7. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võidujooks Põlva Agro enamusosaluse üle oli väärt 200 miljonit

Mullune aastalõpp Põlvas möödus võidujooksu tähe all - Tõnu Must ja Jaak Hinrikus üritasid üksteise võidu saavutada enamusosalust OÜs Põlva Agro, mis nüüd 200 miljoni krooni eest Leedu Agrowill Groupile maha müüdi.

On august 2007, kui Põlva Agro nüüdseks juba endine osanik Madis Saadik kuuleb esimest korda, et kolhoosi kunagine elektrimees Tõnu Must tahab teiste osalust ettevõttes ära osta. Septembris teated sagenevad ning oktoobris koputab Must Saadiku uksele, tehes osaluse ostupakkumise.

Väikeomanikele firma müügist ei räägitud"Algul tahtis ikka väga odavalt osta," meenutab Saadik, tahtmata öelda, mis summa eest ta oma osaluse lõpuks maha müüs. "Väitis, et plaan on ettevõtet arendama hakata. Pärast sain teada, et leedukad hoopis tahavad ära osta."

Must osaluste osturallist rääkida ei taha, tunnistades vaid, et kunagi tal oli väike huvi osaluse suurendamise vastu, kuid enam mitte.

Küsimuse peale, kas ta teadis, et ettevõttele otsitakse kosilast ning seetõttu üritas ta teistelt osalusi kokku osta, et need siis kallimalt maha müüa, hakkab Must naerma.

Ka teine osanik hakkas osalust suurendama

Möödunud aasta novembri lõpupoolel, kui Must ja Saadik olid aktsiate omanikuvahetuseks juba käed löönud, ilmus välja Põlva Agro suurosanik Jaak Hinrikus, kes Saadikule samuti ostuettepaneku tegi.

Samal ajal, kui ettevõte teatas Põlva Agro ostust, anti investoritele teada, et plaanis on veel üle võtta Leedu põllumajandustootja Gruduva UAB.

"Oli näha, et ülepakkumised lõppesid ja nad leppisid omavahel kokku. Must nägi, et ta ei saa 51 protsenti kätte, loobus ja müüs oma aktsiad Hinrikusele maha." Talvel toimunud omanike üldkoosolekul tegi suurosanik Hinrikus kõigile väikeosanikele ettepaneku oma osalus talle maha müüa. Arhitekt Ahti Kooskora - üks noorematest osanikest - oli üks neist, kes selle pakkumise vastu võttis.

"Ootasime isegi päris kaua aktsiate müügiga," tunnistab Kooskora. "Must tahtis esialgu võileivahinna eest aktsiaid kokku osta ja eks mõni vanem inimene läks õnge ka."

Kooskora sõnul ei maininud ei Hinrikus ega Must midagi sellest, et ettevõttele uusi omanikke otsitakse. Ta kahtlustab, et Must teadis ostuhuvilistest, kuna tegi aktiivselt ülevõtmispakkumisi.

Aprilli alguses võtab Agrowill Groupiga ühendust SEB Eesti Ühispank, kutsudes neid tegema pakkumist Põlva Agro ülevõtmiseks. Agrowilli finantsjuht Domantas Savicius meenutab, et võitmiseks pidid nad läbima kolm vooru. "Me polnud ainsad huvilised, kuid ma ei tea, kust ja kes olid teised," ütleb ta.

Saviciuse sõnu kinnitab GILD Bankersi partner Šarunas Skyrius - initsiatiiv tuli eestlaste, mitte leedukate poolt.

Põlva Agro hinnaks jäi 14 miljonit eurot ehk umbes 200 miljonit krooni.

Suurema osa sellest summast teenib Jaak Hinrikus, kelle osaluse suurus Põlva Agros (eraisikuna ja ka talle kuuluva firma OÜ Põlva Farmid kaudu) oli üle 90 protsendi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960