Autor: Põllumajandus.ee • 28. juuni 2019

Corteva Agriscience esindaja: Muutuvate kliimatingimustega peavad kohanema kõik toidutootjad

Käesoleva aasta alguses ühendati ettevõtted Dow AgroSciences ja DuPont üheks suurimaks põllumajandustehnoloogia ettevõtteks Corteva Agriscience. Uue ettevõtte eesmärgiks on olla parim seemnekasvatuse, külvipindade kaitse ja põllumajanduse digitaaltehnoloogiate valdkonnas.
Corteva Agriscience on esindatud Eestis läbi edasimüüjate Scandagra, Kevili ja Baltic Agro.
Foto: Corteva Agriscience

Corteva Agriscience on loonud kogu maailmas tunnustuse pälvinud taimekaitsevahendid Zypar ja Belkar, mille koostises on toimeaine Arylex. Põhjamaade ja Balti regiooni juht Lars Dinesen ütles, et need uuendused on eriti kasulikud kogu regiooni põllumajandusele.

Ettevõtte juht väidab, et möödunud aasta oli Skandinaavia ja Balti riikide põllumajandustootjatele üheks halvemaks, seepärast oleks praegu raske ette kujutada põllumajandust ilma uue põlvkonna toodeteta, mis parendavad erinevate teraviljakultuuride kvaliteeti ja aitavad kohaneda muutuva keskkonnaga. „2018. aasta oli üheks halvemaks põllumajandustoodangu tootjatele kogu Euroopas – nii Kesk-Euroopas ja Skandinaavias kui ka Balti riikides. Leedus ja Lätis kuulutati põua tõttu välja ekstreemne olukord ja Rootsis oli võrreldes 2017. aastaga sademeid vaevalt 12 %. Ja kui lähiaastatel olukord ei muutu, siis on see suureks väljakutseks meile kõigile – nii põllumajandusele kui teadusele,“ sõnas Dinesen.

„Suure kuumuse ja muutuva kliima tõttu koguvad taimed loomulikust vähem mineraale, igal aastal tuleb põllumeestel kasutada üha rohkem vett, et saak oleks samasugune nagu oleme harjunud saama igal aastal. Probleeme on palju ja ilma uute toodeteta neid lahendada ei saa. Samuti peame säästma loodust ja oma planeeti, seepärast on meie loodavate toodete peamine eesmärk – aidata põllumajandustootjatel saada muutunud ilmastikutingimustes head saaki ja seda ilma suuremate probleemideta,“ selgitas ta veel.

Ettevõttel Corteva Agriscience on kogu maailmas kokku 150 teaduskeskust, mille töö tagab kvaliteetsete toodete loomise. „Igal aastal investeerime teadusuuringutesse sadu miljoneid eurosid. Seda nõuab muutuv keskkond, sest taimehaigused muteeruvad ja meil tuleb pidevalt uuendada oma tooteid. Teine väga tähtis asi – taimede toiteväärtus. Me teeme kõik, et meie tooted lubaks taimedel koguda rohkem mineraale ja muid toiteaineid, mis omakorda tagab teraviljast ja teistest taimedest valmistatava toidu kõrge kvaliteedi,“ rääkis Dinesen.

Laiendame tegevust Balti regioonis

Praegu on ettevõttel Corteva Agriscience bürood Kopenhaagenis, Vilniuses ja Helsingis, kus töötab 32 inimest.

„Balti riikide ja Skandinaavia regioonid on meie ettevõttele väga tähtsad, sest neil aladel on kauaaegsed põllumajanduse traditsioonid. Me pöörame suurt tähelepanu põllumeestega suhtlemisele ning püüame koguda võimalikult palju teavet nende probleemide, külvipindade kvaliteedi ja kasutatavate toodete kohta,“ rõhutas Dinesen. „Praegu loome ja testime mitmeid tooteid, mis on ette nähtud põhjamaade regiooni riikidele, sest siin ei ole kliimatingimused põllumajandusele eriti soodsad – suved on küllaltki lühikesed, mulla kvaliteet ei ole samuti kõige parem ja loodame, et saame õige pea uued tooted turule tuua.“

Corteva Agriscience esindaja sõnul esitletakse igal aastal ka mitut revolutsioonilise tähtsusega uudistoodet: üheks neist on uus fungitsiid Inatreq Active, mis on loodud teravilja kaitsmiseks peamiste haiguste eest. Toimeaine kuulub uute keemiliste ainete gruppi ja seetõttu ei ole sel ristresistentsust ühegi teise turul pakutava toimeainele ja erineb teistest erilise tõhususega lehtede ja viljapeade septorioosi hävitamisel, kuid on tõhus ka teiste laialt levinud teraviljahaiguste suhtes.

Teine uudistoode – fungitsiid Zorvec Enicade on ette nähtud kartulipõldude kaitseks kartuli-lehemädaniku eest. Uus toimeaine Zorvec Active on kantud uute keemiliste ainete gruppi ja sel ei ole ristresistentsust teistele toimeainele. Fungitsiidil on väga head ökoloogilised omadused ja soodsad andmed inimeste tervisele võrreldes turul olevate alternatiividega.

Fungicidas Zorvec Enicade on saanud mitmeid autasusid: loodud toimeaine uuenduslikkuse eest, parima koostise eest ning parima kartulituru tarbeks loodud uue taimekaitsetoote eest.

Lähitulevikus võib Corteva Agriscience pakkuda veelgi rohkem uusi fungitsiide, herbitsiide ja insektitsiide Leedu ja välismaa põllumajandusele.

Ettevõte Corteva Agriscience on üks suuremaid ja edukamaid põllumajandusettevõtteid maailmas, kus töötab rohkem kui 22 000 inimest ja aastatulu ületab 14 miljardit USA dollarit.

Uuri lisa: Corteva Agriscience

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960