14. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Talupidajad otsivad tippjuristide abi, et kaitsta end riigi vastu

Hiiumaa Talupidajate Liit on pöördunud Advokaadibüroo Aivar Pilv poole arvamuse saamiseks Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti poolt välja makstud toetuste tagasinõudmise kohta.

Põllumajandustoetuste tagasimaksmine on teravalt puudutanud nii Saare-, Hiiu- kui ka Läänemaa talupidajaid. Esialgsetel ja seni kinnitamata andmetel jääb toetusraha saamata 2006. aastal 173-l Saaremaa ja 77-l Hiiumaa tootjal, kirjutas Hiiumaa.

Kokku toob talupidajate valeandmete esitamine kaasa kahel suuremal Eesti saarel nõudeid 14,5 miljoni krooni ulatuses. Läänemaal on probleemsummaks vaid miljon eesti krooni ja Pärnumaal pool miljonit. Endiselt on saarte tootjatel õhus küsimus, kuidas sai juhtuda nii, et riiki petta soovinud talunikke just saartel silmatorkavalt palju on.

Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti pressinõuniku Taavi Linnamäe sõnul on PRIA lähtunud oma otsustes kindlasti kehtivatest õigusaktidest. „Seda, kellele ja kui palju pindalatoetusi 2006-ndal aastal määratakse või määramata jäetakse, praegu öelda ei saa, sest protsess on alles menetluses. Samuti ei saa veel öelda midagi eelnevatel aastatel väljamakstud toetussummade tagasinõude kohta,“ selgitas Linnamäe.

Talunike palvel koostatud advokaadibüroo arvamuses toonitatakse, et arvamus on esialgne ning koostatud kliendi, see tähendab Hiiumaa Talupidajate Liidu poolt esitatud materjalide ja informatsiooni alusel, mistõttu võivad arvamuses esitatud seisukohad täiendavate andmete ilmnemisel muutuda. Hiiumaa Talupidajate Liidu poolt esitatud materjale analüüsis vandeadvokaat Piret Blankin ja vandeadvokaadi abi Merit Sergejev.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960