13. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik toetab põllumehi täiendavalt miljardi krooniga

Põllumajandusministeerium töötab välja miljardi kroonini ulatuvat meetmete paketti, mis leevendaks põllumeeste majanduslikku olukorda ja krediidiraskusi.

Ministeeriumi teatel on põllumajandustoodete kokkuostuhinnad viimastel kuudel kiiresti langenud ning põllumeestel on muutunud keeruliseks pankadest nii laenu kui käibekrediidi saamine.

Riigi võimalused põllumeestele appi tulemiseks on piiratud, kuid koos Maaelu Edendamise Sihtasutusega (MES) üritatame leida lahendusi käibekrediidi nappuse leevendamiseks, ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Sel neljapäeval toimuva MESi nõukogu ajaks teeb ministeerium nõukogule ettepaneku põllumeestele antava täiendava laenu tingimuste kohta, mis arvestaksid ka Euroopa Liidu ühise turukorralduse reeglitega. MESil on võimalik teiste toodete arvelt selleks eraldada kuni sada miljonit krooni. Sellest aga ministeeriumi teatel kindlasti ei piisa.

Lisaks on põllumeestel võimalik MESist saada erinevaid tagatisi, et oma majandustegevust paremini planeerida. MES on võimeline laene ja tegevusi tagama miljardi krooni ulatuses.

Põllumajandusministeerium otsib koos MESiga ka võimalusi minna appi Hiiumaa piimatootjatele, kes oma erilise asukoha tõttu on sattunud suurtesse raskustesse. Hiiumaa tootjatele kavandatakse ajutist, kolme kuni kuue kuu pikkust abimeedet, mis aitaks tootjatel toime tulle nii suurte piima transpordikulude kui toorpiima üldise kokkuostuhinna langusega. Seederi sõnul võib Hiiumaa piimatootjate lühiajaline abi jääda vahemikku 300 000 kuni miljon krooni.

Lisaks alustab ministeeriumi Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) ja Euroopa Komisjoniga läbirääkimisi leidmaks võimalusi põllumajandustoetuste osaliselt varasemaks välja maksmiseks.

Seederi hinnangul on selge, et kõiki üldisest majandusolukorra halvenemisest tingitud raskusi abipaketiga lahendada ei suudeta ning seetõttu on väga oluline, et põllumehed kasutaksid eelmise aasta lõpus ja selle alguses makstud toetusi väga kaalutletult, sest kõige raskem aeg saabub nende jaoks tõenäoliselt just kevadel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960