16. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimatootjad saavad eksporditoetusi taotleda

Euroopa Komisjon taaskehtestab eksporditoetuse maksmise võile, juustule ning piima- ja lõssipulbrile.

Täna saabus Euroopa Komisjonilt teade, et Eestis eksporditoetusi vahendav PRIA ootab tootjatelt või ja lõssipulbri pakkumusi koos tagatistega litsentsi taotlemiseks juba 20. jaanuaril hiljemalt kella 14:00ks, vahendas PRIA.

Vajadus lisameetmete järele piimasektori toetamiseks Euroopa Liidu (EL) liikmesriikides tekkis seoses piima ja piimatoodete hindade järsu langusega ning üldiste majandus- ja finantsprobleemidega, teatab Euroopa Komisjon.

Piimasektori toetamiseks on ELis juba rakendatud ja peatselt rakendatavad meetmed:

- Järgmisel nädalal taaskehtestatakse pärast 1,5-aastast vahet võile, juustule, piima- ja lõssipulbrile makstavad eksporditoetused. Või ja lõssipulbri eksporditoetuste suurus määratakse kindlaks järgmisel nädalal arutamisele tulevate uute pakkumuste põhjal. Süsteemi tõhustamiseks hakatakse pakkumusi läbi viima varasema ühe korra asemel kaks korda kuus.

- 1. märtsist algab või ja lõssipulbri sekkumiskokkuost (müügikõlbulik on ka veebruari toodang). Vajadusel ostetakse kuni augusti lõpuni tavapakkumuste alusel kokku rohkem võid ja lõssipulbrit kui esialgu kavandati. Esimesed 30 000 tonni võid ja 109 000 tonni lõssipulbrit ostetakse eelnevalt kindlaks määratud hinnaga (sekkumishind). Komisjon prognoosis, et need kogused ammendatakse kiiresti ning planeerib kokkuostukoguseid suurendada, kui toodete eest makstakse iga kahe nädala tagant korraldatavate pakkumuste käigus määratud hind.

- Novembris taaskehtestas komisjon või eraladustamise võimaluse alates 1. jaanuarist 2009; seejuures võis olla või valmistatud alates 03. detsembrist 2008.

Eestis on ELi turukorraldusmeetmeid vahendavaks asutuseks PRIA. PRIA turukorraldusbüroo juhataja Lily Hantsoni sõnul korraldab PRIA Eestis 1. jaanuaril alanud või eraladustamist ning teeb ettevalmistusi piimatoodete sekkumiskokkuostuks 1. märtsist, samuti on PRIA korraldada eksporditoetuste maksmine ja litsentside väljastamine.

Eksporditoetuste eesmärgiks on kompenseerida hinnavahe Euroopa Liidu siseturu ja maailmaturu hindade vahel ning tagada Euroopa Liidu eksportijate konkurentsivõimelisus maailmaturul. Eesti ettevõtted on saanud taotleda eksporditoetust alates 1. maist 2004. a.

Piimatoodetele sai eksporditoetust taotleda kuni 14. juunini 2007, mil toetuse maksmine peatati tulenevalt maailmaturu olukorrast. Kuni selle kuupäevani kasutasid Eesti piimatootjad eksporditoetuse taotlemise võimalust agaralt. Näiteks aastal 2007 maksti Eestis eksporditoetusi ligi 49 miljonit krooni, millest valdava moodustas piimatoodete eksporditoetus. Mullu, mil piimatoodetele eksporditoetusi ei makstud, vahendas PRIA eksporditoetust vaid umbes 2,3 miljonit krooni.

Lisateavet ja taotlusvorme eksporditoetuste kohta saavad tootjad PRIA kodulehelt http://www.pria.ee/turukorraldus/pollumajandussaadust/taotlusvormid/ ja infot PRIA turukorralduse büroo telefonil 737 1392.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960