20. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Järsk eksporditoetuste kaotamine muserdab Valiot

Eelmisel nädalal võeti Euroopa Liidus vastu otsus lõpetada ruttu ja ette teatamata piimatoodete eksporditoetuste maksmine.

Toetuste kaotamine mõjus eriti halvasti Soome firma Valio Venemaale suunatud võiekspordile, kirjutas Soome päevaleht Helsingin Sanomat.

Ettepaneku toetustest loobumiseks tegi Euroopa Komisjon, põhjendades seda piimatoodete erakordselt hea maailmaturu olukorraga. Komisjoni arvates on piimatootjate tulud nii head, et neid ei ole vaja toetada.

Piimatoodete turgu on toitnud kuivuse käes kannatavad suured eksportriigid Austraalia ja Uus-Meremaa ning elatustaseme tõusu tõttu kasvav nõudlus Aasias.

Soome piimatootjad on Euroopa Liidult alati eksporditoetust saanud. Vahepeal eemaldati ELis vilja eksporditoetused, kuid turuolude need taastati.

Kui varem said tootjad võikilo eest 1 euro (15,66 krooni) toetust, mida vahepeal kahel korral poole võrra vähendati. Praegu on võikilo ekspordihind 2,5 eurot (39 krooni), Soomes tuleb kilo eest maksta 3,3-3,5 eurot (51,6-54,8 krooni).

Eelmisel aastal maksti Soome toiduainetootjatele kokku 44 miljonit eurot (690 miljonit krooni) toetusi, sellest 33 miljonit (516 miljonit) piimatootjatele.

"Valio jaoks tähendab selline kiire tegutsemine väga suurt probleemi," ütles Valio ekspordijuht Veijo Meriläinen.

Samas meenutab ta, et veel kolm aastat tagasi anti toetusi 72 miljonit eurot, eelmisel aastal aga vaid pool sellest.

Meriläineni sõnul on Valio eesmärk ka edaspidi säilitada ekspordi mahtu ja turuosa. Toetuse kadumine tähendab ettevõttele seda, et käive langeb umbes 10 miljoni euro (156,6 miljoni krooni) võrra.

Igal aastal ekspordib Soome umbes 20 miljonit tonni võid, millest pool läheb Venemaale.

Otseselt eksporditoetuste kaotamine Soome piimatööstust siiski eriti ei mõjuta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960