26. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bioenergia tootmiseks küsib raha 30 ettevõtjat

PRIA teatel laekus neile 30 investeeringutaotlust bioenergia tootmiseks. Bioenergia toetust jagatakse esmakordselt ning seekord saavad raha kõik abikõlbulikuks tunnistatud põllumehed.

Eelarves on bioenergia tootmise toetusteks 69,6 miljonit krooni, kuid abitaotlusi laekus vaid ligi 45 miljonile kroonile. Seega saavad raha kõik abikõlbulikuks tunnistatud projektid, avaldas PRIA täna. Amet kontrollib taotlusi kuni 90 tööpäeva ning teeb rahastamisotsused teatavaks enne jaanuari lõppu.

Bioenergia toetus peab põllumeestel aitama biomassi ja -gaasi oma majapidamises kasutatavaks soojuseks, elektriks või mootorikütuseks töödelda. Seejuures tuleb investeerimisabi küsinud põllumeestel 40-60% projekti maksumusest ise välja käia.

Bioenergia toetuse taotlusi laekus 11 maakonnast. Kõige rohkem tahtsid abi Lääne-Virumaa ning Põlvamaa põllumajandustootjad, kummastki piirkonnast tuli neli taotlust. Taotlejate hulgas on nii talupidajaid kui suurettevõtteid ning soovitud summad ulatuvad mõnest tuhandest kroonist 4,69 miljonini, avaldas PRIA.

PRIA maaelu investeeringutoetuste büroo juhataja Sigmar Suu sõnul küsiti toetust nii biogaasimootoriga elektri ja soojuse koostootmisjaama rajamiseks, suurlauda biogaasikääriti, -mahuti ja –puhasti ostuks kui ka puiduhakke- ja põhupressimisseadmete ning katelde soetamiseks, ladude, kuivatite ning katlamajade ehitamiseks. Laekus ka äriplaane energiavõsa rajamiseks ja töötlemiseks.

Maksimaalselt võib üks taotleja saada kuni 4,69 miljonit krooni bioenergia toetust. Maksimummääras soovib praegu raha saada vaid üks põllumajandustootja, kes tahab omale soetada biomassipurustid ja briketipressi, osta katla ja kuivatiboksid ning paigaldada nende elektri- ja automaatikasüsteemid.

Bioenergia toetust rahastab 75% ulatuses Maaelu Arengu Euroopa Põllumajandusfond (EAFRD) ning 25% ulatuses Eesti riik.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960