Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 13. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tuiksoo: maanaised tuleb tööjõuturule tagasi tuua

Põllumajandusminister Ester Tuiksoo sõnul tuleb hetkel mitte töötavad maanaised tagasi tööle aidata, teatas ministeerium.

"Maanaiste ühendused võiksid pöörata suuremat tähelepanu naiste tööhõive tõstmisele, milles ettevõtluse arendamisel on kahtlemata oma koht," rõhutas Tuiksoo tänasel rahvusvahelisel seminaril Pärnus.

Oma ettekandes, mis käsitles teemat maanaiste võimalus kaasaegses ühiskonnas, tõi Tuiksoo välja mõtlemapaneva statistika. ”Kui maaelanikkonnast moodustavad naised 51% ja hõivatutest 33%, siis võib järeldada, et suur osa naisi on liikunud mitteaktiivsete hulka – näiteks jäänud kodusteks, loobunud tööotsimisest vms. Just nende naiste tööturule tagasitoomine võiks olla maanaiste ühenduste üheks oluliseks töösuunaks, näiteks läbi info jagamise ning koolituste korraldamise.” rõhutas minister Tuiksoo.

Konkreetse abina ettevõtluse arendamisel märkis minister riikliku arengukava meedet 3.3 “Maapiirkondade majandustegevuse mitmekesistamine”, mis annab maanaistele lisavõimaluse saada toetust oma ideede teostamiseks.“Mainitud meetmest toetatakse maaturismi arendamist, käsitöönduslikku tegevust ja toiduainete tööstust,” märkis Tuiksoo ning rõhutas 2007-2013 maaelu arengukava tähtsust konkurentsivõimelisuse edendamisel ning maaelu mitmekesistamisel, sh ettevõtluse arendamisel.

Minister rõhutas mõttelaadi tähtsust mitteaktiivsete naiste naasmiseks tööellu ning ettevõtlusesse.“Kui me suudame naistesse sisendada eneseusku, et nad hakkaksid mõtlema uute võimaluste peale ning näitaksime ära ka teed nende realiseerimiseks, siis oleme juba astunud pika sammu edasi,” selgitas Tuiksoo. “Loodan, et maanaiste ühendustel on jõudu neid muutusi esile kutsuda”.

Tuiksoo avaldas tänu ja tunnustust maanaiste ühendusele, et nad aitavad kaasa küla- ja kodukultuuri taastamisele ning seltskondliku tegevuse arendamisele. Selline tegevus omakorda positiivset mõju avaldanud maaelu mitmekesistamisele ja paranenud on maaelu kvaliteet.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960