3 õlikäiku ja elektro-hüdrauline “PowerShuttle” reevers, mis võimaldab juhil muuta sõidusuunda, vajutamata siduripedaali ja vahetamata käiku. Tippkiirusel 40 km/h töötab masin säästlikult 1750 pööret minutis. Kõige sagedamatel töökiirustel vahemikus 4-12 km/h on valikus 13 käiku.

Traktori kaks välist silindrit pakuvad tasakaalustatud kolmpunktsüsteemi ja 8,5-tonnist tõstevõimet. Uus neljasektsiooniline väline hüdroväljavõte on kontrollitav elektrooniliselt ainult nii-öelda näpuotsaga, mis võimaldab operaatoril reguleerida ka varustatava õli hulka ja aega. Hüdroväljavõttesektsioon on varustatud ka vaba tagasivooluga, mis võimaldab erinevate agregaatide kasutamist. Laialt levinud EHR Hitchtronic muudab kündmise tõhusamaks – automaatne kolmpunktsüsteemi reguleerimine vähendab kütusekulusid 5-7%.

Rikkalik baasvarustus tõstab traktori turvalisust, mugavust ja töökindlust
Foto: SPECAGRA

Rikkalik baasvarustus tõstab traktori turvalisust, mugavust ja töökindlust

Ruumikas kabiin on 6 sambaga, vedrustusega ja vaikne. Operaatori töö muutub mugavamaks tänu uuele juhtpaneelile, pöörlevale õhkistmele, armatuurile, panoraampeeglitele ja katuseaknale, mis parandab kabiiniõhutust ning nähtavust esilaaduriga töötamisel. Nähtavust parandab kabiini varasemast 10 cm kõrgemale tõstmine. Soovi korral on võimalik traktor varustada 8 LED-tulega, mis valgustavad traktori ümbrust töötamisel. A/C ja raadio on tavavarustuses. Ohutust silmas pidades on nii juhi- kui ka reisijaiste varustatud turvavööga ning lisaks on juhiiste varustatud turvaanduriga, mis lülitab välja jõuvõtuvõlli, kui juht lahkub istmelt. Vajadusel on võimalik jõuvõtuvõll uuesti sisse lülitada, kasutades väliseid lüliteid tagumise porilaua küljes.

CRYSTAL HD kasutab esisillavedrustust. See koosneb kahest eraldiseisvast poolteljest, millel on 100% kontrollitav differentsiaalilukk, et muuta juhi töö veel mugavamaks. Lisaks on võimalik paigaldada ka keskne sillamäärimine. Traktori pidurid on kõrgetasemelised: tagumised on kontrollitavad pneumaatiliselt ja eesmised on hüdrauliselt, mis muudavad pidurdusmaa lühemaks ja juhitavuse paremaks.

Kütusepaagi mahutavus on 300 liitrit ja AdBlue paak mahutab 24 liitrit. Tippkiirus on 40 km/h, pikkus on 5,4, laius 2,5 ja kõrgus veidi üle 3 meetri. Tegemist on jõulise traktoriga, mida pakutakse kahes versioonis: ZETOR CRYSTAL HD 150 ja ZETOR CRYSTAL HD 170.

Eestis esindab ZETOR-i traktoreid põllumajandus- ja farmitehnika ning traktorite müügi ja hooldusega tegelev SPECAGRA, mis sai alguse 1999. aastal Leedust, Panevežise linna varuosapoest. Tänaseks on ettevõttel kolm filiaali Leedus ja üks Eestis ning kokku üle 70 töötaja. Eestis on SPECAGRA tegutsenud juba veidi üle kuue aasta, esindades Tšehhi ja Poola parimate põllumajandusmasinatootjate toodangut. Vaata lisaks: www.specagra.ee

50 aastat CRYSTAL-i esimesest mudelist

2018. aastal tähistab ZETOR CRYSTAL 50 aasta möödumist esimesest mudelist. 1968. aastal tutvustatud traktor tõi ZETORi kaubamärgile väga kiiresti au ja kuulsust, olles tol ajal maailma esimene ohutusraami ja vedrustusega traktor. 4-silindrilise (alates 1975. aastast 6-silindrilise) mootori stabilisaatorvarras tegi traktorist esimese, mille kabiinimüra ei ületanud 85 dB. Maailma mastaabis oli CRYSTAL tol ajal oma unikaalse ja revolutsioonilise disaini poolest esmaklassi traktor. ZETORi traktoreid toodeti kuni 1981. aastani Brnos. Poliitilistel põhjustel viidi tootmine ZTS Martini Slovakkiasse. Uue generatsiooni ZETOR CRYSTALit hakati tootma Brnos alates 2015. aastast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960