11. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohvi ja suhkru hind võib järsult tõusta

Kofeiinisõltlaste elu läheb kallimaks, sest nii kohvi kui ka suhkru hind on nõudluse järsu kasvu ja kehva saagi tõttu kiiresti kerkimas, kirjutab Financial Times.

„Me oleme ohtlikus olukorras,“ kinnitas majanduslehele Itaalia ühe juhtiva kohvifirma juht Andrea Illy ning hoiatas, et hinnad võivad kerkida plahvatuslikult. Illy kommentaariga on nõus ka paljud teised tööstusharu spetsialistid.

Kuni tänaseni valitses üksmeelne arvamus, et globaalne majanduskriis hoiab kohvi tarbimise ja hinna madalal. Paraku on need ennustused osutunud ekslikeks, sest nõudlus kohvi järele on jäänud kõrgeks.

Kohvi hind kerkis eelmisel nädalal New Yorgi kaubabörsil seitsme kuu kõrgeimale tasemele 1,28 dollarini naelast, mis tähendab, et alates detsembrist on see kallinenud 22 protsenti. Kolumbia kohvi hind on aga varustamishäirete tõttu hüpanud 12 aasta kõrgeimale tasemele 2,20 dollarini naelast. Kolumbia kohv on kallim, sest seda kasutatakse gurmee-toodetes. Kolumbias on tugevad vihmad hävitanud saaki ning sealse toodangu defitsiit on muutunud absoluutseks, lausus Rahvusvahelise kohviorganisatsiooni (ICR) juht Nestor Osorio.

Suhkru hind kerkis New Yorgi ja Londoni börsidel möödunud nädalal pea kolme aasta kõrgeimale tasemel. Valge suhkru hind kerkis üle 450 dollari tonn, mis tähendab, et alates detsembrist on see kerkinud 52 protsenti. Investorid-spekulandid panustavad sellele, et maailma suurim suhkrutarbija India suurendab oma suhkrusaagi osalise hävimise kompenseerimiseks magusatooraine importi.

India on olenevalt nõudluse-pakkumise vahekorrast kas suur suhkru netoimportija või netoeksportija.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960