5. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimatootjad hauvad müügilepingute lõpetamist

Hiljuti ühisrinde moodustanud piimatootjad kaaluvad müügilepingute ülesütlemist ja toodangu suunamist neid esindava uue juriidilise isiku kätte, mis võib haarata 73% Eesti toorpiimast.

Eesti piimatootjate koostöökogu (EPIKO) juht Kalev Kreegipuu ütles eile hilisõhtul saadetud pressiteadet kommenteerides, et koostöökogu ise toorpiima vahendama ning müügiläbirääkimisi pidama ei hakka, kuid kuu aja pärast luuakse uus juriidiline isik, kes sellega tegeleb.

"Praegusi lepinguid üle anda ei saa, kuna need on sõlmitud kahe poole (piimatootja ning -kombinaadi - toim) vahel. Lepingu lõpetamise tähtajad on kuni kolm kuud," rääkis Kreegipuu. Ta jättis lahtiseks, kas ja milliseid trahve piimatööstused lepingute ülesütlemise puhul rakendada saaksid. Võimalik, et praegustes Tere piimatööstuse, Põlva Piim Tootmise, Maagi ja Valio kokkuostulepingutes midagi sellist polegi.

Eile pidas Piimatootjate koostöökogu oma esimese koosoleku, mis toimus Paides. Kinnitati koostöökogu tegevuse põhimõtted, valiti esimees ning asetäitjad. Pressiteates seisab, et kohalolijad vahetasid informatsiooni toorpiima müügimahtude, hindade ja ostjate kohta. Leiti, et infovahetus peaks muutuma edaspidise tegevuse oluliseks osaks, et ühistegevust edukamalt koordineerida.

Ühtlasi arutati võimalusi ja vorme sisulise ühise majandustegevuse käivitamiseks. "Eks ta oli eilegi jutuks, aga see on tootjate vabatahtlik otsus ja teiseks on siin konkurentsireeglid. Neid me kahtlemata rikkuma ei hakka," kostis Kreegipuu aripaev.ee uurimise peale, kas arutati toorpiima müügilepingute lõpetamist.

Eile lepiti kokku, et koostöökogu liikmed esitavad kolme nädala jooksul oma ettepanekud ühistegevuse juriidilise vormi ja tegevussuundade kohta. Uudiseid on oodata umbes kuu aja pärast, kinnitas Kreegipuu.

Koostöökogu võtab ajada ka n-ö piimakaardi koostamise, et piimavedusid ning transpordikulusid optimeerida. Ajalooliselt on Eestis välja kujunenud mitmed ühistud nagu E-Piim, Tori-Selja Piimaühstu, Saaremaa Piimaühistu, mis töötlevad ka ise piima ning nende esindajad tahaksid näha ühistegevuse laiapõhjalist koordineerimist.

Eesti piimatootjate koostöökogu loodi 11. augustil Eesti piimatootjate konverentsi otsusega vastukaaluks piimatööstuste üksmeelsele toorpiimahinna langetamisele. Ajakirjandus on nimetanud piimatootjate koostöökogu tootjate kartelliks.

Koostöökogu esimesel koosolekul osalenud tootjate piimamüügi maht on ligi 1250 tonni päevas ehk umbes 73% piimatööstustesse jõudvast toorpiimast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960