24. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Madal hind sundis Eesti piimatootjad koostööle

Liialt madalale langenud piima hinna tõttu asutasid Eesti piimatootjad reedel tulundusühistu.

Tulundusühistu Eesti Piimatootjate Koostöökogu teatel sai firmade ühistegevus alguse põllumeeste keskliidu algatusel augustis toimunud Piimakonverentsil. "Põhjuseks oli ülimadalale langenud piima hind, mis ei kata enam tootmiskulusid," teatas koostöökogu äsja.

Piimatootjate koostöökogu olulisimaks kiiret lahendust vajavaks probleemiks on väiketootjatelt piima kogumine. "Piimahindade langus ja väike tootmismaht sunnib tootmist lõpetama paljudel väikefarmidel, sest tööstused ei soovi enam teenindada farme, kus toodang on alla 15 tonni kuus," teatas koostöökogu.

Reedesel asutamiskoosolekul arutati ka ekspordi ja teenustööde tellimise võimalusi, piimasaaduste ladustamist, interventsiooni kokkuostuks valmistumist alates 1. märtsist 2009 ja tootjate oma piimatööstuse rajamist.

Koostöökogu teatel on piima kokkuostuhind 4,44 kr/kg Eestis Euroopa Liidu madalamaid. Lätis on sama hind 4,0 ja Leedus 3,70 kr/kg. Kõrgeimad piimahinnad ELis on Soomes ja Küprosel, vastavalt 7,9 ja 7,53 kr/kg. Piima keskmine kokkuostuhind euroliidus oli septembris 5,55 kr/kg.

Tulundusühistu asutamiskoosolekul kinnitati selle nõukogu esimeheks Eestimaa Piimatootjate Ühistu esindaja Märt Riisenberg. Lisaks osalesid koostöökogu asutamisel tulundusühistud Jõgevamaa Põllumajandustootjate Liit (esindaja Urmas Ingver) ja Rakvere Piimaühistu (Sirje Kornel), MTÜ Ühispiim (Jaanus Kaasik) ja AS Metsaküla Piim (Jaan Metsamaa).

Koostöökogu teatel liituvad lähiajal nendega ka teised Eesti suuremad piimaühistud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960